Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový koncept Suzuki Misano je roadster inspirovaný motocyklem

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Novinka má sice čtyři kola, dvoučlenná posádka ale musí sedět za sebou.

Společnost Suzuki je dobře známý svými kompaktními automobily i úchvatnými sportovními motocykly. A právě tyto dvě rozdílné charakteristiky se pokusili spojit studenti magisterského studia Transportation Design na Instituto Europeo di Design (IED) ve spolupráci se společností Suzuki.

Výsledkem společného úsilí je koncept Misano, jehož jméno bylo inspirováno italským závodním okruhem. V duchu automobilů Suzuki má koncept velmi kompaktní rozměry: na délku měří pouze 4 metry (pro srovnání Mx-5 ND měří 3,9 metru) a na výšku mu naměříte pouze jeden metr.

Design vozu kombinuje oblé křivky i ostře řezané hrany. Obzvlášť zajímavě působí přední světlomety, které vytváří emblém ve tvaru pro Suzuki charakteristického písmene S. Přední nárazník má naznačený spliter, zatímco vzadu můžeme vidět naznačený difuzor, v jehož středu je umístěno třetí brzdové světlo.

Při pohledu z profilu zaujmou jak litá kola O.Z Racing, evidentně s aerodynamickým designem, tak specifické dveře, které jsou pouze na levé straně. Dvoumístná kabina vozu je totiž asymetrická a nabízí pouze dvě sedačky v řadě. Po pravé straně by pak měly být umístěny baterie a zřejmě i úložný prostor.

Posádku chrání před větrem decentní čelní sklo, zatímco za pasažérem můžeme vidět ochranný oblouk. Z interiéru bohužel nemáme moc fotek, jedna konkrétní však ukazuje, že tradiční volant nahradily v konceptu Misano řidítka.

K pohonnému ústrojí bohužel nemáme žádné bližší detaily, ostatně Misano je jen designovou studií, která se do výroby nechystá. Sluší se však připomenout, že automobilka Suzuki nabízela v minulosti kompaktní roadster Cappuccino, na který by mohl vůz inspirovaný konceptem Misano navázat.

„Misano je práce vycházející z vášně mladých designérů a vyvinutá jako projekt v designovém centru, který by měl nabídnout zážitek z nového životního stylu,“ uvedl Kimihiko Nakada, šéf designového centra Suzuki.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme