Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel skutečně postavil koncept Rocks E-Xtreme. Už jsme ho i viděli

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Automobilka postavila divoký nezávislý koncept, který uspěl v loňské designové soutěži.

Opel Rocks, sourozence Citroënu Ami a moderního Fiatu Topolino, jistě netřeba dlouze představovat. Elektrická čtyřkolka se spoustou nezvyklých řešení si rychle získala zástupy fanoušků, kteří jsou doslova hladoví po různých speciálních edicích, se kterými slaví Citroën obrovské úspěchy.

Myšlenka nezvyklých řešení ale není cizí ani značce Opel. Ta se pochlubila divokým konceptem Rocks E-Xtreme, který překvapivě není produktem designového oddělení automobilky. Autorem je totiž student designu Lukas Wenzhöfer, který sdílel svůj návrh on-line pouhý jeden týden po představení modelu Opel Rocks již v roce 2021.

Video se připravuje ...

V prosince 2022 pak 3D model zvítězil v soutěži #OpelDesignHack, pořádané samotnou automobilkou, přičemž hlavní cenou měla být transformace konceptu z virtuálního světa do toho skutečného. A jakkoliv to může znít šíleně, automobilka svůj slib dodržela a extrémní koncept postavila. A důrazně se držela předlohy.

Malá elektrická čtyřkolka tak hned na první pohled zaujme výrazně vystouplými koly, obutými do terénních pneumatik, která nedokážou zakrýt ani výrazně vytažené lemy. Podvozek navíc dostal robustnější komponenty a zvedla se světlá výška.

Koncept dostal také nová přední i zadní světla, kdy reflektory převzaté z Citroënu Ami nahrazují moduly odkazující svými tvary na aktuální světelný podpis modelů Opel s maskou Opel Vizor. Karoserie je lakována ve žluto-černé kombinaci, kterou doplňují stříbrné dekory a modré nápisy.

Výrazným novým prvkem je i ochranná klec, vystupující především ze střechy. Rocks E-Xtreme tak působí jako malý nebojácný off-road. Na přední části rámu jsou přídavná světla, v zadní části je uchyceno obří karbonové křídlo, které automobilka převzala z modelu Vectra GTS V8 pro sérii DTM. Zkrátka koncept extrémní ve všech ohledech.

Video se připravuje ...

Navzdory extrémnímu vzhledu, který je příslibem divoké zábavy na silnicích i v terénu, ale zřejmě nedošlo na žádnou změnu techniky. Nebo o ní přinejmenším nepadlo ani slovo. Stejně jako sourozenci by tak koncept Rocks E-Xtreme měl být poháněn elektromotorem o výkonu 6 kW (8 k), který je napájen z lithium-ion baterie o kapacitě 5,5 kWh.

Divoký koncept automobilka přivezla také na nedávnou prezentaci čistě elektrického hatchbacku Opel Astra Electric, kde jsme si ho mohli prohlédnout naživo. Za dodržení slibu a stavbu konceptu patří značce rozhodně uznání, jakkoliv se na mysl opět vkrádá jedna známá fráze z filmu Pelíšky.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

25. 6. 2023 17:46
U Opela to konečně vopravili.
Dramaticky zvětšili rozchod, takže už to na budku nepude tak snadno https://www.youtube.com/…orts/FUyPIMekS4A . A i kdyby, tak přidali rám jako kráva. Jenom to křídlo moc nechápu.... V jízdě asi ani moc vadit nebude, ale co kdyby zafoukal vítr nebo jel vokolo kamion...
Avatar - rohYpnol
25. 6. 2023 16:12
Výsměch automobilismu
Tohle je výsměch automobilismu, nic víc nic míň. Evropská automotive se vrací ke koněspřežce, stejně jako nás EU vrací zpět do doby kamenné.
24. 6. 2023 20:36
Re: Nič viac...
Jj tohle je naprosto zbytečná čtyřkolka, nic víc…
24. 6. 2023 15:42
Nič viac...
...len ďalší nepoužiteľný zbytočný šmejd. Fakt nedokážu vyrobiť nič medzi EV za milión (Kč) a odpadom, čo sa sotva vzdialene podobá na auto?