Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky z Libanonu slibují zajímavé parametry, ale co ten design?

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Další neznámá automobilka slibuje vůz s fantastickými parametry. V tomto případě dokonce hned několik vozů.

Automobilka se jmenuje Electra, stojí za ní jistý Jihad Mohammed a sídlí v Libanonu. A jestli chápeme plány tohoto výrobce správně, chce v blízké budoucnosti nabídnout tři modely: sedan Quds Capital ES a sporťáky Quds Nostrum a Quds Rise.

Označení Quds mimochodem odkazuje na arabské jméno pro Jeruzalém, tedy Al-Quads. V Jeruzalémě se automobilka inspirovala také v případě designu, maska chladiče má totiž tvarem připomínat Skalní dóm, jednu z nejznámějších pamětihodností Jeruzaléma. Svatyni v centru Chrámové hory muslimové nazývají Vznešená a ušlechtilá svatyně, Židé a křesťané Chrámová hora.

Když už jsme naťukli vzhled, nejde se u něj nezastavit. Ve všech třech případech je totiž minimálně "pozoruhodný". Posuďte v galerii sami. Nám jako nejzvláštnější připadá čtyřmístný sporťák Nostrum.

Všechna auta jsou koncipována jako elektromobily a slibují alespoň zajímavé parametry. Kompaktní kupé Quds Rise má například pohánět elektromotor o výkonu okolo 160 koní, který zajistí zrychlení na stovku za pět sekundy a nejvyšší rychlost 165 km/h. Akumulátor s kapacitou 50 kWh prý umožní na jedno nabití ujet 450 kilometrů. 

Sedan Quds Capital má dostat dva elektromotory, každý pro jednu nápravu, výkon 320 koní a 90kWh baterii. Vůz láká na zrychlení z nuly na 100 km/h za 4 sekundy a dojezd až 800 km. 

A nakonec je tu tedy čtyřmístné sportovní "kupé" Nostrum, které údajně dostane dva motory o celkovém výkonu 480 koní. Akcelerace z klidu na sto má zabrat jen 3 sekundy a vůz se rozjede až na 260 km/h. Akumulátor má opět kapacitu 90 kWh, dojezd činí 800 km. Tedy alespoň na papíře...

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

12. 5. 2021 20:41
Když kradete články, bylo by dobré ověřit si fakta.
Už v samotné galerii máte 4 modely. 2 sporťáky a 2 sedany. Chápu, že v případě čumáku jsou sedani dost nerozeznatelní, nicméně samotná velikost by Vás měla trknout, že se jedná o odlišná auta (Hnědý kousek je už z roku 2017, takže senzace se nekoná). A další informace, které čerpám z webu samotné automobilky, model RISE nemá v názvu slov QUDS.
Ale chápu, že zdejším redaktorům jde spíše o senzace než o fakta.
29. 4. 2021 09:01
Re: Nádhera nesmírná
:-[] :-[] :-[] :yes:
29. 4. 2021 08:23
Design z perského tržiště
U toho sedanu se zdá, že vzali skelet ze starého eSkového medvěda a zadní světla z některého Lexusu. Ale zamontovat do masky kus diskokoule, to ještě nenapadlo nikoho :yes:
29. 4. 2021 08:22
Nádhera nesmírná
Jistě existující automobilka s dlouholetou tradicí a zkušenostmi s výrobou automobilů zejména v hlavních segmentech, krásný, líbivý a při tom střízlivý design, elektrická trakce, výroba v zemi se stabilní politickou situací, co víc si přát. Snad jen třešničku na dortu od X-Tomiho.

Předvídám obrovský komerční úspěch a děkuji za článek, bez něj bych marně žil.