Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým šéfem Fordu bude Mark Fields, Mulally odejde v červnu

David Bureš
Diskuze (0)
Úkolem nového šéfa Fordu je navázat na úspěchy svého předchůdce pomocí urychlení tempa změn.

Očekávané se stává skutečností, automobilka Ford mění svého šéfa. Generálním ředitelem Fordu se počínaje 1. červencem stane podle předpokladů Mark Fields, současný provozní ředitel této firmy. Nový generální ředitel Fordu bude zároveň jmenován prezidentem automobilky a zvolen členem jejího představenstva.

Fields ve funkci nahradí Alana Mulallyho. Nyní osmašedesátiletý Mulally byl šéfem Fordu takřka osm let, předtím pracoval u Boeingu. Pod jeho vedením automobilka zahájila novou strategii One Ford. Ta s sebou přivezla několik globálních modelů a sjednocení techniky, jejím výsledkem je návrat Fordu do černých čísel.

„Pod Alanovým vedením Ford nejen přežil světovou ekonomickou krizi, ale také se ukázal jako jedna z nejsilnějších automobilových firem,“ řekl na adresu práce odcházejícího generálního ředitele Bill Ford, předseda představenstva automobilky a zároveň pravnuk jejího zakladatele, Henryho Forda. Svým prohlášením poukázal na to, že Ford jako jediný z velkých amerických automobilek nemusel za krize roku 2008 žádat o pomoc federální vládu.

O výměně na postu generálního ředitele Fordu se hovořilo již delší dobu, na začátku roku se spekulovalo o tom, že se Mulally stane šéfem firmy Microsoft. Tím se ale nakonec v únoru stal Satya Nadella, který v této funkci nahradil Steva Ballmera.

K personální změně ale dochází o půl roku dříve, než se původně předpokládalo. Dřívější výměnu doporučil sám Mulally, který tím chce urychlit změny v automobilce, protože nové vedení je už na svoji funkci připraveno. „Alan a já silně cítíme, že Mark a celý jeho tým jsou připraveni převzít otěže Fordu, a proto je nyní čas zahájit přeměnu,“ tvrdí Ford.

Třiapadesátiletý Fields byl provozním ředitelem Fordu od prosince 2012, v této funkci vedl pravidelné schůze, které každý týden kontrolovaly průběh strategie One Ford a vyhodnocovaly situaci na trhu. V minulosti Fields pracoval jako prezident severoamerické divize Fordu, rovněž se podílel na transformaci evropské divize Fordu a restrukturalizaci Mazdy.

Výměna v nejvyšší výkonné funkci u Fordu je letos už druhou velkou personální změnou v americkém automobilovém průmyslu. V lednu převzala otěže v americké jedničce General Motors Mary Barraová jako první žena v takové funkci.

David Bureš
Diskuze (0)