Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Hyundai Sonata je povedené čtyřdveřové kupé. Nahradí i40?

David Bureš
Diskuze (33)
Osmá generace Hyundaie Sonata vypadá sportovněji než předchůdce. Možná se podívá i do Evropy.

Hyundai na letošním ženevském autosalonu sice chybí, to však neznamená, že by pro letošní jaro nemělo připravenou nějakou zajímavou novinku. Korejský výrobce totiž zveřejnil první fotografie nové generace modelu střední třídy Sonata, která se světu poprvé oficiálně představí na dubnovém autosalonu v New Yorku.

Osmá generace Sonaty přichází pět let po debutu předchůdce, oproti němuž vsadila na výraznější tvary a novou koncepci. Ze Sonaty se totiž v nové generaci stává sportovně působící „čtyřdveřové kupé.“ Cílí tak najednou na vozy typu Peugeot 508 a Volkswagen Arteon.

Video se připravuje ...

Vpředu zaujmou vedle výrazné masky hlavně protažené diody denního svícení, na něž navazuje chromovaná linka vedoucí až k zádi auta, zatímco vzadu najdeme víko zavazadelníku s výraznou odtokovou hranou, do níž jsou částečně zakomponována koncová světla. Propojeny jsou navíc vodorovným světelným pásem.

Novinka se mezigeneračně sice natáhla o 45 mm, zároveň je ale o 30 mm nižší a o 25 mm širší, což napomáhá celkovým proporcím. Rozvor se natáhl o 35 mm.

Hyundai Sonata – srovnání rozměrů s předchůdcem
ModelSonata VIII (2019-)Sonata VII (2014-2019)
Délka (mm)49004855
Šířka (mm)18901865
Výška (mm)14451475
Rozvor (mm)48402805

Nově řešený je také interiér, který minimálně na zveřejněné fotografii působí hodně luxusně. Na středovém panelu zůstává minimum tlačítek, velká část ovládání se přesunula do vysoko usazené dotykové obrazovky multimediálního systému. Jiné je i ovládání automatické převodovky, tradiční volič nahradila tlačítka.

Informace o motorech Hyundai zatím nezveřejnil. Hovoří se však o příchodu benzinového čtyřválce 2.5 GDI nebo blíže nespecifikovaném plug-in hybridu. A dočkáme se prý i sportovně orientované Sonaty N, možná s přeplňovaným 2,5litrovým čtyřválcem pod kapotou.

Nový Hyundai Sonata se začne prodávat v druhé polovině roku. Zda se dostane i do Evropy, automobilka zatím nepotvrdila. Spekuluje se však o tom, že Sonata na starém kontinentu nahradí letitou i40, což by naznačovalo i zachycení prototypu nové Sonaty na Severní smyčce Nürburgringu. A dokonce má pro evropský trh vzniknout kombi varianta. Tak se nechme překvapit! Prodeje ve střední třídě sice klesají, nový Hyundai Sonata by ale díky svému designu mohl Evropany zaujmout.

David Bureš
Diskuze (33)

Doporučujeme

Avatar - JFK
3. 1. 2020 17:19
Re: Vypadá to jako návrh od Knížáka.
Není problém, pošlete mail, předám kontakt do designerského centra mojí domovské společnosti, kde by vše napravili.
26. 3. 2019 08:48
náhrada za i40
i40 si myslim, že nenahradí, ale musim uznat, že se jim povedla.
25. 3. 2019 18:09
Re: Vypadá to jako návrh od Knížáka.
Pošlete nám taky nějakej skic Vašeho modelu? Ať to můžeme zhodnotit >:-[] Designéři udělali pěknou práci. Neříkám, že všechno se vždy podaří, ale tahle Sonata vypadá jak zvenku tak zevnitř pěkně.
Avatar - BassHunter
22. 3. 2019 07:43
pěkný vzhled
Projel jsem si ty fotky a musím říci, že se mi moc líbí. Jen škoda, pokud se u nás nebude prodávat, že? Snad to není konečný rozhodnutí.
21. 3. 2019 18:41
Re: Asi mám špatnou fotogalerii.
Chtěl bych vidět čím jezdíte, když pohledné auto nevidíte, pobavte nás trochu >:D