Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chevrolet Camaro: Lepší aerodynamika znamená větší stabilitu

David Bureš
Diskuze (4)
O novém Chevroletu Camaro víme již mnoho detailů – auto dostane lehčí a tužší karoserii nebo možnost výběru několika jízdních režimů.

Chevrolet postupně vypouští informace o šesté generaci ponycaru Camaro. Nejnovější zpráva hovoří o aerodynamice – díky její optimalizaci nové Camaro nabídne o 30 procent vyšší stabilitu.

I přes výrazně účinnější aerodynamiku si Camaro zachová typické tvary. Naznačuje to alespoň zveřejněný snímek ukazující siluetu tohoto automobilu.

Prototypy nového Camara strávily ve větrném tunelu více než 350 hodin, aerodynamické testy mnohdy probíhaly 24 hodin denně. Při testování došlo k mnoha designovým úpravám, podle designéra exteriéru Kirka Benniona byly během prací testovány stovky změn v tvarech Camara.

Bennion jako příklad udává tvar masky chladiče. Zatímco podle původních návrhů měly příčky v masce chladiče svírat s povrchem úhel 20 stupňů, po pečlivém otestování došlo k jejich pootočení na 13 stupňů. Design mřížky chladiče touto lehkou změnou zůstal zachován, zatímco došlo ke zlepšení chlazení motoru.

Tradiční přední spoiler je pak kombinován se speciální „miskou“ vedoucí od masky chladiče do středu vozu, která spolu se speciálními aerodynamickými prvky před předními koly snižuje vztlak o 30 procent a zároveň snižuje aerodynamický odpor.

Šestá generace Chevroletu Camaro bude oficiálně představena na speciální akci na ostrově Belle Isle Park v Detroitu, a to již 16. května.

Už nyní víme, že nové Camaro se od předchůdce výrazně odliší – více než 70 procent komponent má být nových. Nová karoserie má být o 90 kilogramů lehčí než u současného provedení a zároveň být o 28 % tužší. Drive Mode Selector umožní výběr z několika jízdních režimů. Nabídka motorů pak bude podle neoficiálních zpráv vedle šestiválce a osmiválce čítat i čtyřválec.

David Bureš
Diskuze (4)
19. 5. 2015 11:45
Re: Lepší aerodynamika znamená větší stabilitu
aha, tak to zrovna moc cena nepada loooooooooooooooooool >:D >:D ... rikam radeji si koupim kazdy 3 roky zajete z bazaru a budu ty auta tocit nez o spoustu penez prijit
13. 5. 2015 19:36
Re: Lepší aerodynamika znamená větší stabilitu
V těch ojetinách je i větší výběr. Když si vezmete 500k tak si za to pořídíte i auto co stálo poměrně nedávno mega a víc. Nové auto je není ani investice, spíše naopak.
Avatar - Barrichello
13. 5. 2015 09:48
Re: Lepší aerodynamika znamená větší stabilitu
hlavně cena u aut typu Mustang, Camaro atd zrovna moc nepadá, resp. spadne to první léta někde z mega na 600 a pak to velmi ale velmi postupně padá někam na 300-350 a to i 10 let starý kusy...
12. 5. 2015 20:17
Lepší aerodynamika znamená větší stabilitu
Je jasné že aerodynamika je základ rychlosti a ovladatelnosti vozu. Akorád kdo má na nové auto, jen hrstka vyvolených a zbytek se jako já >:D se pak utápí v realitě, že při koupi nového auta spadne rychle a hodně hodnota votu a pak se na něho čeká někdy i několik měsíců a toje nepříjemné. Takže já jsem vlastně spokojen že mám auto za dostupnou cenu z bazaru, ve kterém jsem odjel po tom co jsem si ho vybral aještě v plné výbavě a je v dobré kondici bo se o něho dobře starám...jsem ale spokojený i chudý >:D