Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obrněný Land Rover pro britského premiéra

Michal Fokt
Diskuze (4)
Tony Blair nechal vyrobit nejdražší služební auto, jaké si kdy britský předseda vlády na důchod pořídil.

„Železná lady“ Margaret Thatcherová byla jen jedna, teď však bude mít Británie i „pancéřovaného ex-premiéra“. Současný šéf britské diplomacie si totiž nechal „na důchod“, do něhož odchází už 27. června, postavit obrněnou verzi Land Roveru Discovery. Ten disponuje všemi v současnosti obvyklými bezpečnostními prvky, tedy skly, plechy a pneumatikami odolnými proti průstřelu, spodkem vozu schopným odolat výbušnině, proti průniku střepin ze šrapnelů zabezpečeným okolím dveří a vzduchotěsnou kabinou. Za takovýto vůz zaplatil tučných 225 000 euro.

Důvodem pro pořízení podobného vozu je obava o ex-premiérovo bezpečí, není totiž vyloučeno, že by se za svou podporu irácké války a aktivní britskou účast v ní mohl stát i ve výslužbě terčem pomsty teroristů.

Britský deník Daily Mail bohužel neuvádí, zda šlo pořízení auta ze státní kasy, nicméně je to pravděpodobné. Ostatně – britský premiér je na podobné mocenské pozici jako americký prezident, jak známo, královská rodina má na chod impéria jen zanedbatelný vliv.

Michal Fokt
Diskuze (4)