Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Z má speciální one-off koncept, který odkazuje na legendárního předchůdce

Diskuze (0)

Na letošním autosalonu v Tokiu jsme mohli vidět plno novinek a konceptů z dílen zejména japonských výrobců. Mezi nimi byla nová generace Nissanu Z (v Japonsku Fairlady Z). Nissan však kromě sériového modelu ukázal jednu one-off verzi.

Nissan na nedávném autosalonu Tokiu ukázal rovnou tři verze nového modelu Z. Krom standardní Fairlady Z byl k vidění okruhový speciál Z GT500, který si odbude premiéru v oblíbeném japonském šampionátu Super GT, který startuje 16. dubna. Třetí verzi, na kterou se blíže podíváme, je one-off verze. Tedy alespoň prozatím.

Speciální kousek dostal název Nissan Fairlady Z Customized Proto. Proti sériovému Z se už na první pohled vyznačuje sportovnějším designem. Svítivý oranžový exteriér potom odkazuje na model 240Z Z432 z přelomu 60. a 70. let minulého století. Pokud má již sériová verze Z vyvolávat pocit nostalgie, Z Customized Proto tento pocit ještě znásobuje.

Oranžový prototyp má agresivnější nárazník s více otvory pro přívod vzduchu a také mřížku chladiče oddělenou pruhem v barvě karoserie. Nesmíme opomenout vyboulenou kapotu doplněnou o černý lak. Prvky černého laku dále najdeme na zrcátkách, střeše, devatenáctipalcových kolech (v sérii osmnáctipalcová) a od blatníku se táhnoucího pruhu až na dveře. Pro podtržení sportovního designu přidal výrobce větší zadní spoiler v karbonu a dynamičtější koncovky výfuku.

Ředitel produktové komunikace značky Nissan tuto ojedinělou verzi popsal jako výhradně studijní, vybavenou koncepčními prvky, které změří zájem zákazníků o nově použité prvky dílů. To nepřímo naznačuje, že v případě velkého zájmu by se z ojedinělého konceptu mohla stát přinejmenším limitovaná edice.

Nový Nissan Z sklidil napříč světem většinou pochvalné komentáře. Určité prvky designu jsou samozřejmě otázkou vkusu, nicméně pro někoho možná k autu se nehodící mřížka chladiče je právě v tomto prototypu zkrášlena již zmíněným rozdělením grilu.

Zatím je tedy předčasné tipovat, zda se minimálně podobná verze tomuto konceptu představí v sériové produkci, nicméně nám jako Evropanům to bohužel může být jedno. Do Evropy se totiž (zatím) z důvodu čím dál přísnějších emisních norem nová generace Nissanu Z nepodívá.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (0)

Doporučujeme