Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otestovali jsme alkotestery! Fungují i nejlevnější přístroje?

Petr Slováček
Diskuze (5)
Už za šedesát korun lze získat základní přehled o tom, zda už můžete usednout za volant. Ovšem na slušný alkotester si připravte stokoruny a na pořádný tisíce. A nešetřete na pravidelné kalibraci.

Pokuta za řízení i se zbytkovým alkoholem v Česku běžně šplhá do desítek tisíc korun. Maximální finanční sankce činí až 50.000 Kč, nemluvě o zákazu řízení, riziku ztráty zaměstnání a zásadních komplikacích každodenního života. Proti tomu je pár stovek za nejjednodušší alkotester vyložené nic. Téma je teď maximálně aktuální – jestli totiž existuje nějaká jistota každého roku, pak je to velikonoční policejní akce. S vysokou pravděpodobností tak během nadcházejícího prodlouženého víkendu narazíte na policejní hlídku a budete dýchat do alkotesteru. Takže buďto nepijte vůbec, nebo se zkontrolujte před jízdou! Kalkulačky odbourávání alkoholu na webu nebo v chytrém telefonu jsou totiž jen velmi orientační, protože spalování je individuální. Nezbývá tedy než investovat.

Někomu základ stačí

Celkem solidní přehled o přítomnosti alkoholu dávají i nejlacinější trubičky s balonkem, jaké jsme ještě před pár lety vídali při policejních kontrolách. Přesnost ale nemají nic moc, a ještě potřebujete dobrý zrak pro odečtení hodnot.

Jednoznačně tak doporučujeme připlatit si aspoň za elektronické testery, které mají polovodičový senzor. Základní startují na 150 Kč, lepší zhruba na 1300 Kč. Jejich senzor se zahřeje, a když na něj začne proudit vdechovaný vzduch, změní se působením těkavých látek napětí v čidle. Funguje to celkem rychle a relativně přesně. Pořád to ale principiálně znamená čekat aspoň pár minut na vyčistění čidla po předchozím měření a také odchylku

udávanou jako až asi 15 %. Kromě toho výsledek může ovlivnit množství vdechovaného vzduchu.

Přesto jsme se u lepších přístrojů v našem uživatelském testu nestačili divit, ak přesně fungovaly. U laciných jsme ale narazili, a proto rovnou radíme před koupí pořádně promýšlet, jak často a nač alkotester použijete! Levná polovodičová čidla totiž nelze kalibrovat a musíte je už zhruba po 200-500 zkouškách vyměnit. „Kalibrovatelné polovodičové senzory měří přesně jen do první expozice vyšší koncentrací alkoholu, poté se citlivost a tím i přesnost přístroje rozladí. Jedinou možností je doladit citlivost senzoru a nastavení nuly další kalibrací,“ vysvětluje Martin Kundrum ze společnosti Dräger, jejíž testery používá i policie. Dodává, že další slabinou polovodičových přístrojů je omezená selektivita na alkohol, takže se může stát, že výsledek měření ovlivní třeba aceton ve výdechu diabetiků a další.

Navíc pokud se na párty neudržíte a budete se trumfovat, kdo nadýchá víc, velmi brzy čidlo nevratně spálíte. Není totiž odolné vysokým koncentracím alkoholu v dechu a doslova se speče. To se nám potvrdilo hned na začátku testu, kdy jsme museli vyřadit výrobek Microcom CA 4640, protože hned po prvním měření odešlo čidlo. Ve výsledcích ho proto vůbec nenajdete…

Lepší si připlatit

Pro každého, kdo se občas rád napije a pak si není jistý ranní hladinkou, jsou určeny přístroje ve vyšší cenové kategorii. Začínají nad dvěma či třemi tisíci korun a používají přesnější elektrochemický senzor. Ten se někdy označuje také jako „palivový článek“.

Princip se ukrývá v čidle, které se nezahřívá jako u polovodičového systému, ale při chemické reakci molekul alkoholu v senzoru vzniká velice malý elektrický proud, který je přímo úměrný koncentraci alkoholu. Podmínkou je tak váha vzduchu, která pustí do komory jen přesné množství. Hodnoty se měří jen z poslední části vdechovaného objemu.

Kvůli této technologii jsou přístroje logicky dražší, ale zase mají menší náklady na kalibraci (dělá se jen jednou ročně místo 2x za rok u levných testerů). Technologie nabízí vyšší přesnost s nemožností ovlivnění silou dechu a nereagováním na látky zbylé po předchozích měřeních. Stejný systém používá ve svých profesionálních testerech Dräger za čtyřicet tisíc korun i Policie ČR. Nic lepšího pro silniční užití zatím nikdo nevymyslel, a pokud přístrojem nepraštíte o zem a budete ho pravidelně nechávat kalibrovat (stojí to kolem 500 Kč), může roky spolehlivě fungovat.

Jak jsme testovali?

Do našeho testu přístrojů pro měření alkoholu v dechu jsme vybrali průřez trhem od nejlevnějších polovodičových až po relativně drahé elektrochemické, které spadají spíše do kategorie „profi “. V laboratorních podmínkách se alkotestery zkoušejí metodou měření suchým plynem s koncentrací 1 promile. Popřípadě simulací v roztocích etanolu v destilované vodě s předem danými hodnotami 1 nebo 2 a 0,3 promile.

My jsme se naproti tomu rozhodli pro reálný uživatelský test opakovaným srovnáváním se stanoveným policejním měřidlem. Výsledky tedy opravdu odpovídají hodnotám, které zjistí policejní hlídka při silniční kontrole. Měřidlo předtím prošlo řádnou kalibrací a ověřením ze strany Českého metrologického institutu, což dokazoval i protokol. O přesnosti laboratorních testů nemůže být pochyb, jenže nám vadí, že neodrážejí lidský faktor – zaprvé možné chyby v obsluze přístroje a také schopnost porozumění indikovaným hodnotám. Některé přístroje totiž ukazují přesnou hodnotu, jiné jen kategorii naměřeného alkoholu (například 0,5-0,8 promile), v jaké se uživatel pohybuje. Jedny mají kontaktní náustky, další zase bezkontaktní čidlo, na které se fouká. U levných přístrojů ale právě tyto rozdíly dělají velké odchylky v naměřených hodnotách. Naproti tomu třeba profesionální tester AlcoBlow v ceně nad deset tisíc korun je proti snaze o ovlivnění množstvím vydechovaného vzduchu imunní. Snažili jsme se tudíž o co nejkomplexnější hodnocení, které jsme vzápětí shrnuli do celkové známky od 1 do 5 stejně jako ve škole. Před koupí doporučujeme pořádně si zvážit, na co alkotester použijete, a připlatit za lepší. Základní radou je vyhnout se nejlevnějším přístrojům, které vás mohou dostat do potíží! A zajímat se o jejich původ – u šedých dovozů je totiž obvyklé, že oficiální zastoupení nepřevezme záruku a kalibruje za úplně jiné ceny. Že nejde o oficiální prodej, snadno zjistí podle výrobního čísla testeru.

Nekuřte a dejte si načas!

Pokud chcete, aby vám ne zrovna levný alkotester dlouho vydržel a správně ukazoval, musíte ctít aspoň základní pravidla:

  • Nepijte a nekuřte 20 minut před zkouškou! Senzory jsou totiž citlivé na rezidua dalších chemikálií, typicky cigaretový kouř nebo zbytky potravin v ústech, pokud obsahují třeba rumovou tresť.
  • Vyčkejte aspoň 3 minuty od posledního testu na regeneraci čidla! Polovodičové přístroje vám ani méně neumožní, protože vyžadují dobu na vyčištění senzoru, takže musíte vyčkat na konec odpočítávání.
  • Dávejte přístroj pravidelně kalibrovat! Laboratoře to dělají suchým plynem s ověřenou hodnotou jednou za 6 až 12 měsíců podle požadavků výrobce a periodicity používání. Hlavní potíž je totiž v takzvaném driftu senzoru, který se po čase nedokáže vracet zase zpátky na nulu. „Někdy se stává, že zákazník na kalibraci zapomene a pak volá, že mu alkohol tester nefunguje,“ říká Damian Teichert z obchodu Spyshop24.cz. Nespleťte si to ale s ověřením, které musejí mít policejní nebo profesionální firemní alkotestery ze strany Českého metrologického institutu. Jedině z výsledků měření takových přístrojů lze totiž vyvodit nějaká právní rozhodnutí, ověření stanoveného měřidla má platnost 12 měsíců.

Jak dopadly testované výrobky?

Trubičky Alcohol Test Coyote, 59,90 Kč

Pokud se vám nechce moc investovat, mohou být první volbou i trubičky koupené za šedesát korun u benzinky. Při našem opakovaném testu s dvěma figuranty prokázaly ve všech případech alkohol v dechu. Proti kvalitním přístrojům tedy o něco přeměřovaly, až ukázaly u hodnoty 0,5 promile

na stupnici 0,5-0,8 promile. Klidně to ale mohlo být o kategorii vedle, nevýhoda trubiček je totiž principiální – naměřenou hodnotu musíte odečíst porovnáváním zabarvení aktivní látky ve skle se škálou na stupnici namalované na trubičce. Lapidárně to kdysi vyjádřil někdejší šéf dopravní policie Zdeněk Bambas: „Trubičky neukážou pořádně, kolik člověk vypil, jen že pil. A i to ještě blbě.“ Pracovní teplota trubičky před zkouškou totiž musí být aspoň +10 stupňů a dolní limit trubiček tehdy činil 0,3 promile. Pokud ještě k tomu hůř vidíte při čtení, možná se vůbec výsledku nedoberete – návod je totiž na krabičce uveden tak malým písmem, že i člověk se zdravým zrakem má potíže ho vyluštit. Totéž platí pro popisky na kresleném návodu. Za nás jsou tedy trubičky jen nouzovou volbou.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile Kategorie 0,5-0,8
+ Nízká cena, nemusíte kalibrovat
- Hodnotu ukážou jen schematicky, mají daný rozsah pracovní teploty
Kde lze koupit? U čerpacích stanic
Známka 4 (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

Dárkový alkotester, 159 Kč

Jednoduchý přístroj s původem evidentně v Číně na sobě nenese žádné označení výrobce. Zakoupit ho lze na internetu jako „dárkový alkotester“ nebo Hutermann HA-04 od 159 do 300 Kč s různými logy distributorů. Za tu cenu nelze očekávat víc než nejlacinější polovodičovou technologii a omezenou možnost kalibrace. Jeho výhodami jsou ovšem maličké rozměry a rychlá připravenost k testu. S výsledky měření jsme ovšem nebyli příliš spokojeni.

Pravda, ve všech případech prokázal alkohol v dechu, ale hodnoty na displeji se vždy zásadně lišily. Takže jednou ukázal 0,1 promile, podruhé 0,6

a potřetí zase úplně jinou hodnotu, ačkoliv jsme mezi měřeními čekali stanovenou dobu.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile 0,1-0,6
+ Nízká cena, malé rozměry
- Nepřesnost měření, obtížná kalibrace
Kde lze koupit? V e-shopech nebo www.hutermann.com
Známka 4 (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

Alkotester HQ-AT 20, 199 Kč

Na slušný polovodičový alkotester stačí jen dvě stokoruny. Jen se musíte smířit s omezenými výsledky. Přístroj totiž neukazuje naměřenou hodnotu,

ale pouze emotikony na obrazovce vyjadřují závažnost situace. Pod 0,2 promile se panáček na displeji usmívá, mezi 0,2 až 0,5 promile se mračí a nad tuto hodnotu dokonce pláče. Asi tím předestírá, co čeká každého, kdo s touto hladinkou vyrazí do provozu. Ve všech případech přístroj prokázal alkohol i v situaci reálných hodnot kolem 0,4 promile, ovšem s velkým rozptylem hodnot a v několika případech i přeměřoval.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile kategorie 0,2-0,5 a více
+ Nízká cena, miniaturní rozměry
- Neukazuje změřenou hodnotu, nižší přesnost beznáústkového systému
Kde lze koupit? Na e-shopech nebo www.topelektro.cz
Známka 3 (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

Alcofind Pro X-5 plus, 2600 Kč

Už jeden z nejlevnějších profesionálních přístrojů s elektrochemickým senzorem potěší rychlostí připravenosti pro měření. V tom jednoznačně deklasuje levnější konkurenty s polovodičovým senzorem a hodí se tak třeba pro menší firmy na kontrolu zaměstnanců. Další výhodou je odolnost proti vysokým koncentracím alkoholu a nutnost kalibrace jen jednou ročně. Dalším kladem je také počítadlo testů (kalibrace po 500 zkouškách) a automatické upozornění na nutnost kalibrace. Do paměti se navíc ukládá deset předchozích měření pro kontrolu uživatele. Při našem testu přístroj ve všech případech bezpečně prokázal požitý alkohol, v polovině případů ale přeměřoval. Pro běžné použití však vyhovuje a vzhledem k nulové toleranci alkoholu správně informuje o nemožnosti řídit. Jako další výhodu vidíme nižší provozní náklady v dlouhodobém horizontu.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile 0,51-0,81
+ Přesnější elektrochemický senzor, kalibrace jen jednou ročně
- Někdy přeměřuje, vyšší cena proti polovodičovým přístrojům
Známka 2+ (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

Alcoscan AL7000, 1775 Kč

Luxusně vypadající přístroj od společnosti Sentech nás překvapil přesností. Ačkoliv používá levnější polovodičový senzor než třeba konkurenční Pro X-5 s elektrochemickým čidlem, obstál alcoscan ve všech zkouškách na výbornou. Nikdy nepřeměřoval, ani neukázal menší hodnotu. Pár bodů

v hodnocení na čistou jedničku mu však sebrala doba nutná k přípravě na další měření daná technologií čidla. Představovali bychom si také hlasitější

indikaci konce měření. S ohledem na cenu jde ale o vynikající volbu. Jen se musíte smířit s častější kalibrací senzoru než u elektrochemických systémů, aspoň že jde čidlo vyměnit v případě poškození. Právě tím se liší od nejlevnějších klíčenek v řádu stokorun. Komfortní funkcí je možnost

napájení z autozapalovače.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile 0,50
+ Přesnost měření, solidní cena
- Příliš tichá zvuková signalizace, dlouhá doba nutná k regeneraci čidla
Známka 1- (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

AlcoBlow, 10.187 Kč

Nejdražší přístroj v testu už není určen pro rodinné uživatele, ale najde uplatnění ve firmách nebo na společenských akcích. Jeho kladem je skvělá rychlost regenerace čidla před další zkouškou a také přesný beznáustkový systém s elektrochemickým čidlem. Každý z příchozích do práce nebo na koncert si tak může dýchnout a hned se ukáže hodnota požitého alkoholu. Na čistou jedničku nedosáhne kvůli nemožnosti indikace přesné hodnoty, zobrazí totiž jen rozptyl naměřeného alkoholu formou barevné ikony. Ale to, co má dělat, předvádí skvěle – bleskové a ověřené měření bez zbytečných nákladů typu náustků. Pro velké firmy (stavební, autodoprava) je to nepochybně skvělé řešení. Cena tomu odpovídá, byť je čtvrtinová proti policejním přístrojům.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile Kategorie 0,5-0,9
+ Velmi rychlý, bez nákladů navíc
- Vysoká cena, neukazuje přesnou hodnotu alkoholu v dechu
Známka 1- (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)

Dräger 3820, 7660 Kč

Stejnou technologii měření jako policejní alkotestery dostal i Dräger 3820 s elektrochemickým senzorem, určený pro běžné uživatele. Vydechovaný vzduch je i u něj přiváděn kanálem k čidlu a jen jeho malý vzorek na konci výdechu slouží k analýze. Další zkouška tak není ovlivněna zbytkovým alkoholem a může následovat velmi rychle poté. Během všech opakovaných zkoušek se výsledky testu na chlup shodovaly s policejním měřičem ověřeným ČMI jako schválené měřidlo. Bohužel se drahá technologie odráží i v ceně, která je už pro běžného uživatele asi za hranou. K tomu je třeba připočíst náústky. Ovšem pro domácí použití bude pět kusů v balení stačit. Pro toho, kdo nechce dělat kompromisy a má na to, jde ze všech testovaných přístrojů asi o nejlepší volbu.

Indikované hodnoty při skutečných 0,5 promile 0,50
+ Stejný senzor jako u policejních přístrojů, vysoká přesnost
- Vysoká cena, každý další náústek stojí 34 Kč
Kde lze koupit? Na www.draeger.com
Známka 1 (hodnotíme stupnici 1-5 jako ve škole)
Petr Slováček
Diskuze (5)
29. 5. 2021 19:05
Re: Drager do firmy
JJ, také jsme pořídily Dräger Alcotest 3820, cena je o něco vyšší ale opravdu se jim povedl. :yes: Tady byl taky velmi dobře hodnocený https://www.testy-spotrebicu.cz/…alkohol-testeru/
23. 1. 2020 11:07
AL7000
Už delší dobu používám alkohol tester, který jste testovali - AL7000. Musím říct, že vzhledem k ceně je opravdu přesný. Mohu ho klidně doporučit.
25. 9. 2019 16:41
Re: My na východe
Mně se líbí rubrika na chytryvyber.cz https://www.chytryvyber.cz/…alkohol-testery/ - je tam všechno na jednom místě. prostě super
25. 2. 2019 19:06
Drager do firmy
Díky za super článek, já ještě doporučuji pročíst psaní zde - [odkaz]
Koupili jsme do firmy nakonec Drager, stál hodně, ale je spolehlivý (zatím).
Avatar - wakantanka
16. 4. 2017 10:20
My na východe
takéto niečo nepotrebujeme ! Pretože viete kedy má východniar v krvi jedno promile? ? ?
... keď tri dni nepije ! >:D >:D >:D