Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pasivní antiradary skutečně legální?

Jan Cacek
Diskuze (37)
Pražští úředníci rozhodli ve prospěch řidiče, přistiženého s pasivním antiradarem a postavili se tak proti výkladu Ministerstva dopravy.

Před nedávnem vzbudilo Ministerstvo dopravy ČR ve shodě s Dopravní policií rozruch, když oznámilo, že podle jejich výkladu zákona mají řidiči zakázáno používat nejen aktivní antiradary, rušící policejní zařízení, ale i antiradary pasivní, které řidiče pouze informují o tom, že je takové zařízení nablízku. Zmíněný výklad je podle některých právníků specializujících se na dopravní problematiku naprosto nesmyslný a bude tedy nezbytné počkat až na rozřešení prvních sporů. Firma Cyberdyne Technologies, dovozce pasivních radarových detektorů Beltronics, vydala k této problematice následující zprávu:

"Dne 6.10. 2006 bylo naší společnosti doručeno správní rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy. Odbor dopravně správních agend rozhodl ve prospěch řidiče, který byl podezřelý z použití pasivního antiradaru.

22.7. 2006 byl na Praze 8 zadržen hlídkou Městské policie Praha řidič, který měl ve vozidle instalován přenosný radarový detektor Beltronics BEL 965. Hlídka městské policie oznámila podezření z přestupku správnímu orgánu. Magistrát hlavního města Prahy, odbor dopravně správních agend rozhodl o tom, že se nejedná o přestupek. Ze spisové dokumentace je přitom zcela jasné, že řidič měl ve vozidle instalován pasivní antiradar a správní orgán byl o tomto faktu informován z policejního protokolu.

Jedná se o první nám známé rozhodnutí ve věci užívání pasivních antiradarů řidiči a jako takové by mohlo mít nezanedbatelný vliv na další rozhodnutí v obdobných věcech.

Tyto skutečnosti jen potvrdily názor naší společnosti, že současný výklad Ministerstva dopravy, které tvrdí, že: “… i pasivní antiradary znemožňují kontrolní funkci radarů a policie bude jejich používání postihovat … „ je právně nesprávný a jeho důsledkem je poškozování prodejců radarových detektorů a řidičů, kteří tato zařízení užívají.

Tímto účelovým výkladem Ministerstva dopravy ČR vznikají naší společnosti nezanedbatelné škody a proto naše společnost v souladu se zákonem č. 82/1998 Sb. požaduje po České republice zaplacení jí způsobených škod."

Jan Cacek
Diskuze (37)
Avatar - Vacamar
24. 11. 2015 11:14
mám
já antiradar zabudovaný mám a jsem spokojený ;-)
24. 10. 2006 21:40
Re: zakázat
Ne, neviděl.
24. 10. 2006 19:04
Re: zakázat
Viděl jsi film The Island (Ostrov), co? ;-)
24. 10. 2006 17:16
Re: Je nutné říct taky B
:yes:
24. 10. 2006 17:15
Re: Budu radeji mlcet, ale na ma slova dojde
:yes: