Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otevřené Bugatti Mistral konečně prozrazuje maximální rychlost

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Otevřený hypersport s 8,0litrovým motorem W16 a čtyřmi turbodmychadly lehce překoná předchozí Veyron 16,4 Grand Sport Vitesse.

Když značka Bugatti během srpnového Monterey Car Week představila otevřený model Mistral, byla vcelku tajemná ohledně technických parametrů. Jak jsme věděli, vůz převzal čtyřikrát přeplňovaný 8,0litrový motor V16 z modelu Chiron, jak se ale odstranění střechy podepsalo na jeho schopnostech?

Stejně jako další modely Bugatti, také Mistral má speciální režim pro dosažení maximální rychlosti. Po jeho aktivaci se zadní křídlo upraví do polohy, ve které vytváří minimální aerodynamický odpor a vůz tak ještě snadněji proplouvá vzduchem.

Video se připravuje ...

Emilio Scervo, technologický ředitel Bugatti Rimac, podle kolegů z Motor 1 prozradil, že model Mistral byl navržen tak, aby dosáhl maximální rychlosti přinejmenším 420 km/h. Tato rychlost pak bude nejspíš elektronicky omezená. S lehkostí tak překonává Veyron 16,4 Grand Sport Vitesse, který v roce 2013 dosáhl rychlosti 408,84 km/h a stal se tak nejrychlejším otevřeným modelem značky.

Díky speciálně navržené karoserii, která čerpala inspiraci z modelů Centodieci, Divo i La Voiture Noire, přitom Mistral i ve vysokých rychlostech stále slibuje dostatečný přítlak a mimořádnou stabilitu. Dodejme, že pod kapotou je motor převzatý z modelů Chiron Super Sport a rekordního Super Sport 300+, se kterým značka Bugatti dosáhla v roce 2019 maximální rychlosti až 490,5 km/h.

Za zmínku také stojí, že model Bugatti Mistral bude posledním silničním modelem značky s motorem W16. Celkem vznikne pouze 99 kusů, přičemž cena jednoho by se měla pohybovat okolo 5 milionů euro – v přepočtu tedy cca 121.355.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme