Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani Huayra Codalunga vznikla díky zákazníkům. Takhle vypadá druhý kousek z plánovaných pěti

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Pagani Huayra s prodlouženou zádí? Když si poručí zákazníci, tak žádný problém!

Nápad na prodlouženou verzi modelu Huayra nedostali zaměstnanci Pagani, nýbrž zákazníci. Pagani se odvážných konceptů nebojí a tak přání zákazníků vyhověl. Pouze navržení designu dalo designérům práci na dva roky. První kus byl vyroben v minulém roce, čtyři roky od startu projektu v roce 2018.

Od standardní Huayry má prodloužená verze zcela novou karoserii, která je o 360 milimetrů delší. Huayra Codalunga je poháněná známým 6,0litrovým dvanáctiválcem o výkonu 617 kW (840 koní) a točivém momentu 1100 Nm. Váží přitom příjemných 1290 kilogramů.

Vozy vznikají ve spolupráci s vlastní divizí Grandi Complicazioni. Celkem jich bude pět a v galerii si můžete prohlédnout druhý exemplář, který opustil výrobní linku. Při prvním pohledu by se mohlo zdát, že je tato Codalunga nalakována stejnou barvou jako originální Huayra v roce 2011. Celý exteriér je však z uhlíkových vláken v kombinaci s černým pruhem v prodloužené části vozu. K němu sedí sedmipaprsková stříbrná kola s růžovo-zlatými brzdovými třmeny. 

Interiér je - jak je u Pagani zvykem, skvostem sám o sobě. Většina vnitřního prostoru je obalena do světle hnědé kůže - volant, sedadla, středový panel, palubní deska, dveřní výplně... Co není v kůži, je v broušeném hliníku nebo karbonu. Pozoruhodným doplňkem je dřevěné obložení řadicí páky. 

Video se připravuje ...

Italská společnost nemá přesný časový plán výroby, kdy pět slíbených kusů modelu Huayra Codalunga dokončí. Můžeme ale počítat s přibližně půlročním intervalem mezi jednotlivými kusy, jako tomu bylo mezi prvním a druhým. 

Každý z exemplářů je již logicky zamluvený, a to za pořádný balík peněz. Přesná částka není známa, ale za každou Codalungu si Pagani řekne nejméně sedm milionů eur, což při současném kurzu dělá přibližně 167 milionů korun.

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
28. 1. 2023 09:45
Interier
moc neladí mojmu oku aj keď farebná kombinacia moc dobrá. Inak nádhera neskutočná a hlavne motorový priestor, klobúk dolu chlapci.
Cenofka je ale strašidelná.