Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AC představuje ostřejší elektromobil Ace RS Electric, výkony se vyrovná klasice

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Jedna z nejstarších automobilek Velké Británie se vrací na scénu s elektrickou verzí své ikonické klasiky.

Tvary sportovní vozu AC Ace jsou nejspíš všem z nás dobře známé, velká část veřejnosti si je však spojuje především se jménem Carrolla Shelbyho, kterému se povedl vytvořit ze svižného britského sporťáku skutečnou bestii. A stačilo k tomu docela málo.

AC Ace, který se vyráběl od roku 1954, měl totiž pod kapotou „pouze“ 2,0litrový řadový šestiválec, který nabízel výkon okolo 100 koní a zrychlení z 0 na 96 km/h mu trvalo okolo 11,4 sekundy. Shelby ale v šedesátých letech nahradil řadový šestiválec několika motory V8 a lehký roadster začal zrychlovat v polovičních časech.

Společnost AC stvořila ještě několik zajímavých sportovních strojů, původní AC Ace a odvozená AC Cobra jsou však těmi nejslavnějšími a vyrábějí se dodnes. Kromě spalovacích motorů už ale AC nabízí i čistě elektrický model AC Cobra Series 1 Electric, který dnes doplňuje sportovnější verze Ace RS Electric.

Novinka má pod kapotou stejné pohonné ústrojí, tedy elektromotor o výkonu 230 kW s běžným točivým momentem 250 Nm a dočasným nejvyšším točivým momentem 500 Nm, je ovšem o cca 181 kilogramů lehčí, což by mělo znamenat finální hmotnost okolo 1050 kilogramů.

Akcelerace z 0 na 96 km/h se pak díky snížené hmotnosti posunula z původních 6,7 sekundy na současných 5,5 sekundy, čímž by se měl nový elektromobil vyrovnat dokonce i originální verzi AC Shelby Cobra z šedesátých let.

Baterie má namísto původních 54 kWh u modelu Series 1 electric kapacitu pouze 38 kWh, v kombinaci se snížením hmotnosti se však dojezd zvýšil o cca 50 mil (cca 81 km). AC Ace RS electric tak prý zvládne na jedno nabití okolo 200 mil (cca 322 kilometrů).

Společnost AC na svých webových stránkách uvedla, že chystá výrobu 37 kusů v rámci Founders Edition, přičemž cena bude začínat od 129.500 liber (cca 3.831.000 Kč). První kusy by se pak měly k zájemcům dostat v roce 2022.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme