Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani poodhaluje nový model C10, nabídne V12 a manuál

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Italská automobilka nabídne zákazníkům kombinaci, kterou dnes najdeme u málokterého vozu.

Při pohledu na nové video značky Pagani, která pozvolna odhaluje nový model C10, se jen těžko věří, že nejde o archivní záběry. Kromě elegantních tvarů totiž video poodhaluje také volič manuální převodovky v nádherné kulise a motor V12. Dnes již téměř nepředstavitelná kombinace. Vezměme to ale postupně.

Společnost Pagani již delší dobu poodhaluje různé kousky z modelu C10, který bude nástupcem modelu Huayra, původně vyvíjeného jako model C9. Nový supersport přitom minimálně po stránce designu nejspíš naváže na svého předchůdce. Stačí se zadívat na tvar světel nebo čtyř koncovek výfuku.

Novinka, poprvé ohlášená v říjnu loňského roku, by údajně mohla mít o 40 koní vyšší výkon než model Huayra. Pro představu však dodejme, že Huayra Codalunga, poslední model z dílny automobilky, vymáčkla ze svého dvanáctiválce 626 kW a 1100 Nm točivého momentu. Bude tak působivé sledovat, kam značka dokáže twin-turbo 6,0litrový motor V12 z dílny AMG ještě posunout.

Video se připravuje ...

Za připomínku navíc stojí, že pod kapotou modelu Codalunga byl motor spojen se sedmistupňovou sekvenční převodovkou. Ukázky nového modelu přitom ukazují klasický manuál, což vyvolává otázku, jak si manuální převodovka s takovým výkonem poradí. Automobilka nicméně nabídne i verzi s automatem, takže se nabízí možnost, že manuál dostane nižší výkon.

Datum premiéry sice zatím neznáme, už nyní je však jasné, že o zájemce nebude mít Pagani C10 nouzi. Automobilka plánuje vyrobit pouze 280 až 300 kusů všech verzí, tedy kupé, kabrioletu i různých speciálních edicí. Ještě v loňském roce se přitom pochlubila, že k pokrytí celé výrobní kapacity by stačila jen stávající poptávka z amerického trhu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme