Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Qashqai bude výrazně odlišný od toho současného

Michal Fokt
Diskuze (35)
Nissan chystá modelovou obměnu svého bestselleru Qashqai na příští rok a máme prý očekávat spoustu novinek, rozhodně nepůjde jen o kosmetické úpravy.

Nissan trefil s crossoverem Qashqai, kombinujícím kompaktní hatchback s SUV do černého, a na úspěšný model se vždycky špatně navazuje. Pokud ovšem máme věřit šéfovi globálního plánování automobilky Andymu Palmerovi, bude jeho nástupce inovativní jak po stránce vzhledu, tak techniky.

Pokud jde o ten inovativní vzhled, těžko odhadovat, co na nás Nissan chystá, nicméně lze očekávat, že budou použita některá designérská řešení, představená konceptem Hi-Cross ze Ženevy, jenž je předobrazem příštího X-Trailu. Vzhledem k oblibě Qashqaie ovšem nejspíš nelze očekávat radikální proměnu vzhledu, není totiž důvod spravovat to, co není rozbité. Jisté ovšem je, že japonský corssover trošku povyroste.

Qashqai dostane jako první novou modulární platformu, určenou pro vozy střední velikosti skupiny Renault-Nissan, kterou bude sdílet i s příštím Méganem nebo X-Trailem. Je navržená tak, aby se do ní vešla plug-in hybridní technika a tento pohon dostane právě i Qashqai, i když až rok po uvedení na trh.

U Nissanu se také bude mohutně downsizovat. Atmosférická šestnáctistovka bude nahrazena kompresorovým tříválcem 1,2 l s výkonem kolem 85 kW (známe z Nissanu Micra DIG-S) a v nabídce nejspíš nevydrží ani atmosférický dvoulitr, dost možná v Evropě skončí bez náhrady. Turbodiesel o objemu 1,6 l, jenž bude převzatý ze současného modelu, stlačí emise oxidu uhličitého pod hranici 100 g/km.

V nabídce bude pochopitelně i nadále pohon všech kol a i přesto, že bude Qashqai celkově vyspělejší a větší, ceny by se měly pohybovat na stejné úrovni, jako nyní. Vyrábět se bude v evropské továrně Nissanu v Sunderlandu zkraje příštího roku, přípravy na náběh výroby ale začnou už letos v prosinci.

Michal Fokt
Diskuze (35)
Avatar - pelikoš
17. 4. 2013 19:00
Re: Japíci nejsou na hlavu
tak vzhledem k tomu, že v článku píší, že to má 4x4, tak to je na tuty stejný základ jako murano
Avatar - pelikoš
17. 4. 2013 18:58
Re: vykon
apropos,nissan má(v juj
ku) 1.6 dig-t se 190 koníkama
Avatar - pelikoš
17. 4. 2013 18:51
Re: vykon
nezbývá než počkat, co nám nissan připraví
17. 4. 2013 16:27
Re: Japíci nejsou na hlavu
Já myslel ten snad budoucí
[odkaz]
[odkaz]
nebo
[odkaz]
[odkaz]
17. 4. 2013 13:23
Re: vykon
No to ja chapu samozrejme, ale s takovym tvarem, designem by aspon oturbena 1,6ka vykonove nekde na urovni BMW-PSA motoru a diesel na urovni 105-110 kW mel Nissan mit v nabidce.
A vubec by to nebyla okrajova motorizace, nejde prece o nejaky lowcost crossover, tak predpokladam, ze clovek ocekava i odpovidajici dynamiku, a motor ktery budi vetsi duveru, nez trivalcova 1,2ka...