Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž bude od řidičů SUV vybírat vyšší parkovací poplatky kvůli znečištění

ČTK
Diskuze (29)

Pařížská radnice zavede vyšší parkovací poplatky pro řidiče sportovně užitkových vozů (SUV), v ceně zohlední velikost a hmotnost vozidla i jeho motoru. Opatření má snížit znečištění ve francouzském hlavním městě, uvedl list The Guardian.

Očekává se, že zvýšeným poplatkům, které vstoupí v platnost 1. ledna 2024, se vyhnou elektromobily a lidé s velkými rodinami, které se bez většího vozu neobejdou.

Pařížští radní opatření jednomyslně schválili minulý měsíc. "Chtěli bychom, aby Paříž změnila ceny placeného parkování tak, aby byly vzestupné podle hmotnosti a velikosti vozidel," uvedl radní Frédéric Badina-Serpette ze strany Evropa Ekologie - Zelení (EELV), která zvýšení poplatků navrhla. Cílem je "zaměřit se na absurditu: automobilovou obezitu ... neúprosný růst hmotnosti a velikosti vozidel pohybujících se v našich městech, a zejména v Paříži," dodal.

Podle úřadů se počet SUV v metropoli za poslední čtyři roky zvýšil o 60 procent a nyní tvoří 15 procent z 1,15 milionu osobních vozidel, která každý večer v Paříži parkují. Radnice doufá, že zvýšení poplatků tento nárůst zbrzdí a podpoří vlastnictví menších vozů.

"Majitelé SUV mohou od 1. ledna očekávat, že budou za parkování ve francouzském hlavním městě platit vyšší poplatky," uvedla v prohlášení radnice bez dalších podrobností.

SUV se do městského prostředí nehodí, uvedl David Belliard, který působí jako náměstek pařížské starostky zodpovědný za politiku veřejného prostoru a mobility. "Nejsou zde žádné polní cesty, žádné horské silnice. SUV jsou v Paříži naprosto zbytečná. Ba co hůř - jsou nebezpečná, těžkopádná a na jejich výrobu se spotřebuje příliš mnoho zdrojů," řekl Belliard.

Mluvčí sdružení na ochranu řidičů s názvem "40 millions d'Automobilistes" však tvrdí, že počet SUV vozů vzrostl, protože si je kupují početnější rodiny, aby jimi nahradily své osobní vozy.

Video se připravuje ...

"Jsou to rodinná vozidla, používaná k cestám na víkendy nebo na dovolenou. Podbízíme se nepatrné menšině velmi městského obyvatelstva, která se rozhodla udělat z SUV symbol boje proti znečištění," řekl Pierre Chasseray listu Le Parisien.

V Lyonu úřady rovněž oznámily, že od příštího roku budou poplatky za parkování vyšší v závislosti na hmotnosti vozidla. Očekává se, že podobný systém zavede i Grenoble.

ČTK
Diskuze (29)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
13. 7. 2023 11:29
Re: Když si chátra volí kreatury...
https://youtu.be/jxUwd06MAVg
Avatar - Mokrous
13. 7. 2023 11:28
Re: Když si chátra volí kreatury...
https://youtu.be/jxUwd06MAVg
Avatar - Mikesus
13. 7. 2023 11:03
Re: Typická levičácká prasárna
Ja s tím taky obecne nemám problém. Ale když to chtějí podle motoru a váhy, proč to neřešit u všech aut bez ohledu na karoserii?
Váží hodně, platí víc. Má větší realne emise, platí víc. Za mne je tohle spravedlive. Kdyz si někdo místo scaly koupi kamiq, bude to vážit víc a mít větší emise, zaplatí víc. Za mne naprosto ok a nijak diskriminační.
Avatar - Barrichello
13. 7. 2023 10:30
Re: Typická levičácká prasárna
Jsi nahlášen, pokračuj Hammuno :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
13. 7. 2023 10:29
Re: Když si chátra volí kreatury...
to sou placení aktivisti, dokonce vrbují lidi na demonstrace a nabízí za to peníze. Poslechni si rozhovory s Filipem Turkem.