Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Renault Kardian má první ceny. Hezčí Dacia Sandero není levná

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Bratranec Dacie Sandero Stepway vypadá podobně parádně, s ohledem na jihoamerické ekonomické poměry ovšem nevychází tak výhodně jako u nás.

Dacia Sandero Stepway již od první generace lidového hatchbacku představuje outdoorovou alternativu, která se pyšní ochrannými plasty a rádoby terénním vzhledem. Úpravy jsou prakticky výhradně estetické, pohon všech kol nečekejte. Nejinak je tomu také v případě Renaultu Kardian, který je de facto latinskoamerickou kopií stepwaye.

Na brazilském trhu je tento derivát s tváří připomínající Renault Clio po modernizaci dostupný pouze s přeplňovaným tříválcem 0.9 o výkonu 120 či 125 koní a točivém momentu 200/220 Nm, přičemž vyšší údaj platí při jízdě na etanol, který je v Brazílii velmi oblíbenou alternativou k tradičním fosilním palivům. Manuální převodovka zatím k dispozici není, standardem je tudíž šestistupňový dvouspojkový automat.

Ve srovnání s Dacií Sandero Stepway, které na českém trhu s motorem 1.0 TCe s 67 kilowatty začíná na 360.900 Kč, si brazilští zájemci výrazně připlatí. Základní varianta evolution stojí minimálně 112.790 brazilských realů, což je v přepočtu zhruba 527.500 Kč, za nejdražší première edition dáte nejméně 621 tisíc. To je prakticky totožná částka, jakou stojí nejlépe vybavená Dacia Duster třetí generace s novým hybridním pohonem.

Video se připravuje ...

Nejvyšší provedení má v základu například adaptivní tempomat, panoramatický parkovací systém či hlídání mrtvého úhlu. „Naše“ Dacia Sandeo Stepway, jejíž nejdražší verze Extreme 1.0 TCe 90 s variátorem CVT vyjde na 455.400 Kč, ze zmíněných prvků nabídne pouze poslední zmíněný (a to ještě za příplatek 8000 korun), jinak si musí vystačit pouze s klasickou zadní kamerou a běžným tempomatem, který neumí rychlost upravovat na základě okolního provozu.

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Doporučujeme

27. 3. 2024 23:44
Kardian
Kokso, to je meno jak zo srdciarskej kliniky... Ešteže to nechcú predávať u nás...