Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paliva dál zdražila, cena benzinu se blíží 43 Kč/l a nafta téměř 47 Kč/l

ČTK Jakub Švec
Diskuze (69)

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější.

O 1,56 koruny na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července.

Vyšší růst cen nafty je podle analytika XTB Jiřího Tylečka důsledkem rostoucího rozpětí velkoobchodních cen na trhu v Rotterdamu. "Stávka ve francouzských rafineriích pomalu končí, nicméně v cenách paliv se stále projevuje," uvedl. V příštím týdnu čeká Tyleček postupně stabilizaci cen paliv. Zvýšené napětí by však vzhledem k zákazu dovozu paliv z Ruska a vyšší výrobě topných olejů mělo stále panovat u dieselu, dodal.

Paliva v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovala. Před třemi týdny se ale tento trend otočil. Spotřební daň z benzinu se od začátku října vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr. Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině.

Přestože paliva dál zdražují, stále jsou levnější než na začátku prázdnin. Průměrná cena Naturalu se tehdy blížila 48 Kč/l, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Loni touto dobou byl Natural v průměru o 6,84 koruny levnější. Za litr nafty tehdy řidiči platili o 12,11 koruny méně.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 42,37 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 46,33 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,64 koruny. Nafta se tam tankuje za 47,67 koruny za litr.

ČTK Jakub Švec
Diskuze (69)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 10. 2022 14:56
Re: ... hmmm tak zpět k CNG....
Václav Smil je taky agent Kremlu?

Významný vědec říká, že klimatičtí aktivisté by se měli začít chovat realisticky


Slovo “skutečně” v názvu nejnovější knihy Václava Smila “Jak svět skutečně funguje: jak jsme se sem dostali a kam směřujeme”, dělá těžkou práci. Renomovaný energetik v něm implicitně používá myšlenku, že většina z nás je neinformovaná nebo se prostě mýlí v základech globální ekonomiky.

Jeho cílem je to napravit – znovu postavit do popředí materiály, a nikoli elektronické toky dat jako základní kámen moderního života -, a to především prostřednictvím zkoumání toho, co nazývá čtyřmi pilíři moderní civilizace: cementu, oceli, plastů a čpavku. (Výroba a používání všech čtyř v současnosti vyžaduje spalování obrovského množství fosilního uhlíku.) Což nás přivádí zpět k onomu “opravdu”. V kontextu Smilovy knihy, která vyjde 10. května, je toto slovo také výtkou těm, kteří volají po rychlé dekarbonizaci v zájmu boje proti globálnímu oteplování. “Nemluvím o tom, co by se dalo udělat,” říká osmasedmdesátiletý Smil, který mezi své četné obdivovatele počítá i Billa Gatese. “Dívám se na svět takový, jaký je.”

https://realisticka.cz/…vat-realisticky/
Avatar - Barrichello
21. 10. 2022 14:52
Re: ... hmmm tak zpět k CNG....
Poslední listopadový týden přinesl potvrzení toho, v co jsem v případně jaderné energetiky nejen já věřil, a také skutečností, jichž jsme se v násilném prosazování tzv. obnovitelných zdrojů mnozí obávali. Francouzská energetická společnost EDF, mimochodem reálný dodavatel nových jaderných reaktorů pro ČR, zveřejnila studii týkající se emisí CO2 britské elektrárny Hinkley Point C, kterou dokončuje. Ukázalo se v ní, že tato jaderná elektrárna vyprodukuje elektřinu "čistší" než offshore větrné parky a velké solární parky během celého životního cyklu. Studii zpracovala společnost Ricardo Energy & Environment a nezávisle posoudili konzultanti z WSP. Vše je opřeno o závěry IPCC.
Zdroj: https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?…
Avatar - Barrichello
21. 10. 2022 14:51
Re: ... hmmm tak zpět k CNG....
Pozdravuje tě Norsko

Norsko, které si vyrábí 98 % potřebné elektřiny z vodních zdrojů, dodává normálně elektřinu domácnostem v přepočtu za 1,75 Kč/kWh. Ovšem kvůli energetickým trhům zblázněným mj. růstem emisních povolenek zdražila cena elektřiny v přepočtu na 4,70 Kč za kWh. To je pro Nory a jejich vládu neúnosné. Kabinet v Oslo tedy svým občanům zaplatí polovinu celkové faktury z ceny vyšší než za běžný tarif 1,75 Kč/kWh a jediným limitem je měsíční spotřeba 5000 kWh. V balíčku pomoci za 20 miliard v přepočtu z norských korun na českou měnu je také pomoc na zvýšené náklady za bydlení a podpora studentům.
Zdroj: https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?…

https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?…

To sou komunisti vid :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
21. 10. 2022 14:42
Re: ... hmmm tak zpět k CNG....
Já sem vždy hájil jenom ruskou techniku.

Putin je mi u zádele, kdyby tam zítra nebyl, je mi to naprosto šumák.

Co má obyčejný rus společný s válkou na Ukrajině?

Co má redneck z farmy v Kentucky společného se stovkami milionů mrtvých díky US army + pohádkám a tajným hrám tajných služeb + dodávkách zbraní v Lybii, Iráku, Vietnamu, Somálsku, Sýrii, Jugoslávii, Jemenu, Izraeli/Palastině atd
21. 10. 2022 14:37
Re: ... hmmm tak zpět k CNG....
Rusko prave vede brutalni valku i proti civilnimu obyvatelstvu.

Ty ho tady hajis