Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový McLaren 720S GT3 odhalen: Tým z Wokingu bude útočit na vítězství v Le Mans

Dominik Kovář
Diskuze (0)

McLaren se poprvé účastní všech tří důležitých závodů zvaných „Triple Crown” v jednom roce.

Co vlastně znamená pojem „Triple Crown”, nebo-li trojitá koruna motorsportu? Držitelem neoficiálního titulu trojité koruny je jezdec, který za svou kariéru zvládne vyhrát 24 hodin Le Mans, 500 mil Indianapolis a Velkou cenu Monaka. Za téměř celé století máme jediného držitele tohoto statusu - je jím dvojnásobný mistr světa F1 Graham Hill. 

Za úspěch se dá považovat již to, pokud závodník zvládne vyhrát dva ze tří těchto prestižních závodů. To zatím zvládlo pouze šest dalších jezdců, z toho jsou dva aktivní - Juan Pablo Montoya a Fernando Alonso. 

Byť je trojitá koruna mířená zejména na závodní piloty, pro samotné týmy je jen účast na těchto závodech velkou poctou. Mclaren dokonce všechny závody historicky vyhrál. 500 mil Indianapolis ovládl v letech 1974 a 1976, 24 hodin Le Mans v roce 1995 a Velkou cenu Monaka vyhrál hned patnáctkrát, což je nejvíce ze všech týmů v historii závodu. 

McLarenu se v roce 2024 povede absolvovat všechny zmíněné závody. Šampionátů F1 a IndyCar se účastní pravidelně, zatímco do vytrvalostního šampionátu FIA WEC nastupuje s novou zbraní.. 

Tou je McLaren 720S GT3, který se bude po závodních tratích prohánět ve spolupráci s týmem United Autosports a je připraven bojovat o vítězství v kategorii LMGT3. McLaren si i v této sérii zachová kombinaci papájové oranžové a černé barvy. 

Video se připravuje ...

Dvojice vozů 720S GT3 pojede celou sezonu s čísly 59 a 95, které McLaren užíval při vítězném Le Mans v roce 1995 s modelem F1 GTR. Po technické stránce by měl speciál osazený čtyřlitrovým osmiválcem dosahovat výkonu mezi 550 až 600 koňmi. 

Poprvé uvidíme nové McLareny v akci již 2. března v úvodním ročníku šampionátu WEC na okruhu Losail v Kataru. Závod 24 hodin Le Mans, který se bude konat v polovině června, absolvuje tým z Wokingu poprvé od roku 1997.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme