Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obchodníci: Ceny ojetých aut letos vzrostou až o 15 procent

Diskuze (16)

Ceny ojetých aut na českém trhu se letos mohou zvýšit až o 15 procent. Důvodem je zvýšená poptávka kvůli nedostatku nových vozů spolu s rostoucím zájmem o individuální dopravu. Vyplývá to z informací obchodníků.

Ceny se začaly výrazně zvyšovat již v minulém roce kvůli odstávkám automobilek způsobeným nedostatkem čipů. Lidé tak místo nových vozů, na které by mnohdy museli čekat i 14 nebo 16 měsíců, začali více nakupovat ojetá auta. Jejich cena kvůli tomu loni vzrostla o deset až 15 procent.

"Zákazníci nechtějí čekat na nové vozy a hledají proto ojetiny. Zvyšující se zájem pak pochopitelně šroubuje jejich ceny. A netýká se to jenom zánovních ojetin. Ceny rostou i u starších aut, protože jich začíná být na trhu výrazný nedostatek. Jejich původní majitelé je totiž nemají za co vyměnit, tak je ani nenabízejí k prodeji. Ke slovu se tak čím dál tím více dostávají starší ojeté vozy ze zahraničí, u kterých však hrozí, že budou opravdu ve špatném technickém stavu. Jinak by se prodaly na lokálním trhu," uvedl předseda asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl.

Podle ředitelky skupiny Aures Holding provozující autobazary AAA Auto Karolíny Topolové ceny budou pokračovat v růstu. "Může jít dokonce o podobné tempo jako v roce 2021, kdy to bylo průměrně o 15 procent, u některých modelů i více. Budou totiž nadále působit faktory, které se na zvyšování cen podílejí - nedostatek ojetých vozů na trhu, zvýšený zájem o individuální automobilovou dopravu a tlak na zavádění elektromobility. Je samozřejmě otázkou, jaký dopad bude mít i nastupující nová vlna koronaviru omikron," dodala.

Ceny podle Jiřího Grunda z Asociace obchodu ojetými automobily táhnou vzhůru i rostoucí úrokové sazby, které prodražují financování nejen nových, ale i ojetých vozů. "Každému doporučuji s koupí prověřené ojetiny neotálet, protože trh zatím nevysílá žádné signály, že by se situace měla vyvíjet opačně," řekl.

V Česku v současnosti působí podle APPAA okolo 500 autobazarů. Z těch menších, které nabízejí v průměru okolo 50 vozů, jich podle prognózy asociace asi desetina ukončí činnost. Podle Přikryla se dají očekávat rovněž akvizice a pokračující nástup značkových prodejních programů, jako je DasWeltAuto, Autosphere, Louda Auto+ nebo Škoda Plus.

Diskuze (16)

Doporučujeme

21. 2. 2022 20:39
Zdražování
Myslím si, že vzhledem k tomu, že v poslední době zdražuje prakticky vše, tak ani toto není nijak velké překvapení. Já například před začátkem zimy sháněl nové zimní pneu a taky jsem docela koukal, jak pneumatiky za poslední dobu podražily. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si místo nových koupil použité pneumatiky z http://www.pneu-novak.cz/…ha-10-bazar.html protože prostě byly levnější a pořád v dobrém stavu.
6. 1. 2022 20:55
Re: Socialismus
Auta už dneska nemívají protikorozní ochranu?
6. 1. 2022 16:23
Re: krasne PR na nejmenovany autobazar :D
z logiky věci říkáš, že na funkci chirurga nepotřebuješ, aby měl dotyčný vystudovanou medicínu, stačí, když prostě svoji práci bude zvládat a vystačíš i se šikovným řezníkem.
dobrá, možná máš skutečně štěstí na zaměstnance a na generálního ředitele ti stačí člověk co neumí česky, dvakrát seděl a vychodil základní školu. určitě jednou někdo vyhraje velkou pardubickou na trojnohém koni. hliněném k tomu ;-)
edit. jestli šéfuješ pornhubu tak jsi to měl říct hned, to je produkt s celosvětovým dosahem a úspěchem :-) :-) :-)
6. 1. 2022 12:45
Re: krasne PR na nejmenovany autobazar :D
nastesti me v profesnim svete nezajima kdo umi nebo neumi pravopis, zajima me jak zvlada praci kterou dela abyla mu zadana, a pokud ta prace neobnasi pravopis, tak proc by ho mel umet? na tom stavim svoje podnikani ja od roku 2003, a nastesti ja nepodnikam ani v lingvistice ani ve skolstvi, ja podnikam v doprave, logistice, energetice, architekture a marketingu, a do kazde pozice kterou do nekterych firem kde pusobim hledame, tak uchazece na danou pozici chceme aby umel danou praci kterou ma vykonavat, a to jestli ma nedochozenou zakladku nebo 3 doktoraty, me tak nejak nezajima, skola neni zarukou toho ze svou praci bude delat dobre :-) treba v mem prvnim a zaroven poslednim zamestnani kde jsem byl cca 3 roky, tak jednim z producententu byl clovek ktery nemel ani vyucni list, odsedel si 2x neco ve vezeni, a presto dovedl na danem prucentskem miste projekt na kterem jsme delali do stavu, kdy z investice cca 45 milionu udelal zisk cca trictvrte miliardy s celosvetovym dosahem a uspechem, Cesky umel velice spatne, neb to byl Srb, presto mu dal sanci tehdejsi nas sef a zrejme se v nem nespletl, kdys dokazal co dokazal

a nejvtipnejsi na pravopisu je, ze ho resi hlavne Cesi, pracoval jsem za svou karieru pro spousty zahranicnich firem, vlastne drtiva vetsina nasich klientu v nekterych firmach jsou cizinci ci zahranicni spolecnosti, a prekvapive pravopis mi nikdy nikdo z nich nevytknul :-O
6. 1. 2022 12:33
Re: krasne PR na nejmenovany autobazar :D
hele podle svých postřehů je kolega majitel prakticky všeho v okolí sto kilometrů od svého bydliště a tak mě ty mírné nedostatky v pravopisu taktéž uvádějí do rozpaků - pokud je takto úspěšný i s tímto handicapem, jak úspěšný by asi byl, kdyby tu základní školu absolvoval celou? :-)
protože instalovat fotovoltaiku bez dotací a mít vyprodáno na rok dopředu zakázky po miliónu - o tom se nám běžným smrtelníkům může jenom zdát :yes: