Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Corsa: astrální a pětidveřová

Ondřej Láník
Diskuze (101)
Nový malý Opel by mohl vnést život do stojatých vod evropské odnože koncernu GM. Oficiální představení proběhne v Londýně, automobilka však postupně ukazuje první snímky strategicky důležitého Opelu. Nyní je na řadě pětidveřová varianta.

Nový malý Opel by mohl vnést život do stojatých vod evropské odnože koncernu GM. Oficiální představení proběhne v Londýně na červencové autoshow, automobilka však postupně ukazuje první snímky strategicky důležitého Opelu. Nyní je na řadě pětidveřová varianta.

Design Corsy je zaoblenou evolucí vzhledu Astry. Charakteristická silueta třídveřového hatchbacku byla zavedena již dvě generace zpět a dnes je logickým pokračováním, které velmi připomíná třídveřovou Astru GTC. Pětidveřové provedení je při pohledu zboku také velmi blízké designu o číslo větší Astry. Svůj podíl na tom má charakteristický tvar obou bočních dveří. Příď i záď jsou originální, zadní část je podle našeho názoru typickým moderním Opelem, vpředu dostali designéři volnější ruku, což je u automobilu této velikosti jen a jen dobře. Délku interiéru opticky zvětšují první boční trojúhelníková okénka, která nalezneme i na třídveřovém modelu.

Nabídka motorů by měla obsahovat řadu čtyřventilových (převážně jen přepracovaných) motorů Ecotec. Počítá se s tříválcem 1.0 12V (48 kW), čtyřválci 1.2 16V (59 kW), 1.4 16V (66 kW) a vznětovými motory 1.3 CDTI (51 kW, 66 kW) a 1.7 CDTI (74 kW). Nedávno zavedená sportovní značka továrního tuningu OPC se uplatní také v nové Corse. Hlavní roli by měly hrát zážehové motory o objemu 1,6 l s atmosférickým plněním (77 kW) a s přeplňováním (132 kW pro OPC).

Vnější rozměry Corsy 3D (3990 x 1710 x 1460 mm), rozchody kol (1473/1458 mm) i rozvor (2511 mm) narostly na úroveň nejnovějších malých hatchbacků (Grande Punto, Clio, 207) a žhavým konkurentem bude také připravovaná druhá generace Škody Fabia. Základní objem zavazadlového prostoru 290 l (Corsa 5D 285 l) se také povážlivě přibližuje průměru nižší střední třídy a je na samém vrcholu třídy malých vozů.

Ondřej Láník
Diskuze (101)