Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Osmiválcová Cobra se dočká oficiálního návratu! Shelby za ní nestojí

Filip Melich
Diskuze (1)

Ikonická osmiválcová Cobra se chystá na návrat na scénu. Slibuje zachování známého vzhledu, osmiválce pod kapotou, ale zároveň moderní konstrukci a výbavu.

Jedním z ikonických tvarů automobilového světa se chlubí Shelby Cobra. Vůz dodnes vzniká v replikách od různých společností a cena originálních kousků už dávno vystřelila mimo dosah běžných smrtelníků. Sportovně zaměřené auto se ale brzy oficiální cestou vrátí do prodeje.

Původní vůz Shelby Cobra (nebo také AC Cobra) vycházel z britského roadsteru AC Ace, přičemž společnost AC Cars nedávno oznámila, že plánuje návrat osmiválcové bestie. Nyní zveřejnila bližší informace. Víme například, že si vůz navzdory zcela nové konstrukci zachová ikonické tvary předchůdce, nebo že se bude prodávat pod názvem AC Cobra GT Roadster.

Video se připravuje ...

Základ vozu bude tvořit hliníkový prostorový rám a karoserii vyrobí z uhlíkového kompozitu. Provozní hmotnost vozu má být kolem 1.400 kilogramů. Na délku bude nová Cobra měřit 4.330 milimetrů, na šířku 1.960 mm, na výšku 1.400 mm a rozvor firma specifikuje hodnotou 2.570 mm.

Pod přední kapotou bude pracovat pětilitrový vidlicový osmiválec Coyote od Fordu, v jehož případě bude na výběr mezi atmosférickým provedením a verzí přeplňovanou kompresorem. Výkon přeplňované verze bude až 488 kW a točivý moment 790 Nm. Jednotka bude volitelně spojena buďto s desetistupňovým automatem nebo šestistupňovou manuální převodovkou.

Zrychlení z 0 na 100 km/h má vrcholné verzi AC Cobra GT Roadster zabrat 3,8 sekundy, přičemž maximální rychlost bude 278 km/h. Společnost AC Cars pochopitelně upozorňuje, že zmíněné hodnoty vychází z předběžných výpočtů a měření u vývojových prototypů, takže se finální produkční čísla mohou lišit.

Britská firma slibuje použitelnost auta i na delších cestách a značnou míru individualizace. K dispozici bude odnímatelná pevná střecha, zatímco interiér nebude postrádat klimatizaci, elektricky stahovatelná okna nebo zábavní systém, který v AC Cars označují za sofistikovaný.

Cenu společnost AC Cars ještě nezveřejnila, ale už nyní je možné vůz rezervovat, a to za poplatek 2.500 liber (cca 69 tisíc korun). Odhalení novinky proběhne na jaře 2023 v Londýně, kdy můžeme čekat také zveřejnění cen, případně i finálních technických dat.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
22. 12. 2022 09:42
AC Cobra je legenda
AC Cobra je legenda, i když firma AC Cars prošla za léta bouřlivým vývojem a vystřídala obrovské množství majitelů, což ne vždy bylo ku prospěchu věci.

Ale je dobře, že se Cobra stále vyrábí a že se pracuje i na nových verzích. :yes: :yes: