Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Osmiválec, 500 koní a hmotnost pod tunu. Už jste viděli Bolwell Nagari 500?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Tohle auto vypadá na papíře hodně zajímavě. Bohužel je ale více než pravděpodobné, že u nás v Evropě si na něj budeme muset nechat zajít chuť.

Bolwell Nagari 500 totiž pochází z Austrálie. Navíc jde o ručně vyráběnou malosériovku, takže těžko předpokládat, že by vznikaly i evropské verze s levostranným řízením. Ale kdo ví. Možná kdyby ze starého kontinentu přišla objednávka...

Každopádně to vypadá, že je o co stát. Méně než tunu vážící auto dostalo 6,2litrový vidlicový osmiválec od Chevroletu, který je umístěn uprostřed. Výkon přesahuje 500 koní a přes šestistupňovou manuální převodovku jsou poháněna zadní kola.

Z klidu na stovku by Bolwell měl zrychlit pod tři sekundy.

A mimochodem, auto nepostavili nějací nazdárci. Za firmou stojí Campbell Bolwell, který auta staví od 60. let minulého století. Svůj první vůz dokonce stvořil v 16 letech. Společnost se však zabývá především výrobou kompozitních materiálů.

Model jménem Nagari už Bolwell měl i dřív, vyráběl se mezi lety 1970 až 1974. Spolupracoval na něm Campbellův bratr Graeme, který se vrátil z Velké Británie, kde dělal pod Colinem Chapmanem v Lotusu. Není divu, že firma klade důraz na lehkou konstrukci. Jen si navíc pomáhá pořádným osmiválcem.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme