Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Seat Ibiza

Michal Fokt
Diskuze (21)
Získali jsme první informace a fotografie nové generace automobilu Seat Ibiza.

Španělská automobilka Seat představí 5. prosince na autosalonu v italské Bologni ve světové premiéře novou Ibizu. Temperamentním jižanům se nejspíš nepodařilo příchod tohoto modelu dobře načasovat – Frankfurtská šou je již dlouho minulostí, zatímco do Ženevy ještě čtyři měsíce zbývají. Vzhledem k tomu, že by nebylo příliš ekonomické vyčkávat s hotovým vozem ještě třetinu roku, museli u Seatu vzít zavděk v mezinárodním měřítku málo významným autosalonem v Bologni. Ta, na rozdíl třeba od Paříže, Ženevy, ale i Brna, v prestižním kalendáři OICA chybí.

Zmíněná skutečnost však automobil samotný nijak nedegraduje. Nová Ibiza, stvořená bývalým stylistou Alfy Romeo Walterem de Silvou, je opravdovým skvostem. Celkové pojetí vozu připomíná většího sourozence Seata Leon, přední světlomety a maska Ibizy budou charakteristické i pro další modely španělské automobilky, která dostala za úkol být sportovní značkou koncernu Volkswagen. Mimochodem – tento designérský trend započala již menší Arosa. Díky výrazně klínovitému profilu má vůz poměrně vysokou záď, stejně jako Leon. Na rozdíl od něho však chybí velkoplošné svítilny, které byly vystřídány tenkými a dlouhými zadními světly.

Ibiza využívá modernizovaného podvozku Škody Fabia a pod kapotou se zpočátku objeví šest motorů. Trojice zážehových začíná dvanáctistovkou s výkonem 47 kW a pokračuje dvěma jednotkami o objemu 1,4 l s výkony 55 a 74 kW. Nejslabší vznětový motor má objem 1,9 l a výkon 47 kW, po něm následují dva turbodiesely se 74 a 96 kW. Tato paleta rozhodně není konečná a dá se předpokládat zejména přírůstek mezi benzinovými jednotkami. Později by měla přijít také ostrá verze Cupra.

Ve výbavě nového Seatu najdeme čtyři airbagy, ABS, TCS a ESP, odpůrce unifikace koncernových značek potěší i zcela odlišné pojetí interiéru. Všechny modely s výjimkou toho s nejsilnějším TDI budou vybaveny pětistupňovou převodovkou s přímým řazením, u zmíněné jednotky pak půjde o šestistupňové ústrojí. Jak už se stalo tradicí, i nová Ibiza se bude nabízet ve třech stupních výbavy, a to Stella, Sport a Signo.

Podrobněji se novému Seatu budeme věnovat zanedlouho v rubrice Představujeme našeho magazínu.

Michal Fokt
Diskuze (21)