Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pancéřovaný Range Rover Sentinel dostal pětilitrový osmiválec s kompresorem

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Range Rover Sentinel nepohání parní stroj, nýbrž nově vidlicový osmiválec místo dřívějšího šestiválce. A ochrání vás před střelnými zbraněmi i výbušninami...

Pokud se zájemce o Range Rover z nejrůznějších důvodů obává o svůj život, může si přímo u automobilky objednat speciální pancéřovanou verzi Sentinel. I když tenhle název připomíná spíš anglické parní náklaďáky... Postaví mu ji divize Land Rover Special Vehicle Operations v SV Technical Centre ve Warwickshire. Vždycky vypadala velmi diskrétně, zvenčí nebylo na první pohled poznat, že jde o těžší teréňák, který odolá útoku nejrůznějšími zbraněmi.

Úplně novou verzi pohání zážehový vidlicový osmiválec 5,0 l s kompresorem o výkonu 280 kW, pod kapotou střídá slabší třílitrový V6 s 250 kW. Ani „obrněnec“ není nijak pomalý, z klidu na stovku zrychlí za 10,4 s, maximální rychlost je omezena na 193 km/h. I přes modifikaci podvozku, zavěšení a brzd neztratil nic z terénních schopností. A to s sebou vozí navíc oproti běžným verzím více než tunu, může vážit přes 4 t. Zvládne pořád i brody až do hloubky 850 mm, což ukazuje testovací zakamuflovaný prototyp VR8.

Přeprogramovány musely být elektronické systémy včetně stabilizace. Speciální pneumatiky run-flat na dvacetipalcových kolech dovolí po prostřelení dojezd zhruba 50 km, a to dokonce osmdesátikilometrovou rychlostí. Skla jsou samozřejmě neprůstřelná. Pokud nelze vůz opustit zablokovanými dveřmi, lze uniknout zadním oknem. Za příplatek se dodává i elektricky ovládané boční sklo u spolujezdce, které se posune maximálně o 15 cm dolů, když je třeba předat důležité dokumenty. Za sirény a modré majáky v přední mřížce a náraznících se také platí navíc.

Sentinel může být vybaven i varovným systémem, kdy posádka osloví lidi na ulici, aniž by musela vozidlo opustit. Revidovány byly rovněž sedačky, cestující uvnitř mají i přes ocelové pláty v karoserii včetně střechy a šasi více místa uvnitř, takže si užijí spoustu komfortu. Nechybí ani diodové osvětlení interiéru, Land Rover dodal také nejnovější informační systém Touch Pro Duo s dvojicí desetipalcových dotykových obrazovek. A auto může mít zájemce kompletně v černé, vně i uvnitř.

Upgradovaná „pevnost na kolech“ se poprvé objeví na Home Office Security and Policing Show. Veletrh se koná od 5. do 7. března 2019 v International Exhibition and Conference Centre na letišti ve Farnborough, 65 km na jihozápad od centra Londýna. Divizi Land Rover SVO v současnosti vede Michael van der Sande.

Video se připravuje ...

Aleš Dragoun
Diskuze (3)

Doporučujeme

4. 3. 2019 20:40
Re: ...
To je jak z Matrixu Sentinel..