Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž živě: Peugeot Spider 207: stvořen pro Le Mans

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Další zajímavou novinku přivezla do Paříže domácí automobilka Peugeot. Jde o závodní vůz pro vytrvalostní závody.

V Paříži zažil světovou premiéru Peugeot Spider 207 vycházející z konceptu 20Cup. Oproti němu má však Spider klasicky čtyři kola a vzadu příčně uložený motor. Jde o závodní vůz ve třídě LMP (sportovní vozy pro vytrvalostní závody), který splňuje ACO pravidla, zejména ochranu proti převrácení.

Trubkový podvozek Spideru se kvůli snadnějším opravám skládá ze tří částí. Konstrukce vozu splňuje všechny bezpečnostní předpisy organizace IAF pro sportovní vozy. Velké množství komponent bylo převzato ze stávajících modelů Peugeotu, byly však namontovány pro závodní potřeby (speciální kulové klouby a upínače). Z modelu 407 byly převzaty například brzdové kotouče, třmeny a řízení, z modelu 207 chladič a mezichladič plnicího vzduchu, sloupek řízení pak z modelu 206.

Spider pohání benzínový agregát 1.6 THP 16V EP6 DTS vyvinutý v rámci spolupráce s BMW a který bude montován i do modelu 207 RC. U Spideru došlo k úpravě sání a výfukového systému. Motor dává výkon 128 kW při 5 800 ot./min. a maximální točivý moment 240 Nm při 1 600 ot./min. (konstantní až po 4500 ot./min.). Motor je spojen s šestistupňovou sekvenční převodovkou Sadev s řazením páčkami na volantu.

Spider disponuje modifikovanou elektronickou řídicí jednotkou Bosch a také “černou skříňkou”, která neustále zaznamenává data z běžícího motoru. Data budou využita pro další technický vývoj.

Na délku měří Spider 4 131 mm, na šířku 1 854 mm. Rozchod vpředu činí 1 505 mm, vzadu pak 1 615. Rozvor vozu je 2 600 mm.

Sledujte AUTO.CZ, informace z mezinárodního autosalonu v Paříži budeme průběžně aktualizovat.


Paříž v našem videomagazínu Roadlook TV

Po návratu týmu AUTO.CZ z Paříže zveřejníme i další díl našeho videomagazínu Roadlook TV věnovaný škodováckým novinkám a poté i pořad s nejzajímavějšími pařížskými novinkami.

Speciální pařížská příloha AUTO.CZ

Popis všech novinek u většiny značek s cca. 2.000 (!) fotografiemi zastřeší tradiční speciální příloha serveru AUTO.CZ. Pro představu si prohlédněte přílohu letošního ženevského autosalonu.

Blog Libora Zezulky

Dění ze zákulisí pařížského autosalonu a našeho týmu popisuje Libor Zezulka na svém blogu (libor.blog.auto.cz)

Dan Vořechovský
Diskuze (2)