Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory Kia Motors v Koreji chtějí stávkovat

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Nový korejský zákoník práce zbavil některé představitele odborů dřívějších výhod. Odborům Kia Motors se to nelíbí a chtějí proti tomu stávkovat.

Odbory korejské automobilky Kia Motors si na konci minulého týdne odhlasovaly, že vstoupí do stávky. Návrh na zahájení stávky podpořilo 71 procent členů odborového svazu, tedy 19 784 z 27 528 hlasujících členů. Odbory celkem registrují 30 115 pracovníků. Stávkovat se má v nejstarší továrně automobilky v Sohari v provincii Gyeonggi.

Důvodem stávky je nesouhlas managementu s pokračujícím vyplácením mezd pracovníkům, kteří na plný úvazek působí v odborech. Problém vznikl s novým zákoníkem práce, který vstoupil v platnost 1. července. Ten totiž vyplácení mezd pracovníkům zaměstnaným na plný úvazek v odborech zakazuje.

Státní arbitrážní orgán pro řešení pracovněprávních vztahů již dříve uvedl, že otázka vyplácení mezd představitelům odborů není důvodem k protestu. Arbitr také odborům nařídil, aby pokračovaly v jednání. Případná stávka by tak byla nelegální.

Jestliže přesto zaměstnanci Kia vstoupí do stávky, bude to znamenat, že korejská automobilka zaznamená nový smutný rekord v podobě minimálně jedné stávky v každém roce za posledních 20 let.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)