Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Qashqai se bude vyrábět v Británii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Carlos Ghosn oznámil, že nová generace Nissanu Qashqai bude navržena, vyvinuta a vyráběna ve Velké Británii.

Předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Nissan Motor Co., Carlos Ghosn, při setkání s britským premiérem Davidem Cameronem ve středu 8. června 2011 oficiálně oznámil, že výroba nového Nissanu Qashqai bude probíhat ve Velké Británii.

Projekt na vývoj a výrobu nové generace Nissanu Qashqai má zajistit 6.000 pracovních míst přímo v automobilce i u dodavatelských firem ve Velké Británii. Do vývoje nové generace crossoveru investuje Nissan 192 milionů britských liber.

První fáze vývoje nové generace představuje návrh designu, který má na starosti evropské designérské centrum Nissan v Paddingtonu v Londýně. Poté co bude vybrán finální design, bude do vývoje zapojeno evropské technické centrum Nissan v Cranfieldu v Bedfordshire. Po ukončení vývoje bude zahájena sériová výroba v Sunderlandu.

Nissan do svého podniku v Sunderlandu navíc investuje 420 milionů britský liber, aby zde mohl od roku 2013 zahájit výrobu elektromobilu Leaf. O rok dříve se má rozběhnout produkce lithium-iontových baterií pro elektromobily značek Nissan a Renault.

Nissan Qashqai se v Sunderlandu vyrábí od prosince roku 2006. Každý vůz je složen z 3.779 dílů a 83,6 % z nich pochází od jednoho z 224 britských dodavatelů. V současnosti automobilku opouští v průměru 1.200 vozů denně a koncem června má být vyroben miliontý Qashqai. Více než 80 % produkce je určeno na export a crossover se vyváží do 97 zemí.

Automobilka v Sunderlandu kromě modelové řady Qashqai produkuje také malé MPV Note a kompaktní crossover Juke. Výroba zde byla zahájena v roce 1986 a v současnosti zde pracuje okolo 5.000 zaměstnanců. Technické centrum v Cranfieldu zaměstnává okolo 500 pracovníků a designérské centrum má okolo 40 zaměstnanců.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - pelikoš
12. 6. 2011 08:46
jojo
už se těším na novou generaci.doufám,že to bude ještě větší hit,nežli první genenrace.... ;-) :yes:
11. 6. 2011 16:15
Re: zajímavé...
Ten nikdo od Nissanu, C. Ghosn, je jeho president a výkonný ředitel.
11. 6. 2011 15:51
Re: zajímavé...
A není to také trochu tím, že Nissan kontroluje Renault? On o tom nejednal nikdo od Nissanu, ale Ghosn, že. Na doplnění - samozřejmně souhlas s tvojí reakcí.
10. 6. 2011 21:52
Re: zajímavé...
A nebude to náhodou tím, že evropské automobilky již v Evropě výrobní závody mají a chtějí prodávat v Asii, kde si tedy vybudují další továrny. Pokud platí tato domněnka o evropských autovýrobcích, dá se stejný "postřeh" použít i a asijské producenty, jen v obráceném pořadí ;-)