Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Omlazená Škoda Kodiaq opět navléká policejní a záchranářskou uniformu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Zatímco česká policie si před pár týdny převzala první kusy nových služebních Kodiaqů se starou maskou, ve Velké Británii už chystají do služby i omlazené vozy.

Škoda Kodiaq je populárním SUV nejen mezi běžnými zákazníky, ale také mezi bezpečnostními a záchrannými složkami. Mnozí si možná vzpomenou na 500 nových služebních vozů pro Policii ČR, k jejichž slavnostnímu předání nedávno došlo, Kodiaq je však populární i v zahraničí.

Například ve Velké Británii už by se počet záchranářských a policejních Kodiaqů měl pohybovat v řádu stovek, přičemž okolo 50 používají policisté ze Severního Irska, dalších 30 kusů využívají hasiči z West Sussex Fire and Rescue a 18 kusů používají záchranáři z South Western Ambulance Service NHS Foundation Trust.

Příslušníci všech těchto bezpečnostních a záchranných sborů se přitom mohou těšit na možnost přesednout i do modernizovaných Kodiaqů, jejichž nabídku a úpravy automobilka nedávno představila. Základ je ovšem prakticky stejný.

Karoserii modernizovaného Kodiaqu zdobí specifická barevná kombinace, tedy žluto-modrá pro policii, žluto-zelená pro ambulanci a červeno-žlutá pro hasiče. Samozřejmostí jsou pak výstražná světla na střeše, v masce chladiče a také v nárazníku.

Video se připravuje ...

Kokpit byl upraven potřebám záchranných složek a nabízí například integraci komunikačního systému záchranářů do továrního infotainmentu. Ten má standardně úhlopříčku 8 palců, volitelně lze však objednat i 9,2palcový, který doplňuje digitální přístrojový štít s úhlopříčkou 10,25 palce. Prostorný zavazadelník pak může být upraven k převozu specifického vybavení, včetně ventilátorů, lahví s kyslíkem, atd.

Nabídka motorizací obsahuje běžné benzínové a naftové motory s výkonem od 110 po 147 kW. Britští záchranáři a policisté si však mohou objednat i Kodiaq ve verzi RS, který již v minulosti našel využití u policistů. Jeho naftovou motorizaci však nahradil 2,0litrový benzínový motor o výkonu 180 kW.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme