Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Donkervoort F22 má manuál a ďábelských 666 koní na tunu

Filip Melich
Diskuze (0)

Společnost Donkervoort představila svůj nový dvoumístný sporťák, který staromódní cestou podává moderní výkony. Puristy potěší manuální převodovka a nízká hmotnost.

Nizozemský malosériový výrobce Donkervoort se vytasil s další specialitou. Po vzoru předchozích modelů značky jde o dvoumístný sporťák umožňující jízdu s nebem nad hlavou. Co víc, v dnešní době automatů dostal model F22 manuální převodovku, dále pak zaujme extrémně nízkou hmotností a naopak pořádným výkonem.

Rozpohybování nového Donkervoortu F22 dostal opět na starost přeplňovaný pětiválec od Audi o objemu 2,5 litru. Jednotka je v této aplikaci naladěna na 368 kW, z 0 na 100 km/h sportovní kupé dostane za 2,5 sekundy a rozjede ho až na 290 km/h. Tyto hodnoty jsou možné nejen díky silnému motoru, ale také díky nízké hmotnosti, o níž se zasloužil trubkový rám z oceli, hliník a karbon.

Video se připravuje ...

Váha Donkervoortu F22 naměří 750 kilogramů, což znamená, že poměr výkonu a hmotnosti novinky je ďábelských 666 koní na tunu (cca 490 kW na tunu). Výkon pětiválce proudí výhradně ke kolům zadní nápravy, a to skrze pětistupňovou manuální převodovku a zadní samosvorný diferenciál Torsen. V zatáčkách pak F22 ustojí přetížení až 2,15 G.

Mimochodem, označení F22 bylo inspirováno dcerou Denise Donkervoorta, syna zakladatele značky. Vnučka Joopa Donkervorta se jmenuje Filippa a narodila se v roce 2022 – proto F22.

Výrobce plánuje prodej novinky jak v Evropě, tak v Severní Americe a na Středním východě. U nás v Evropě F22 přijde na 245 tisíc eur, tedy v přepočtu na téměř 6 milionů korun. Výroba bude omezena na 75 kusů, přičemž minimálně 50 z nich už zná své majitele.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme