Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Škoda Fabia: Vsaďte na kombi a 1.2 TSI

Bazarové Recenze
Diskuze (210)
Škoda Fabia II s přeplňovaným zážehovým motorem TSI patří mezi mladší ojetiny. V této kategorii se těší slušnému zájmu, zejména pokud jde o praktičtější variantu Combi.

Názory na druhou generaci vozu Škoda Fabia se různí. Jedni nepřijali design s úzkou karoserií, druzí na domácím automobilu nevidí nic špatného. Tato skupina řidičů je přitom dost početná na to, aby se Fabii II na trhu s ojetinami dařilo více než dobře.

Vůz uvedený na trh v roce 2007 láká motoristy zejména ve svých základních verzích s motory objemu 1,2 litru. Zpočátku se jednalo o tříválcové dvanáctistovky, od roku 2010 se ale montují zdařilejší přeplňované čtyřválce TSI, které si s automobilem poradí lépe. Zejména silnější z nich o výkonu 77 kilowattů. Pokud se objeví vozidlo s tímto turbomotorem v bazaru, zpravidla se zde dlouho neohřeje. Početní převahu totiž mají automobily s 1.2 TSI o výkonu 63 kW a cenový rozdíl mezi silnější a slabší verzí nebývá nijak vysoký.

Přesto si řada řidičů při výběru vozu klade otázku: „Mám hledat silnější motor, nebo mi stačí slabší?“ I proto jsme v nabídce autocentra Auto ESA záměrně vybrali Fabii právě se slabším „té-es-íčkem“ a zkusíme zjistit, jakou je tento vůz ojetinou. Zaujalo nás kombi ve stříbrné metalíze s bohatou výbavou. Na pohled velice zachovalé auto z roku 2010 má za sebou necelých 80 000 kilometrů.

Prostor pro posádku

Užší interiér Fabie nepředstavuje problém, pokud na zadním sedadle nebude hledat pohodlí trojice cestujících. Takové snažení by totiž bylo marné, ostatně stejně jako u řady jiných malých vozidel. Prostor pro nohy pasažérů vzadu můžeme ohodnotit jako dostačující a sedadla pohodlná. Celkovou vizáž palubní desky ovlivňuje stupeň výbavy, po stránce designu a kvality plastů si však stojí dobře. Testovaný exemplář je doslova nabušený výbavou, takže si při obhlídce palubní desky všimnete velkého audiosystému Škoda Swing, digitální klimatizace nebo displeje MaxiDOT na přístrojovém štítu.

Zavazadelník kombi plně odpovídá českým chalupářským zvyklostem, když přepraví náklad o objemu 480 litrů při pětimístném uspořádání prostoru pro cestující. Vůbec špatně na tom není ani hatchback, disponující zavazadlovým prostorem o objemu rovných 300 litrů. Touto hodnotou se Škoda Fabia druhé generace řadí k těm prostornějším malým vozům na trhu.

Motor a převodovka

Jak jsme již zmínili v úvodu, nejvyhledávanější jsou základní motory. Tříválce HTP přitom nepředstavují žádné terno. Jejich spotřeba ve vyšších rychlostech rapidně roste, ztrácejí dech a v neposlední řadě se potýkají s výskytem vážných poruch. Avšak ani přeplňované čtyřválce 1.2 TSI nejsou vyloženě výhrou, jejich technické problémy s rozvody zná dnes snad každý. Silnější zážehové motory moc často nepotkáte.

Tříválcové turbodiesely sice nenadchnou zvukovým projevem, avšak extrémně úsporný provoz je v očích mnoha motoristů jasně favorizuje. Jejich větší náchylnost na opotřebení pak mnozí zájemci přehlížejí. Později uvedený turbodiesel 1.6 TDI se zase může potýkat s problematickým vstřikovacím čerpadlem. Proti tomu přeplňovaná vznětová devatenáctistovka je doslova vzorem spolehlivosti, navíc nadchne dostatkem výkonu i příznivou spotřebou.

Fabii Combi vybranou k této recenzi pohání benzinový turbomotor 1.2 TSI disponující základním výkonem 63 kW. Sice je to více, než nabízejí tříválcové dvanáctistovky, ale také o 14 kilowattů méně, než poskytne silnější verze „té-es-íčka“ a to není zrovna málo. Absence koní je opravdu znát při rozjezdech i předjíždění, které vyžaduje jistou dávku rozumu. Fabia s turbomotorem 1.2 TSI/63 kW tak bude vyhovovat méně náročným řidičům preferujícím rozvážnější způsob jízdy. Odměnou jim bude příjemně nízká spotřeba a akceptovatelný zvuk maloobjemového čtyřválce. Žádný splašený šicí stroj jako u tříválců 1.2 HTP neuslyšíte...

Jízdní vlastnosti a komfort

Po stránce jízdních vlastností si automobil nestojí špatně, přesto vnímavějším motoristům užší karoserie na podvozku modelu předchozí generace k srdci nepřiroste. Dobrý dojem dělá odpružení vozu, které není příliš měkké, ale i tak zvládá běžné nerovnosti bez ztráty květinky.

To platí i pro testované kombi. Jeho výhodou je dobrá kondice podvozkových komponent, takže ani při překonávání nerovností nikde nic nebouchá a nevrže. Ani na předním stabilizátoru jsme neodhalili vůle, přitom je vůz stejně jako model první řady na jejich výskyt náchylnější.

Výbava a cena testovaného vozu

O pohodlí cestujících se kromě podvozku stará také výbava, která je u testované Fabie Combi skutečně bohatá. Vedle již zmiňované klimatizace a autorádia s přehrávačem CD a MP3 zahrnuje například tempomat, vyhřívání předních sedadel, elektrické ovládání bočních oken a vnějších zrcátek nebo dálkově řízené centrální zamykání. Budoucí majitel vozu jistě ocení i parkovací asistent s čidly vpředu i vzadu, palubní počítač, český původ automobilu a servisní knížku. Bezpečnostní výbava nabízí ABS a dvojici čelních airbagů, posilovač řízení je samozřejmostí.

Za takto bohatě vybavenou Škodu Fabia Combi 1.2 TSI z roku 2010 požaduje prodejce Auto ESA 204 900 korun. Vůz přitom doposud urazil podle palubních přístrojů 78 246 kilometrů.

Expert Auto ESA radí

Častý problém u vozu Škoda Fabia představují vůle na předním příčném stabilizátoru, do světlometů proniká vlhkost z důvodu prasklin po odletujících kamíncích a ani praskání žárovek není výjimkou. Prověřte také funkčnost klimatizace, někdy se prodřou její trubky a dojde k úniku náplně. Automobily s vyšším kilometrovým proběhem mohou trápit hučící ložiska kol, objevují se zvlněné brzdové kotouče či koroze výfuku. Nepříjemnosti mohou způsobit lámající se držáky plata zavazadelníku, také sem se určitě před koupí automobilu podívejte!

Škoda Fabia Combi 1.2 TSI
Objem motoru (cm3):1197
Maximální výkon (kW/ot. za min.):63/4800
Maximální točivý moment (N.m/ot. za min.):160/1500-3500
Zrychlení 0-100 km/h (s):11,7
Největší rychlost (km/h):177
Kombinovaná spotřeba dle výrobce (l/100 km):5,2
Rok výroby testovaného vozu:2010
Počet ujetých km dle palubních přístrojů:78 246
Cena vozu (hotovost/financování v Kč):204 900/204 900

Bazarové Recenze
Diskuze (210)
8. 4. 2015 11:55
Nene, úplně jiný motor!
Co jsem přečetl zde, tak na základě zkušeností a ověřené spolehlivosti se tento motor jako ideální rozhodně nehodí... [odkaz]
Avatar - grifith
25. 7. 2014 20:23
Re: Kdo si to koupí..
V Ronaultově příspěvku není o přednosti automatické klimy před manuální ani slovo.... :-!
25. 7. 2014 14:16
Re: Kdo si to koupí..
Můžeš hádat 3x proč asi někdo dává přednost automatické klimatizaci před manuální...

Obecně vzato, pokud ma někdo na auto 200tis si nekoupí něco o třetinu nebo polovinu dražší jen proto ze by se to tobě takhle líbilo, proste vybírá co za 2kila dostane.
25. 7. 2014 13:43
Re: Kdo si to koupí..
Ale ne ve STEJNE výbavě bazarovy kupče, těm tvojím úžasným kaufum chybí výbava za cca 30tis. - například digi klimu nemá ani jedno, takže rozdíl je 100tis, holt neumíš počítat. Kdo chce kupovat auto z těch co jsi napsal najde takové ojeté za 170-180, takže rozdíl opět nebude 40 nebo 50 nebo 70 ale někde ke kilu.
24. 7. 2014 00:03
Re: Článek se trefil do vkusu publika...
On si přijde flusnout vždy, když jde o Koreu, prostě tím žije hlupák.... a to už se mu jedno TSíčko potkalo a měnil motor.>:D

vůbec nechápu, proč se toho motoru kdokoli zastává, když prostě problemovější je a některé věci tam prostě nejsou navrženy správně a museli to po 3 roky látat upravami, aby to bylo v pohodě.Stejně ale tam zustali koncepční chyby, které zmizeli až s novým TSI, co je v O3 a je tam řemen.Kdo o tom motoru něco ví, tak zná jeho jasně dané slabiny a samozřejmě i přednosti.Jako ojetinu bych to ale nikomu nedoporučil....