Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým šéfem Volkswagen Group má být Matthias Müller

David Bureš
Diskuze (9)
Martin Winterkorn zřejmě nebude jediným vedoucím manažerem VW Group, který ze své funkce odstoupí.

Kauza o podvodech Volkswagenu s měřením emisí zatím vyústila v rezignaci generálního ředitele VW Group Martina Winterkorna. Jeho nástupcem se údajně stane dosavadní šéf značky Porsche Matthias Müller. Tvrdí to zahraniční agentury s odvoláním na zdroje seznámené s jednáním o změnách ve vedení koncernu.

O Müllerovi jako o možném nástupci Winterkorna se spekulovalo již od odstartování celého skandálu. Pikantní na celé záležitosti je fakt, že Müllera chtěl na jaře do čela VW Group dosadit bývalý předseda dozorčí rady Ferdinand Piëch. Tehdejší mocenskou bitvu s Winterkornem ale Piëch prohrál, když byl donucen odstoupit z čela dozorčí rady koncernu.

Dvaašedesátiletý Müller vede Porsche od roku 2010, pod jeho vedením se tato značka stala velice úspěšnou. Müller má navíc bohaté zkušenosti s prací pro VW Group, do koncernu nastoupil již v roce 1977. Na Müllerovi dosavadní pozici ve vedení Porsche by se měl přesunout současný šéf Bentley a Bugatti Wolfgang Dürheimer.

Podle zdrojů agentury Bloomberg Müller porazil druhého kandidáta na pozici šéfa VW Group Herberta Diesse. Bývalý šéf vývoje BMW je v koncernu nováčkem, od letošního července je generálním ředitelem značky Volkswagen.

Německý tabloid Bild pak tvrdí, že Winterkorn nebude jediným manažerem, který odejde ze své funkce kvůli kauze Dieselgate. Spekuluje se o rezignaci šéfa vývoje Audi Ulricha Hackenberga a vedoucího vývoje v Porsche Wolfganga Hatze. První byl zároveň v minulých letech odpovědný za vývoj koncernových aut, druhý má pak též na starosti vývoj agregátů a převodovek u Volkswagenu. Odstoupit by také měl současný šéf vývoje Volkswagenu Heinz-Jakob Neußer. To naznačuje, že Hackenberg, Hatz i Neußer mají se skandálem mnoho společného.

Odejít z Volkswagenu má také šéf amerického zastoupení Michael Horn. Toho údajně nahradí dosavadní šéf Škody Auto Winfried Vahland.

Winterkorn sice přijal odpovědnost za celou kauzu na svá bedra, uvedl však, že neví o vlastním pochybení. Také výkonný výbor dozorčí rady koncernu VW Group v oficiálním prohlášení uvedl, že odstupující generální ředitel firmy o manipulaci s daty při měření emisí nevěděl. Právě z toho důvodu se čeká na to, kdo bude určen jako hlavní viník celé kauzy.

David Bureš
Diskuze (9)
25. 9. 2015 11:50
Re: další doktor
tak určitě .. ;-)
25. 9. 2015 11:38
Re: další doktor
Je to určite väčšia veda ako doktorát z komunálneho manažmentu. ;-)
25. 9. 2015 10:32
Re: Piëch
..vidim,ze ti tiez idu dobre konspiracne teorie >:-[] :yes:
Avatar - Ham.
25. 9. 2015 10:25
Re: Piëch
Ještě by to chtělo zjistit, jestli náhodou v úterý nekupoval přes nějakou nastrčenou firmu akcie VW za 105 eur. To by pak kardinál Richelieu musel být definitivně prohlášen za břídila. >:-[]
25. 9. 2015 10:17
Re: Piëch
VW je natolik velike ze potopit ho by znamenalo zasadit mnohem mnohem vetsi ranu, VW nema as takove problemy udrzet i ztratu v radech treba 50-70 miliard euro, ano zaboli je to fest, ale i tak zustanou minimalne v prvni trojici