Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy: Co zaznělo v online chatu

Vitek

K dalšímu online rozhovoru pro Auto.cz dorazil Petr Janeba, ředitel divize osobních vozů Volkswagen ČR, a odpovídal na vaše otázky. Co zaznělo?

Osmatřicetiletý Petr Janeba, ředitel české divize Volkswagen osobní vozy, dorazil přímo do redakce Auto.cz a od 9:00 do 13:30 odpovídal na vaše otázky.

Jméno Petra Janeby bylo od roku 2004 spjato se značkou Škoda, kdy nejprve pět let působil jako regionální manažer, aby od září 2009 do října 2011 řídil pobočku v Rusku. Následně se stal ředitelem divize Volkswagen osobní vozy v Česku, kde působí skoro dva roky.

U automobilů tráví hodně času i ve svých volných chvílích. Je totiž vášnivý motoristický fanoušek, který rád řídí soutěžní vozy. Nade vše ale miluje rallyeové závodění, WRC a motokáry, přičemž nejen na tato témata dovede poutavě vyprávět.

Tak jako v předchozích případech, ptejte se na všechno co vás v souvislosti s Volkswagenem a osobou samotného pana ředitele zajímá. Žádné téma není tabu a žádná otázka nezůstane bez odpovědi!

Termín rozhovoru jsme záměrně naplánovali těsně před konání 65. frankfurtského autosalonu, protože i na této motorshow Volkswagen představí spoustu zajímavých novinek a techniky.

Vážení čtenáři portálu auto.cz a fanoušci značky Volkswagen,

chtěl bych Vám všem za dotazy moc a moc poděkovat. U spousty z nich jsem se musel skutečně důkladně zamyslet, ale snažil jsem se odpovědět vždycky tak, jak to cítím a to i přesto, že jsem občas nerespektoval doporučení našeho PR oddělení. Doufám, že to oceníte a že jste se dozvěděli něco ze zákulisí koncernu Volkswagen a strategie značky ve světě i v České republice.

Snažil jsem se pravdivě odpovídat i na všechny dotazy tzv. na tělo, takže máte i mnoho informací o mojí osobě. Koncern Volkswagen má nakročeno stát se největším automobilovým koncernem na světě a my máme plán, který budeme postupně naplňovat. Pevně věřím, že mnozí z Vás naleznou zalíbení ve značce Volkswagen stejně jako já. Omlouvám se těm z Vás, na které se již při odpovědích nedostalo, ale na všechny dotazy bylo odpovězeno podle témat, takže při podrobném prostudování rozhovoru svou odpověď určitě najdete. Pokud přece jenom ne, tak neváhejte kontaktovat naši zákaznickou linku.

Přeji všem hodně šťastných kilometrů za volantem Vašeho vozu a krásný víkend!

Petr Janeba

Online rozhovor - Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy

Giri
Vypadáte jako sympaťák. Co rodina, děcka a tak? dělají vám radost?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dekuji za posouzeni z fotky. Mam dve deti a zenu a rodina je mou naprostou prioritou. Trosku jsem ji musel osidit, kdyz jsem byl 4 roky v Rusku a ted jim to musim vratit.
LX666
Kdy začnete produkovat jakýkoli ČISTĚ ELEKTRICKÝ MODEL? (ELEKTROMOBIL na baterky OCTAVIA ELECTRIC, RAPID ELECTRIC, SUPERB ELECTRIC 4X4 ... )
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, ve Frankfurtu budou představené dva elektromobily - e-Golf a eUp! Děkujeme za otázku.
jindra
BUde se opět prodávat VWJettA a golf se 103kw motorem v comfortlinu.Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, model VW Jetta byl uplne stazen z ceskeho trhu.
Pan Otázka
V Čechách se v souvislosti se značkami VW a Škoda často zmiňuje domněnka, že VW zámerně nedovoluje Škodě výrabět konkurenceschopné vozy, respektive je Škoda musí vyrábět tak, aby nekonkurovala vozům VW. Jako příklad zmíním například použití víceprvkové zadní nápravy u modelů Golf a Octavia. Můžete tuto domněnku potvrdit, nebo nás seznámit se skutečností?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, kazda znacka v koncernu ma svou jasne definovanou strategii dlouhodobeho rozvoje, z toho samozrejme vyplyva i cileni na jednotlive nase konkurenty na trhu tak, aby nezustal zadny hrac, o ktereho se zadna znacka koncernu Volkswagen nebude starat. Skoda ma jine cile, nez Volkswagen a cili na jine konkurenty. Proto i jine produkty s odlinou technologickou narocnosti. Uplne uprimne, ano, proces vyvoje produktu, ktery trva i 4 roky je centralne rizen, je to logicke, jsme nemecky koncern, ridime sve strategie, nezijeme v chaosu.
flek
Dobrý den, kdy můžeme čekat že půjde objednat CNG verze vozu Golf? Budou nabízené i varianty s víceprvkovou nápravou?

Na jaká paliva myslíte že budou jezdit auta za 20 let?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, Golf na CNG bude dostupný do konce roku pod označením TGI. Zlomovým bodem pro víceprvkovou nápravu je výkon 90 kW. Za 20 let? Stále to nejspíš budou ropné deriváty, velkou roli ale bude hrát elektřina.
Kabik
Dobrý den pane Janeba,
mám na Vás jednu soukromou prosbu. Spolu jsme řešili mojí garanční záležitost mého vozu VW CC(uvolněný kožený potah sedáku na předním sedadle). Vaše společnost závadu uznala a autorizovaný servis zmiňovaný díl zadal do výroby. Celý problém toho potahu je pouze v jeho předním uchycení a já bych možná měl řešení, jak jeho funkci opět zprovoznit. Bylo by tedy možné si tento "starý" (beztak asi půjde do likvidace) potah ponechat? Autorizovaný servis s tím problém nemá, jenom potřebuje souhlas Vaší společnosti.

Předem děkuji za kladné vyřízení
Luděk Kabrle
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, obraťte se, prosím, v této věci na kolegy z After Sales. Ideální by bylo, abyste stejný dotaz zaslal na e-mailovou adresu "customercare@porsche.co.cz". Děkuji za pochopení.
Verny_2013
Dobrý den pane Janebo, Jsem velmi spokojený majitel Golfa 7, ale jedna věc mě na něm opravdu ale opravdu štve. Je to otravný a nesmyslný start-stop systém, který vůbec nepoužívám a ani nechci používat. Bohužel to dle sdělení dealera nejde trvale vypnout. A tak je moje nejčastěji používané tlačítko je vypnutí toho nesmyslu po každém nastartování. Ptám se proboha proč? Opravdu s tím nelze nic udělat? Díky za odpověď
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, je mi lito, ze Vas nase nove technologie "otravuji", mame zajem na tom, aby byl zakaznik spokojen s nasimi vozy, ale nam jde take o dopad provozu nasich vozu na zivotni prostredi, a to vcetne procesu vyvoje, vyroby a samotneho pouzivani nasich vyrobku, tedy nemuzeme jinak, i vzhledem k legislative EU. Vas muze utesit snad jen fakt, ze do budoucna bude toto standard u vsech vyrobcu a my jsme znacka inovativni a prupkopnicka v technologiich, tedy zacali jsme jiz nyni s nasi vlajkovou lodi Golfem.
Palubka
Dobrý den. Mám na vás dotaz: Jaké nové techniky můžeme čekat od Volkswagenu? Chystáte v tomto směru něco revolučního? Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, co se týče nových technologií, soustředíme se na ekologické a ekonomicky výhodné technologie. Jedná se tedy o technologie BlueMotion a brzy příchozí elektromobily, které mají bezkonkurenčně nejnižší provozní náklady. Naše heslo: ThinkBlue. Děkujeme za dotaz.
Lukáš
Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste fanouškem rally, tak se chci zeptat, jestli jste někdy řídil vůz WRC či jiný závodní speciál. Děkuji za odpověď
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mel jsem tu cest nekolikrat sedet a jednou dokonce ridit vuz WRC. Zatim tobyli jen vozy Skoda, pevne doufam, ze se mi v budoucnu podari se svezt i nejlepsim vozem katregorie WRC na svete - Polem WRC (jemuz vyvoji i Skoda sama dosti prispela)
Zdeněk Prokopec
Dobrý den, kdy bude v prodeji VW Golf na CNG? (bohužel avizované termíny se stále posouvají).
Můžeme očekávat další modely s CNG, kromě již stávajících up!, Touran a Passat?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf TGI s pohonem na CNG planujeme na cesky trh do konce roku. V horizontu nasledujiciho roku dalsi modely na CNG neprijdou. Dekuji za dotaz
David
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, proč je ceník příplatkové výbavy na Passat tak seškrtaný v porovnání se stavem cca před rokem v ČR nebo v porovnání s aktuálním stavem např. v Polsku, Neměcku,...
Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, duvodem je prevazne lepsi orientace zakaznika v mnoha prvcich priplatkove vybavy a prehlednost ceniku. Samozrejme je mozne objednat do vozu vse, co z nasi nabidky znate, se vsim Vam poradi autorizovany prodejce Volkswagen. Dekuji za dotaz
Johnny
Jaké to bylo v Rusku? Co jste tam zažil nejlepšího, na co nikdy nezapomente, a co naopak nejhoršího, na co už si nikdy nechcete vzpomenout?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za otazku. Rusky trh je obrovsky a Skodovku jsme za 4 roky meho pusobeniu posunuli spolecnymi silami o velky kus dale. Jsem rad, ze jsme dosahli vybornych vysledku a to byla prace celeho tymu v Rusku i v Mlade Boleslavi. Nejlepsi byli vztahy a pribehy vsech lidi se kterymi jsem mel tu cest spolupracovat, Rusove jsou velmi otevreni. Nejhorsi bylo osobni setkani s rizenou korupci nejvyssich pater Ruske politiky.
Martin S.
Jaký jste měl jako kluk vztah s otcem? Chtěl jste jít v jeho závodnických stopách, nebo se vydat vlastní cestou?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, tatu jsem vzdy obdivoval a chtel jsem take zavodit. Jsem sebekriticky, nemel jsem na to, ale sport podporuji a velmi me zajima.
pavel
Dobry den, muzete prozradit neco o novinkach ohledne cng ve volkswagen? Kdy prijde na trh Golf cng atd... dekuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, do konce tohoto roku prijde na cesky trh Golf 7 TGI s pohonem prave na CNG. Rozvoj mobility alternativnich paliv jako je CNG jako znacka velmi podporujeme a vidime ji jako nasi velmi silnou konkurencni vyhodu. Dekuji za dotaz
Petr Opatřil
Dobrý den, kdy se plánuje nové POLO? I když, upřímně, podle mě není moc co měnit, to stavající je ve svém segmentu absolutní top, neznám hodnotněji působící malý vůz...
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, prodej modelu Polo GP je planovan na leto pristiho roku. Facelift nebude zasadny, ale urcite se mate na co tesit.
Petryk
Bez urážky, nejste příliš mladý na řízení takové postu, jakým je VW v Česku? Jaké pro to máte kvalifikace? Zdá se mi, že několik pozic u Škodovky je na to trochu málo.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, urcite 38 let neni kvalifikace, stejne jako to neni 25 nebo 50. Mam zasadu, clovek se musi vzdy snazit delat vic, nez na co staci, pak se posouva dal a pokud bude uspesny posune se zase dal. Toto je muj pribeh.
Diana Serbousková
Chtěla bych se Vás zeptat jak to vypadá s elektromobilem? Manžel sice říkal ať Vám nepíšu že je to blbost, ale mě to nedá a ptám se kdy bude od Škodovky? Byli jsme totiž letos na otvíračce TESLA Brusel a manžel se do TESLA MODEL S zamiloval a to doslova.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, na frankfurtském autosalonu představíme elektromobily e-Golf a e-up!. Povedené modely určené pro každodenní používání.
Tomáš K
Dobrý den pane Janebo,
na jaře 2012 jsem si koupil Golfa 6 a auto jsem si rychle zamiloval. Koncem roku při podzimních plískanicích či sněhových přeháňkách, se mi začaly silně potit přední reflektory. Rozčarování přišlo při reklamaci, kdy mi bylo řečeno, že je to normální a reklamace byla zamítnuta. Pane Janebo, není to normální! Není normální mít po 150km v dešti kapky vody uvnitř reflektoru. Dle jakéhosi přípisu by reklamace byla uznána, pokud by v reflektoru byli cca 2cm vody. To jen dokazuje, že VW je si tohoto problému vědom a jen se takto vyhýbá nápravě. Zajímalo by mne tedy Vaše stanovisko, zda takových to kliček má firma jako VW zapotřebí? Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, vzhledem ke konstrukci dnešních moderních reflektorů, které mají tzv. otevřenou konstrukci, což znamená, že je možná výměna vzduchu v reflektoru podle toho, jak dochází k jeho ohřívání při provozu. To je samozřejmě konstrukčně řešeno tak, aby se voda, která běžně na reflektor při provozu vozu dopadá, nemohla do reflektoru vniknout. To ovšem neplatí o vzdušné vlhkosti, která se může v reflektoru vyskytovat, ale při běžném provozu vozidla se z vnitřku reflektoru vyvětrá. Pokud by bylo vozidlo provozováno na krátké vzdálenosti a tím nemohlo dojít k řádnému vyhřátí vnitřku reflektoru při jeho svícení, může dojít k nahromadění vlhkosti a k jejím zkondenzování na krycím plastu. V takovém případě je možné, pokud není reflektor netěsný, jej nuceně vysušit (za využití služeb autorizovaného servis). Toto ovšem není vada reflektoru. V případě, že by byl reflektor netěsný, byla by samozřejmě reklamace uznána. Samozřejmě máte možnost se s vaším dotazem ještě obrátit na zákaznické odd naší společnosti. Kontakt naleznete na našich webových stránkách. Děkuji za pochopení.
Pavel
Dobrý den, rád bych se dozvěděl, kdy bude na trhu Golf Variant s pohonem na zemní plyn? Díky
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf Variant s pohonem na zemni plyn bude v nabidce do konce roku.
Pardál
Co bychom našli stát za vašimi garážovými vraty? Předpokládám že Volkswagen. A co byste tam nejradši chtěl najít vy, kdybyste si mohl vybrat? Díky za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Muj sluzebni vuz je a bude Volkswagen Sharan, nejidealnejsi rodinny vuz, ktery si bohuzel ne vsichni mohou dovolit, takze moje zena jezdi Jettou, podle me jednim z nejpovedenejsich aut v koncernu z hlediska designu. Bohuzel zrovna v Cechach nema tento vuz velke uplatneni a byl stazen z nabidky. Za rok bych chtel mit doma elektro nebo alespon plug-in hybrid, uz se strasne tesim.
Martin
Dobrý den,
bude záruka u VW více než 2 roky? Ty japonské 3-5 jsou už dnes snad minimum...a korejských 5-7 let pěkný standart.
Německé automobilky s 2 letou zárukou ztrácejí dech.
Při dobré kvalitě se snad není čeho bát?
Komerční připojištění moc dobře nefunguje!
díky za odpověd'
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, je třeba brát v potaz, že tato záruka není zadarmo, že si ji už zaplatíte v ceně vozu. K našim modelům nabízíme možnost přikoupit si prodloženou záruku, pokud má o ni zákazník zájem.
ing. Karel Seifert
Zdravíčko pane Janeba, v NORSKU prý frčí elektromobily. Co myslíte, měly bysme v Český kotlině : 1.VYSTOPIT Z EU nebo 2.emigrovat do NORSKA nebo 3.ZAČÍT PRODUKOVAT ELEKTROMOBILY?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, s elektromobilitou v nasi zemi pocitame, pristi rok se objevi na nasem trhu prvni ciste elektricke vozy jako Volkswagen e-up! a e-Golf. V tomoto smeru se mate na co tesit. Dekuji za dotaz
MarekP
Dobrý den, jak vnímáte unifikaci designu značky? Neviděl byste raději víc ikonických modelů?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, myslím, že máme více ikonických modelů, než jiné značky a naše vozy jsou brány jako etalon třídy - jsou to vozy, se kterými se každý porovnává. Co více si můžeme přát. Děkuji za dotaz.
Petr Matyáš, Opři se, o. s.
Vážený pane řediteli, dovoluji si zeptat se Vás, zda a případně jak Volkswagen podporuje neziskový sektor. S dalšími dobrovolníky jsme založili občanské sdružení na pomoc dětem z dětských domovů a ocenili bychom možnost občasného (cca 1x za měsíc) zapůjčení 9místného Transporteru či Crafteru. Bylo by pro Vás zajímavé takovouto organizaci podobným způsobem podpořit? Děkuji za odpověď a přeji krásné dny.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, značka Volkswagen se dlouhodobě angažuje v neziskových projektech. Náš největší dlouhodobý projekt je podpora sdružení Linka bezpečí. O případnou podporu vašeho projektu je možno požádat zasláním žádosti na: info@volkswagen.cz
Loupáček
Zdá se mi, že VW jako značka docela stagnuje. Sem tam představí něco nvého, ale žádná zásadní, revoluční novinka to není. Spíše jenom zacpává jednotlivé mezery na trhu. Dá se v tomto směru čekat změna, nový vítr?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nevim, presne, co myslite pod pojmem svezi vitr, ale Volkswagen ma jednu z nejsirsich modelovych palet na svete a my v Cechach uvadime kazdy rok 3-5 novych modelu na trh. Do budoucna rychlejsi tempo inovaci nebude, ale prijdou uplne nove modely, podle me pro naseho zakaznika v Cechach velmi zajimave jako napr. A0-SUV s pracovnim nazvem "Taigun", ci nove MPV na bazi Golfa 7.
Karlos
Proč je VW Variant dražší než srovnatelně vybavený Hyundai i30 kombi?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, zkuste se projet oběma vozy a pochopíte sám.
Adam Novák
Kdy přijde na trh Volkswagen GT Up!? Kdy o něm zveřejníte více informací?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, up!gt bude mit litrovy preplnovany motor, ale o jeho uvedeni na trh jeste nebylo rozhodnuto.
Bartulík
Dobrý den pane Janeba.
Jsem majitelem VW, který byl jako nový zakoupený u nás.Vůz jako takový splňuje to co jsem od něj očekával a jsem spokojen. Problém je v kvalitě prováděných oprav (konkrétně karosářských). Moje zkušenost je taková, že značkový servis VW auta opravovat neumí. V současnosti se u mého vozu objevil problém s převodovkou a přiznám se, že mám strach dát auto opravit do značkového servisz VW. Navíc uto je již po záruce, takže náklady na opravu budou značné. Moje otázka zní. Jakto, že v době, kdy se píše rok 2013 je kvalita oprav u VW na tak nízké úrovní. Děkují za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, samozřejmě neznám vaši zkušennost, kterou s opravou v autorizovaném servisu VW máte, ale přesto jsem přesvědčen, že vzhledem k úrovni vybavení a neustálemu proškolování personálu jak mechanického servisu, tak karosáren našich servisních partnerů, je úroveň oprav v naší síti na vysoké úrovni. Co se týká opravy převodovky, zde je možné v případě dodržení podmínek daných výrobcem (pravidelný servis v aut. síti VW)využít tzv. kulance, tedy určitého finančního podílu výrobce na nákladech za opravu. Vzhledem k tomu, že neznám bližší údaje týkající se vašeho vozu, není možné vám dát k této možnosti konkrétní informace, ale s tím vám jistě poradí kolegové v aut. servisu. Doporučuji vám, abyste této možnosti využil.
Kony
Ještě podobně: 
A nový VW Golf Variant bude v nějaké Cross variantě - 4 motion , zvýšený a oplastovaný?
Jako např. Škoda Octavia SCOUT?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Golf Variant 4motion je již v prodeji, do budoucna se plánuje i představení verze Alltrack.
Jirka Horák
Dobrý den, Škodovka poměrně sebevědomě nakročila modelem Rapid Spaceback do segmentu hatchbacků. Chystá Volkswagen "odvetu" například v podobě modelu Jetta nebo Passat s karoserií liftback?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ja, jako sef znacky Volkswagen, bojuji za nasi znacku. Skodovce preji uspech i vzhledem k vybornym vztahum s mymi byvalymi spolupracovniky ve Skode. Volkswagen je ale velky a dobre rizeny koncern a odvety se neplanuji a nikdy planovat nebudou.
Kamila Dostálová
Dobrý den pane Janeba, zaslechla jsem, prý že ve vývojovém středisku schováváte plně funkční elektřinou poháněnou Octavii Combi. Ptám se Vás, jako matka ročního dítěte (syn trpí astmatem a chronickou bronchitidou) proč proboha už neprodáváte to elektroauto? Máme snad v Praze vzduch málo špinavý? S manželem uvažujeme o nákupu nového vozu a řeknu Vám že objednáváme NISSAN LEAF. Děkuji Dostálová
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, již na autosalonu ve Frankfurtu představíme hned dva elektromobily - e-Golf a e-up!, brzy pak budou dostupné i na našem trhu. Přeji pevné zdraví Vašem synovi.
chz
Bude v budoucnu v nabídce Golf R nebo jiná 4kolka s 5-ti dverma?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, model Golf R bude v prodeji do konce roku.
Jakub Petráš
Dobrý den, můžete prozradit na kdy se plánuje uvednení nového modelu Passatu ? Děkuji Petráš
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, zacatkem roku 2015 uz se budete moci svezt. Auto jsem videl, je nadherne!
Peter
Dobry den, jak moc spolupracujete pri tvorbě ceníků s kolegy ze Škody a Seatu? A jak velké slovo má mateřská centrála?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nespolupracujeme vubec a ani nesmime, nicmene mame nastroj mereni cenove hladiny nasich produktu a vzhledem k jasne definovanym konkurentum pro kazdou znacku se orientujeme vzdy primarne na konkurenci vne koncernu.
Snowspace
Dobrý den, nemáte nějaký vztah s Pavlem Janebou, bývalým šéfem sportovního oddělení Škoda? Myslím na Vaše koníčky, které by tomu odpovídali.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Pavel Janeba, byvaly sef Skoda Motorsport, je muj otec.
michal
dobrý den,chci se zeptat proč byl vyřazen z nabídky volkswagen jetta?Je to z důvodu finanční úspory pro importéra?A kdy budou ve VW beatle nabízeny motory 1.2 TSI nové generace?Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v případě VW Jetta se jedná o domluvu mezi námi a výrobcem. Co se týká VW Beetle a 1,2 TSI, zde ještě není znám přesný termín, ale výrobce bude motory nové generace průběžně nasazovat do všech svých modelů.
ericn
Dobrý den, rád bych se zeptal, kdy konečně dostale letitý Touran svého nástupce? Současný model je pomalu 10 let na trhu (ikdyž po druhém faceliftu) a proti konkurenci již zastarává. Druhý dotaz k Touranu je, jestli nová generace dostane do vínku lepší turbobenzinové motory než jsou v současné nabidce 1.2TSi a 1.4TSi, tedy přesně mám na mysli 1.8TSi 132kW? A poslední dotaz k cenové politice Touranu, nemyslíte že ceny jsou už trochu mimo trh? Dát 600 tis za 1.4TSi v rozumné výbavě je tak trochu moc a o cenách příplatků nemluvě. Díky za odpovědi a přeji hezký den. JS
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, na novou generaci modelu Touran se muzete tesit v roce 2015. Bude se jednat o zcela novy vuz, kde se napriklad nove objevi i pohon 4Motion. Silne benzinove motory jiz dnes u nasich zakazniku nejsou prilis v oblibe. K Vasemu poslednimu dotazu k cene, zkuste porovnat vuz s konkurencnimi modely z hlediska zpracovani, jizni charakteristiky a dalsich vlastnosti. Kvalita odpovida vzdy cene. Dekuji za dotaz
Provokateur
Dobrý den. Otázka na tělo: Jak dlouoho ještě zůstanete u VW a kam se případně chystáte dál?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za otazku na telo, mam zasadu, ze clovek by mel svou praci dokonale ovladat a alespon 3 roky firme vratit za duveru a sanci, kterou mu dala, kdyz mu praci nabidla. Tedy me jeste ceka u nas v Porsche minimalne jeden a pul roku a max. kdo vi.
Jirka
Dobrý den, je pravda že současný Golf Variant se vyrábí pouze v Jižní Americe a do Evropy se dováží? Ve srovnatelné výbavě vyjde levněji než Octavia a tak je to trochu nepochopitelné ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, je to přesně naopak - Golf Variant se vyrábí ve dvou továrnách v Německu.
Petr
Dobrý den !
Rád bych dceři, která je zdravotně postižená (průkaz ZTP/P) pořídil vozidlo VW Tiguan. Bohužel mi bylo prodejcem sděleno, že neposkytují žádné slevy. U Vaší sesterské Škody mi byla ale nabídnuta velmi zajímavá sleva na vůz YETI. Prosím o sdělení, zda mají zdravotně postižení motoristé u VW na koupi nového vozidla nějakou firemní slevu ? Předem děkuji za odpověd.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, cenové zvýhodnění pro zákazníky ZTP/P nabízíme. Doporučuji obrátit se na některého z našich autorizovaných prodejců, který vás o přesných podmínkách informuje.
Drzá baba
Kdo vám kde "zatlačil", že jste tam kde jste dnes? Nezávidím vám to, jenom mi to přijde jako skoro neuvěřitelné. Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mel jsem to stesti, ze mi ve Skodovce sefovalo nekolik, cca 8, velmi schopnych lidi a vetsina z nich jsou TOP manazeri koncernu Volkswagen. Od kazdeho jsem se neco naucil a kazdy mi nejak pomohl. Nejvice mi karierne pomohl Martin Jahn.
Jiří Doležel
Dobrý den, bude se vyrábět paket R line pro VW Golf VII Variant? Popřípadě kolik bude stát příplatek za tento paket pro model Variant. Děkuji Doležel
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf Variant R-Line se zacne vyrabet pristi rok.
Františka z Blesku
Proč jste na tento rozhovor přišel bez tradičního motýlka?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mam ho v kapse, polepsim se.
GM.rja
Proč se VW "nepostavil čelem" k problému poruch rozvodových řetězů v TSI motorech 1.2 i 1.4 a uchýlil se po několik měsíců k bagatelizaci problému, zapírání a lhaní svým zákazníkům?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, nemohu s vámi bohužel souhlasit. Výrobce každý problém, který se na vozech VW vyskytne velice pečlivě analyzuje a řeší s dodavatelem. V tomto případě tomu samozřejmě nebylo jinak. Každá analýza ovšem nějakou dobu trvá a to byl možná ten časový úsek, který vnímate. Výsledkem všech analýz byla jistá optimalizace v konstrukci řetězu vč. jeho napínání. Dále je možné využít v případě, že dojde k poškození motoru, využít velkorysé kulance, tedy podílu výrobce na nákladech za opravu. Doufám, že jsem vás přesvědčil o solidnosti značky Vokswagen.
kajak
Jaké novinky můžeme očekávat na českém trhu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, do konce roku prijde na trh Golf 7. generace s pohonem na CNG, v pristim roce Polo Facelift, novy nastupce modelu Golf Plus - Golf Sportsvan, dale plne elektricky e-up! a e-Golf, Scirocco GP, Touareg Facelift a na konci roku novy Passat. Novinek bude opravdu hodne... Dekuji za dotaz
DSG
Je možné u VW Passat 2011 aktivovat funkci volnoběhu u motoru 125 KW?
Z výroby ve voze aktivovaná není.. Díky.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, toto bohužel dodatečně není možné.
Pepi Bican
V minulosti patřil Volkswagen k velkým sponzorům fotbalové Slavie. Nenastal už čas k návratu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Bohužel ještě ne.
Martin
Dobrý den,
bude nástupce Phaetonu zase sedan (konkurující přímo A8) nebo liftback ala Panamera? Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za mily dotaz. Videl jsem predseriovy navrh podobny Sportbacku ci Grand Tourismo, tedy ani ne combi, ani sedan, ani liftback, ale od vseho trochu. Auto vypadalo uzasne. O jeho vyrobe jeste neni definitivne rozhodnuto.
Kamil
Dobrý den, 

chci se zeptat na mém voze VW Passat B7 2011 DSG 2,0 CFGB 125KW-
Je možné aktivovat přes VAS nebo jiným způsobem fuknci volnoběhu na DSG? Fukci bych uvítal. V nabídce v palubním PC možnost není, tedy zda je možné diagnosticky aktivovat?

Díky a s pozdravy Kamil Rada.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, máte pravdu, tato funkce je velice praktická a ekonomicky výhodná, ale dodatečná aktivace není bohužel možná.
Vojta
Dobrý den,
zajímalo by mne, kdy dorazí na český trh Golf Variant TGI s pohonem na CNG a zda případně neznáte přibližnou cenovou cenovou hladinu toho vozu.
Děkuji a zdravím!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf Variant TGI s pohonem na CNG bude v nabidce do konce tohoto roku. Cena bude vice nez prizniva, ale zatim ji nemohu prozradit. Dekuji za dotaz
Tomáš B.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká je nyní dodací lhůta u vozů Golf 7 GTI Performance a Golf 7 GTD? Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dodaci lhuta techto oblibenych modelu GTI a GTD je delsi, nez bychom chteli, avsak po priorizaci vyroby je mozne mit vuz dva az tri mesice po objednani.
Jan
Jaký máte plat?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano, platim solidarni dan a jsem rad, ze nejen timto gestem muzu podporit nas efektivne fungujici stat.
cc
Dobrý den, kdy se můžeme těšit na Golf CC a na nový Tiguan?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf CC je zatim jen studii, Tiguan prijde na konci roku 2015. Dekuji za dotaz
Radek S.
Proč jste zakázali větší procentuální slevy na nového Golfa VII, vyšší cca od 5-6% ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, rizeni prodejnich cen je zakazane zakonem a my zakony vzdy dodrzujeme. Nase maloobchodni doporucene ceny jsou ferove a produkt, ktery zakaznik dostava, ma vysokou pridanou hodnotu.
Robert Adam
Dobrý den,

Volkswagen je pro mnohé skvělá značka a má své zákazníky. Mohu se zeptat, proč je VW obvykle tak nudné auto na řízení? Proč je tak drahý ve srovnání s konkurencí, když se jedná o průměrné auto v KAŽDÉ třídě? Výjimkou je snad jenom Scirocco ...
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, to je asi věc názoru, co je považováno za nudné a co není. Jinak naše ceny opdovídají tomu, jakou techniku si kupujete, u jiných výrobků třeba také vždy nekupujete to nejlevnější, nebo ano?
Chytil Tomáš
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má motor 2,0 TDI v novém Golfu taktéž dva vyvažovací hřídele jako A3 a nebo pouze jeden, jako nová Octavia? Dostane se tento motor i do stávajícího Passatu a nebo až do nové verze?
Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, některé dvoulitrové motory řady EA 289 jsou vybaveny vyvažovacími hřídeli. To je dáno emisní normou, který motor plní, kombinací motor/převodovka a také nastavením daného trhu. Do VW Passat přijde tato technologie s novou řadou.
CommonUser
Myslite si, ze nastal cas pre VW na quality offensive a cut marketing costs ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, kvalita dnes neni konkurencni vyhoda, je to povinnost, stejne jako bezpecnost. V tomto ohledu jsme a budeme nadale na spici jako znacka Volkswagen, ale i jako koncern. Orezani nakladu na marketing pod rozumnou uroven je rezani si vlastni vetve. Zadna znacka nemuze zit z podstaty a musi o sobe dat vedet. Vetsi tema, nez rezani nakladu, je pro me efektivita a zhodnoceni vynalozenych nakladu.
Jiri
Dobry den,

koncem cervence jsem objednal Sharana. Tehdy mi prodejce garantoval dodaci lhutu 3 mesice, ale pry kvuli krizi to bude pravdepodobne mene. Podle poslednich informaci se dodani vozu posunulo az na unor. Tak jak je to vlastne s tou krizi, kdyz jsou pul rocni dodaci lhuty?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, je mi opravdu lito, ze na Vas vuz musite cekat tak dlouho. Celosvetova poptavka po modelu Sharan je abnormalne vysoka, proto se stale prodluzuji dodaci lhuty.
Jan Kubačka
Dobrý den,
chystá obecně koncern VW ještě nějaké nové atmosferické benzinové motory, nebo již bylo vše vsazeno na TSI? Já osobně jsem rád, ale dokážu si představit, že to někoho může odradit.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, kdo si v praxi vyzkouší motory TSI, obvykle už o atmosféru nestojí. Pro běžné každodenní ježdění je TSI příjemnější volbou.
Fousek
Dobrý den, rád bys si zkontroloval před připojením karavanu el. vedení v 13 pólové zásuvce.Bohužel nikde jsem nedohledal detailní rozpis zapojené originální 13-pólové zásuvky tažného zařízení pro vozidlo VW Tiguan 2011.Mám dlouholetou praxi v oboru elektro. a kontrolu bych si chtěl provést sám. Můžete mi prosím poslat popis 13-pólové zásuvky pro tažné zařízení. Velice děkuji vud@seznam.cz
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v rámci tohoto chatu to bohužel není možné. Nicméně je možné, abyste nám zaslal váš požadavek přes kontakt určený pro technické dotazy na našich webových stránkách.
Josef
Dobrý den pane řediteli, 
Chtěl bych se zeptat, proč na své vozy poskytujete záruku pouze dva roky? (tzn. minimum ze zákona, prodloužená je za příplatek) Jakou výhodu to skýtá pro obyčejného zákazníka? Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, u nás má zákazním možnost volby - kdo chce, může si delší záruku přikoupit, nepromítá se mu automaticky do ceny nového vozu.
Zbyněk
Dobrý den pane Janeba.
Kdy plánuje VW nasadit motory 2.0BiTDI do modelu Passat? Zasloužil by si hodnoty blízké Fordu (147kw/420nm). Dokázal by jste nezaujatě posoudit spolehlivost BiTDI (crafter, transporter, amarok)? Může motoristická veřejnost očekávat nasazení 8mi stupňového automatu ZF u stávajícího modelu passat/passat alltrack? Zvláště kombinace BiTDI+8ZF+alltrack, samozřejmě při slušné, ale odpovídající ceně, by byla velice zajímavá.

Děkuji

Hezký den
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano BiTDi bude a 8-mi stupnove prevodovky take. Kdy a u kterych modelu zatim jeste neprozradim, ale bereme vzdy v uvahu zajem zakazniku, jejich ochotu technologii zaplatit a tedy efektivitu vlozenych nakladu a samozrejmosti je spolehlivost a dodrzeni legislativy ohledne emisi a to obvykle jeste v predstihu.
Petr
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda-li se plánuje nová generace modelu Touran. Pokud ano, kdy by měl k nám dorazit? Děkuji a přeji pořád jen víc a víc prodaných vozů!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nova generace modelu Touran se rozhodne planuje, dockame se v roce 2015. Dekuji za dotaz
DPF
Dá se poznar regenerace filtru pevných částic na VW Passat 2011 hloupé je, že o regeneraci nikdy nevím, což je nevýhoda v tom, že je možné že regenerace ukočuji nevhodně vypnutím motoru. Jinak jsem samosebou rád, že to nevyrušuje.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v závislosti na modelovém roku a typu motoru je možné probíhající regeneraci DPF poznat např. zvýšenými volnoběžnými otáčkami a lehce tvrdším chodem motoru, který je dán větší vstřikovanou dávkou paliva a změnou načasování jeho vstřikování. U některých motorů je ovšem nutné splnit určité podmínky pro spuštění regenerace a v takovém případě ji de facto nerozpoznáte. Pokud by se na vás rozsvítia kontrolka pro partikulární filtr je nutné co nejdříve provést regenerační jízde dle instrukcí v návodu na obsluhu.
VW Passat V
Dobrý den,
Do jaké třídy patří SUV Touraeg?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, podle nasi metodiky je to C-SUV, nicmene my mame zakladni dve kompetence v nasem Touaregu, ktere uz nasi konkurenti obvykle nemaji, standardni elektronicky rizeny pohon 4×4 a pevny staly pohon 4×4 s uzaverkou diferencialu, ktery se nazyva Terrain Tech.
Petra Ticháčková
Dost mě štvou časté návštěvy autoservisu, mám na mysli výměny oleje svíček, řemenů a dalších zbytečností. Dozvěděla jsem se totiž že Elektromobil má motor bezúdržbový!? Je to tak? Bude Škodovka vyrábět někdy bezúdržbový elektromobil? Děkuji PT.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, pravdou je, že údržba bude mnohem jednodušší - všechny zmíněné spotřební prvky odpadnou, ale bezúdržbový nebude. Třeba jde o výměnu pylového filtru, údržbu brzdového systému atd.
Jaroslav Richtr
Dobrý den,
bude možné si připlatit za multilink - víceprvkovou nápravu i u slabších motorů Golfa VII?U vozů Golf VI. Nyní pouze od 90kW. G VI,měl víceprvek u všech verzí.
Děkuji Richtr
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, s tím se nepočítá, ale zkuste se svézt s oběma podvozky - uvidíte, že rozdíl už není takový, jak by se mohlo zdát.
Petřík
Dobrý den, kdy se objeví v prodeji elektromobily e-Up a e-Golf a jaká bude jejich cena. Co dalšího z oblasti elektromobility připravujete. Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, obou vozu se dockate uz v pristim roce. Elektromobilita je pro nas velmi zajimavou oblasti, ktere se budeme venovat. Cenu vozu zatim nemohu prozradit, ale napr. u modelu e-up! se budeme pohybovat pod hranici 600.000 Kc, za kterou dostanete plnohodnotny elektricky vuz bez kompromisu. Dekuji za dotaz
Jan Kuděla
Dobrý den, je to asi blbá otazka ale chtěl bych se zeptat jestli se ještě dočkámé pro mě "normáních" motorů? to znamená více válců a větší objemy? Další dotaz bych měl co říkate osobně start-stop systému? (muj nazor že oddělává baterku v autě a nezdá se mi mazání motoru když se motor rozbíhá nikdy nemaže jako za provozu). A ještě jeden dotaz by se našel - co udělaat nějaký motor z dob minulých? (něco jako 1.9tdi 66kw nebo 81kw, nebo třeba 1.9TDI PD 96kw (octavia 2003r)) prostě motor co by stal konečně za to a něco by vydržel? 

Prostě stručně chtěl bych (přání) nějaký motor, který by byl držák a vydržel jako motory kdysi a třeba nepřehánět to tak s těma turbama které se cpou všude. (PS: motory o oběmu 1.0,0.8,1.2 se mi osobně hnusí výkon sice mají, ale za jakou cenu - turba atd.)
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, značka Volkswagen si do budoucna zvolila filozofii udržitelného rozvoje, tedy zbůsobu výroby vozidel, které svým provozem příliš nezatěžují okolní přírodu. To platí samozřejmě i o samotné výrobě. Dnešní vývoj jde cestou snižování objemů motorů, tzv. downsizing, při zachování výkonu motorů. Další faktorem jsou také stále se zpřísňující legislativní požadavky. Co se týká systému Start/Stop, ten také přispívá ke snižování exhalací např. při stání na rušných křižovatkách, kde se tak vozidlo stává, aniž by na to musel řidič myslet, bezemisním. Tento systém je, technicky vzato, nadimenzován tak, aby nedošlo u zúčastněných komponentů k předčasnému opotřebení.
nalimer
príjemný deň, počíta automobilka VW s novým modelmi Phaeton a CC aj do budúcnosti pre európsky trh?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano, oba modely budou v nabidce znacky Volkswagen i do budoucna. Teste se hlavne na novou generaci modelu Phaeton.
Michal B.
Dobry den.
Moja otazka znie:
Kedy pride na trh GOLF PLUS (odvedeny od Golfa VII)a ci bude aj pohon 4x4.
Bude vystaveny na Frankfurte?
Dakujem za odpoved.

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nastupce modelu Golf Plus bude mit nazev Golf Sportsvan a s jeho uvedenim na cesky trh muzete pocitat v cervnu 2014. Ve Frankfurtu na autosalonu ho urcite uvidite.
flyboyeda
http://www.rockstargames.com/newswire/article/51297/rockstar-and-west-coast-customs-present-the-2013-gtav-bravado-ba.html

nepodařilo se mi najít kontakt na redakci, tak tento odkaz prosím předejte redakci, není to reklama, je to jenom novinka, ktera stojí za zveřejnění a podle mě patří na tento web. Děkuji a Volkswágenu zdar
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den a děkuji za váš příspěvek.
Jiří Struhovský
Dobrý den pane řediteli. V první řadě Vám gratuluji ke stoickému klidu s jakým snášíte jedy pana Vošického, který - aby dostal bonusy - je schopen prakticky čehokoli. Mám ale jiný dotaz - Volkswagen byl vždy vnímán jako seriózní a kvalitní značka, a to včetně marketingové komunikace. Proč už zhruba rok jsou vaše lokální reklamní spoty pouze bídou a odleskem dávné slávy? Korunu všemu jste nasadili třeskutě vtipnými, leč neuvěřitelně špatně nadabovanými a kulturně absolutně neodpovídajícími reklamami na modely Comfort Edition. Opravdu jsou nové Volkswageny takový "póvl", že si je lze koupit někde v Tescu nebo u řezníka? Chápu, že se odpovědná agentura asi snažila upoutat jistou nadsázkou, ale spíše to značku už poškozuje.
Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, moc me mrzi, ze vnimani nasich taktickych opatreni a konkretne reklamy na nase akcni modely Comfort Edition Vas urazi, ale verte, ze toto nebylo v zadnem pripade cilem. Kdyz jsem prisel do Cech, ukazovaly marketingove studie vnimani znacky Volkswagen u nas, ze jde o velmi dobre vnimanou znacku, nicmene bez emoci a dosti studenou, tedy prelozeno, ze prinasime nove technologie vi kazdy, ale ze jsme studeny, nepruzny a velky kolos si spousta lidi mysli a to je to, co se snazime zmenit. V nasich taktickych kampanich komunikujeme otevrene a s velkou nadsazkou, dokazeme si sami ze sebe udelat legraci a jiste uznate, ze toto si mnoho znacek na trhu dovolit nemuze. Uvedli jsme mnoho modelu, kde cilime na mladou generaci, jako treba nas Volkswagen up! a uvadime velmi emotivni a nadcasove modely jako nas novy Brouk. Jsme znackou s obrovskym modelovym portfoliem, ktera cili na mnoho zakaznicky skupin, ale u taktickych opatreni, tedy akcnich modelu, ktere si trh a zakaznik vzhledem k tlaku na cenovou uroven zada, musime najit spolecneho jmenovatele a to je comfort za dostupnou cenu s vtipnou nadsazkou rohliku v supermarketu. Tento typ komunikace ale nikdy nebude standardem u uvedeni novych modelu na trh.
Peter
Pan Janeba, pred par rokmi bol Golf cenovo pomerne dost vysoko a v sucasnosti je cenovo na urovni konkurentov z nizsej strednej triedy (myslim ze nielen v Sk ale aj Cz). Ako potencialneho kupca Golfu ma to tesi a moja otazka je: Co sa stalo? Dakujem za odpoved.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, při zachování či zvýšení kvality se nám podařilo snížit vstupní náklady na naše vozy a tím vozy zlevnit. Jak jsme toho dosáhli? Třeba tím, že používáme modulární platformu MQB napříč koncernem. Tato platforma pomáha skládat vozy podobně jako lego - stavebnicovým způsobem. To je významná úspora, díky které ušetří hlavně naši zákaznici.
tsi
Dobrý den, dočká se golf variant i motoru 1.8tsi (180k), popřípadě verze gti?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, Golf Variant přijde ve verzi GTD.
Cigi
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor, od člověka přímo z "branže", na u nás věčně probírané téma VW Golf VII vs Škoda Octavia III. Jaký byste si vy osobně vybral automobil, vhodnější bude zřejmě srovnávat Golf VII Variant vs Octavia III Kombi (než hatchback vs liftback) - zajímá mě to zejména z pohledu techniky, dílenského zpracování, jízdních vlastností a cenové politiky, jaká je u nás v ČR u těchto vozidel stanovena. Při hodnocení bych byl rád, kdybyste vůbec nebral v úvahu státní příslušnost těchto automobilů :) 

Děkuji za odpověď, s pozdravem Cigi.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, tezka volba, protoze Vami vybrane produkty jsou skutecne velmi tesne u sebe a maji ambice usilovat o velmi podobneho zakaznika. Octavie je vetsi, my jsme mensi, ale podle meho nazoru komfortnejsi a s durazem na spickovou ergonomii. Doporucuji Vam zkusit oba vozy a vzit v uvahu krome samotneho produktu a ceny i dalsi aspekty, jako profesionalitu prodejce, servis apod.
Karel
Dobrý den, neplánuje se nový typ DSG převodovky? Mám Sharana a už jsem musel 3x měnit převodovku a to mám najeto 150tis km. Děkuji Karel
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, to mě samozřejmě mrzí. Konstrukčně výrazné změny neočekáváme, ale výrobce i nadále pracuje na dalších optimalizacích. Všechny případy, které se v síti autor. servisů Volkswagen opravovali výrobce monitoruje a na jejich základě uvedené optimalizace provádí. Nejedná se tedy vyloženě o záležitost konstrukce, nýbrž dolaďování konstrukce stávající.
Tomáš - Ostrava
Dobrý den pan Janebo. Dovolte mi otázku: Proč je Polo skoro stejně tak drahé jako Golf? Proč má tolik "zbytečné" výbavy, kterou plno lidí nepotřebuje a spíše preferují cenu? Nutí to mne, jako spokojeného zákazníka, odejít k jiné značce. Polo je pro mne nedosažitelné.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mrzi me, ze jsme se stali s nasim Polem, ktere Vas zajima, pro Vas nedosazitelni. Je to spickovy produkt. Pro jeho alespon castecne priblizeni bych Vam chtel nabidnout 20.000 slevu pri nakupu financovani s Volkswagen Finance od Skofinu a 20.000 dalsi slevu pri vykupu Vaseho stareho vozu na protiucet a k tomu 4 letou zaruku zdarma. Zbytek uz je na Vasem jednani s nasim autorizovanym prodejcem. Verim, ze se po svezeni urcite dohodnete.
dodo13
Kedy uz konecne zareaguje VW na trh a predstavi novsie vykonnejsie motory 1.2 TSI a 1.6TDI? Na konkurenciu stracaju vykonom.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, kdo chce vyšší výkon, sáhne po větším zdvihovém objemu. Cílem není dosáhnout co nejvyššího výkonu z co nejmenšího objemu, ale dosáhnout skvělé životnosti, spotřeby a nákladů na provoz. Děkuji za dotaz.
dodo13
Dobry den. Zaujimalo by ma ako sa VW stavia k problemom majitelov 2-3 rocnych aut s problemovymi motormi 1.2TSI. Sam som majitelom skody Yeti 1.2TSI a mam 25000km. Kazdu chvilu cakam, kedy mi kixnu rozvody, ale zatial to bezi ok. Plati kulancia aj pre skodu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, domnívám se, že v této věci se výrobce zachoval velice korektně. Technicky vzato došlo k optimalizaci komponentů rozvodového mechanismu motoru. Dále jsou k dispozici kulance, tedy jistý podíl výrobce na nákladech za případnou opravu.
Jakub Křivan
Dobrý den, kdy lze očekávat příchod faceliftovaného VW Polo na náš trh? Domníváte se, že bude představeno na IAA Frankfurt? Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Faceliftované VW Polo očekáváme v první polovině příštího roku.
petr
Dobrý den, chtěl bych se zeptat z jakého důvodu značka VW nenabízí u osobních aut např. nový golf motor 1.8 TSI?? doufám, že mi nenapíšete , že to z důvodu "Downsizingu", Jaký důvod vedlo právě k absenci v nabídce???????????????????
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, nová generace motorů 1.4 TSI nabízí prakticky stejnou dynamiku svezení, jako tomu bylo u motoru 1.8 TSI. A kdo chce opravdu sportovní svezení, tak jako tak sáhne po novém Golfu GTI, který je dostupný za velmi příjemné peníze. Děkuji za dotaz.
Peter
Dobry den, po osobnych skusenostiach so servismi VW ale aj inymi je tazke doverovat ze sevisne ukony boli vykonane tak ako stoji na fakture. Je mozne aby servis dovolil zakaznikovi na servisny ukon prihliadat? Bolo by to fer a ovela viac by sa zvysila dovera zakaznikov.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, toto je vždy v kompetenci daného servisního partnera. Tuto záležitost značka VW neupravuje. Vždy je ale lépe, aby se zákazník pohyboval z bezpečnostních důvodů v prostorách, které mu jsou určeny. Někteří servisní partneři mají např. prostor pro zákazníky s prosklenou stěnou, takže je do určité míry možné opravu sledovat
Karel
Proč již nelze objednat odvětrávaná přední sedadla pro látkové potahy u VW Passat? Myslím, že by tuto možnost uvítalo mnoho zákazníků.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, tuto vybavu (klimatizovana predni sedadla v latce), je mozne na prani zakaznika individualne objednat. Obratte se na nektereho z autorizovanych prodejcu Volkswagen, ktery Vam poradi.
Eban
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli bude možné do Golfu Variant Highline objednat Soundsystem Dynaudio Excite a ochranu podvozku, s možností zvýšení světlé výšky (na Slovesku lze objednat).
Děkuji za odpověď a přeji krásný den!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Dynaudio i zvyseny podvozek lze pro model Golf Variant objednat, informujte se prosim u sveho prodejce.
Tonda
Dobrý den pane řediteli, co říkáte na akci Hyundé a Škody? Teda akci Hyundé samozřejmě.. nepřijde Vám od pana Vošického tento tah trochu nerozumný a pro českého zákazníka neatraktivní. Agresivní postup Hyundé podle mého bude mít opačný efekt než Hyundé. Pak jsem se chtěl ještě optat jestli neplánujete něco podobného s auty Hyondé? Podle mého by to byl ideální tah zasadit to samé co Hyondé zaselo a bylo by to i s nadsázkou vtipné. :-) Děkuji Tonda
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za otazku, ktera se netyka Volkswagenu, ale meho osobniho nazoru na srovnavaci kampan. Chtel bych podekovat za vtipne vyjadreni Vitkovi Pelcovi, ktery vydal k teto akci za Skodu tiskovou zpravu, se kterou se ztotoznuji. Nicmene pana Vosickeho a jeho strategii chapu a trochu mu i rozumim. Skoda je fenomen, prodava nejvic a ma nejvic fanousku, cesky trh novych prodanych vozu neroste a Hyundai investuje do vyrobnich zavodu a novych produktu a potrebuje rust na trhu, ktery neroste. Nezbyva, nez si ukousnout z nejvetsiho kolace a ten ma Skoda. Je to proste, kazdy bojuje o sve misto na slunci dostupnymi prostredky a podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi. Pro nas je dulezite nasim zakaznikum a priznivcum dokazat, ze nase vozy znacky Volkswagen jsou nejen spickou ve tride, ale nabizi to, co zakaznik potrebuje a nase pece o zakaznika a jeho vuz je jedna z nejlepsich v porovnani s nasimi konkurenty.
Martin
Dobrý den, vlastním model Beetle a jsem s ním velmi spokojen. Uvažuji do budoucna o koupi druhého vozu Beetle, ale zajímalo by mě, zda dojde v blízké době k náhradě motoru 1.4 TSi (118 kW) motorem 1.8 TSi (125 kW) - jako to VW již udělalo u vozů pro americký trh a zda zároveň bude i nahrazen motor 2,0 TSi (155 kW) motorem z nové řady EA288, který se začal montovat do Golfu VII GTi? Děkuji za odpověd.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v rámci snižování objemu, tzv. downsizingu, není s motorem 1,8 TSI již počítáno.
Michal.Š
Dobrý den,
Mám na vás pár otázek:
1.Kdy přijde nová generace MPV Touran?
2.Kdy chystáte modernizaci Scirocca?
3.Kdy přijde nový Passat?
4.Jste spokojen s prodejem vozů VW?

Předem děkuji za odpověď!

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nova generace modelu Touran je planovana na rok 2015, modernizace modelu Srirocco v podobe faceliftu bude pristi rok, novy Passat B8 se objevi tez na konci roku 2014. Prodeje znacky Volkswagen me tesi a rozhodne chceme i nadale rust. Dekuji za dotaz
dodo13
Nema VW v plane uviest 1.0TSI? Zda sa mi ze v portfoliu chyba...
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, potěším Vás, motor 1.0 TSI bude na trhu. Dostane jej up! a Polo.
Matěj
Dobrý den. Vidíte budoucnost v elektrifikaci a hybridizaci aut nebo si také myslíte, že to je jen slepá (nebo dejme tomu zbytečná kvůli EU) ulička? Díky, Matěj.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, vse zalezi na nasich zakaznicich, do jake miry budou elektrinu ve vozech akceptovat. Elektrifikace je dobra alternativa, ale vyvoj pujde jeste dal a najdeme i dalsi alternivni pohony automobilu.
Petr
Dobrý den, chci se zeptat, zda je lepší pro motor 1,4TSI (90kw) tankovat 100oktanový benzín..? jestli to nemůžu motor nejak ponicit, například vypalení nejakych těsnění ? Zkratka otaázka zní, když mám 1,4TSI)90kw) Co je nejlepší tankovat :)
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, vždy je nejlépe, pokud je tankováno palivo, které pro daný typ motoru doporučuje výrobce. Ve vašem případě je to tedy 95 okt. Není samozřejmě problém natankovat benzin s vyšším okt. číslem. To není z technického pohledu žádný problém. Domnívám se ale, že je to vzhledem k poměru cena/výkon zbytečné.
GTI
Dobrý den pane řediteli, proč VW auta jsou taková sterilní a nezajímavá?. Neplánuje VW Group jiný design interiérů a exteriérů. Děkuji GTI
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, zalezi na vasem vkusu. Ja si myslim, ze v jednoduchosti je krasa :)
Franta Noha
Dobrý den, nechodíte náhodou na AUTO.CZ jako GTI?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, opravdu nejsem :)
Patas99
Jaké nový modely v horizontu příštích dvou let VW plánuje dát do výroby? Můžeme se těšit na nějaký "revoluční" koncept? Víte, jak to bude s nástupcem Shirocca? Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nemuzu prozradit mnoho, ale osobne povazuji za nejvetsi revoluci ne samotne nove varianty karoserii a jmena novych modelu, ale alternativni pohony, ktere v brzke budoucnosti ,maji ambice nebyt uz jen alternativni, jako plne elektricke vozy, hybridy ci klasicke spalovaci motory na zemni plyn CNG, pripadne LNG u nakladnich vozu. Jinak za dosti revolucni povazuji nas maloseriove vyrabeny XL-1, ktery si po oznameni ceny ve Frankfurtu budou moci koupit i cesti zakaznici. Bohuzel se bude losovat a na vsechny se nemusi dostat. Co se tyka naseho modelu Volkswagen Scirocco "nejlepsi auto siroko daleko", v pristim roce bude facelift a novy model do 3 let.
Motorsport
Dobrý den, neplánuje VW vstoupit do světa motorsportu? Vím ,že Audi jezdí ve Francii LeMan(omlouvám se nevím jak se to píše) a Škoda má motorsport. U VW bohužel nic podobného není a pokud je tak se o tom bohužel moc nemluví a neví. Děkuji Petr Omáčka
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, VW je velmi aktivní a uspěšné v motorsportu, jak na mezinárodní úrovni, tak na národních úrovních. Hlavní projektem Volkswagen Motorsportu je v současnosti WRC, ve kterém VW slaví velké úspěchy. O aktivitách Volkswagen Motosport se můžete více dozvědět mimojiné na stránkách volkswagen-motorsport.com
Kony
Zdravím Vás.
Bude mít nový Cross Touran možnost pohonu 4*4?
Tedy 4-motion? Určitě by se prodával mnohem víc..!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nova generace modelu Touran v roce 2015 dostane i pohon 4Motion, dockame se. Dekuji za dotaz
Pavel Pilař
Jak se Vám žije "v zemi Hyundai", jak hlásají billboardy na pražském letišti? Není trapné, když se značka stydí za zemi, odkud opravdu pochází?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mate pravdu, ze me osobne reklama trochu pobourila, ale to je ucel reklamy, ta ma vzbuzovat emoce a reakce. Me osobne se v Cechach zije ohrome, mnohotvarna krajina vybizejici k vyletum a na kazdem rohu hospudka s vybornym pivem i hotovkami.
Karambol
Dobrý den, proč VW Group obecně tutlá výrobní problémy s kvalitou. Mohu uvést například poruchovost TSI motorů s řemenem,který nebyl správně napnutý a díky tomu se spoustě zákazníků rozhodily válce,které pak mají za následek repas motoru? Například Toyota informuje o všem i když jde o prkotiny. Tohle mi přijde jako normální přístup k zákazníkovi. Děkuji za odpověď, Kara
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, domnívám se, že tento váš pohled bohužel vyplývá z informací, které proběhly médii. Ve skutečnosti byla celá záležitost výrobcem velice pečlivě analyzována a po ukončení všech analýz byly relevantní díly optimalizovány. Dále výrobce poskytuje v případech, kdy dojde k poškození motoru nebo pouze jeho části vlivem závady na rozvodovém řetězu, velkorysé kulance, tedy určitý podíl na nákladech za opravu. V mnoha případech je podíl výrobce roven 100%.
Renatka
Dobrý den, neplánujete zlevnit automatické převodovky? S klacíkem mi to moc nejde.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, bohuzel Vas musim zklamat, zlevneni nasich automatickych prevodovek neplanujeme. Nabizime pouze technologicky vyspele 6-ti az 7-mi stupnove dvojspojkove automaty, ktere jsou i vyrobne velmi drahe. Nicmene pokus o zvyseni dostupnosti mene technologicky vyspelych automatu jsme udelali minuly rok s nastupem naseho modelu up!, kde stoji robotizovana prevodvka pouhych 15.000.
ALEX
Prosím o informaci o novém vozu Phaeton
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nova generace modelu Phaeton je planovana na rok 2016. Tesi me Vas zajem
petr
Děkuji za odpověd, proč mor 1.8 TSI není v nabídce. Ale motor 1.4 TSI s výkonem 103KW je až od nejvyšší verzi a já pro svou potřebuji combík. ten však VW nenabízí ve verzi GTI,
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Zákazníci obvykle volí silnější motory právě k vyšším výbavám, což odpovídá naší nabídce. Pokud chcete rychlého kombíka, pak si počkejte na Golfa GTD.
Jarda
Dobrý den.
VW mám rád..vč.Škodovky.
Jenže mi u Touranu 1.4 TSI po 3 letech a 40 tis.km odešel - rachotil řetěz motoru! Sice byla kulance údajně 70% na vrub VW , ale i tak byla oprava za víc něž 10 tisíc nepříjemná!
Vyřešil už koncern tento výrobní problém u TSI ,nebo se stále zákazníci mají třepat a sypat peníze do zbytečné opravy?
Myslím si , že by VW měl opravy hradit v plné výši!
Zákazník za problémy ve výrobě přece nemůže..
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, samozřejmě mě velice mrzí, že k podobnému problému došlo. Výrobce se snaží k danému problému postavit čelem, proto také uvedenou kulanci nabízí. Její výše je vždy dána stářím vozu a najetými kilometry. Co se techniky týká, výrobce dodává již pouze optimalizované díly, které by měly podobnému problému zamezit.
Aloha
Dobrý den, bude Golf dostupný také s motorem 1,8 TSi, pokud možno 4x4 a v manuálu? Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, nová generace motoru 1.4 TSI dynamikou odpovídá 1.8 TSI, takže už jej v nabídce nenajdete. Verzi 4Motion jsme nechali z praktikých důvodů jen pro naftové motory, pokud chce někdo 4Motion kvůli dynamické jízdě, ten může sáhnout po Golfu R.
Milan
Pane řediteli, Volkswagen má na českém trhu poměrně silné postavení. Jste se současnou situací spokojeni?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za otazku. Obcas byvam spokojen, kdyz se neco podari, je to ale vzdy vysledek prace celeho tymu. Nejsem ale nikdy uspokojen. Dobry manazer chape v kazdem momentu sve sance, prilezitosti a zaroven rizika. Spokojeny manazer bude do roka mrtvy, samozrejme mam na mysli jeho karieru.
Pool
Dobrý den,
mám čtyřletého VW s motorem 1.8TSI celkem mě děsí problémy které má s napínáky rozvodů (já mám tu první verzi napínáku, ted už se používá snad čtvrtá)chodím pravidelně na servis do vw a zajímá mě zda by se vw postavil čelem k případnému selhání motoru, nebo raději jinak povedené auto prodat a koupit něco spolehlivějšího? Děkuji Pool
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, výrobce poskytuje svým zákazníkům, kteří dodržují pravidelný servis, tedy i vám, tzv. kulanci. V případě, že bohužel dojde k poškození motoru bez cizího zavinění, je možné určitý finanční podíl výrobce čerpat. Vše je také dáno stářím vozu a najetými kilometry.
Honza
Proč se aute ( všech značek ) po 100 000 km začínají kazit ?
Dá se vyrobit auto které mimo výměnu spotřebního material ( olej, brzdovka, brzdová obložení, spojka ) ujede třeba 1 000 000 km bez nutnosti návštěvy servisu ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nesdilim Vas nazor, ze auta obecne ujedou jen 100.000km. Vzdyt i zarucni doby jednotlivych vyrobcu Vam davaji neomezene ci delsi jizdni prubehy. Nestava se mi to casto, ale pred tydnem jsem dostal dopis od spokojeneho zakaznika (obvykle dostavam jen od tech nespokojenych) a on mel najeto milion kilometru s Golfem druhe generace a porad jezdi. Smekam pred takovym nadsenim pro znacku a smekam pred vyvojari naseho koncernu.
Kamil
Dobrý den,

2.0 TDI se mi nedostatečně v teplotách nižších než +15'C dlouze zahřívá, někdy se ani nezahřeje a teplota jízdou klesá. (teplota vody) Termostat měněn v záruce u předchozího majitele závada setrvává. Nedivil bych se že termostat autor.servis nevyměněil jen ho nafakturoval. Ale nevím v kterém servise oprava byla provedena v historii vozu sice je, ale nikdo už mi neřekl kde to bylo provedeno. Tudíž kde opravu reklamovat?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, délka zahřívací fáze motoru je dána mnoha faktory (pokud odhlédneme od závady motoru), mezi které patří např. okolní teplota, jízdní styl, délka trasy, nároky na teplotní komfort uvnitř vozu, atd. Doporučoval bych nejprve, aby byl stav vašeho motoru posouzen, zda se skutečně jedná o závadu nebo pouze projev, jenž je mimo jiné dán také konstrukcí motorů TDI, které jsou velice úsporné, což znamená také málo zbatkového tepla pro topení vozu.
Peter
Dobry den, keby ste si mal vybrat koncernovy automat aky by to bol? DSG, Tiptronic alebo Multitronic?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, musim priznat, ze jsem priznivcem manualni prevodovky. Pokud bych si mel vybrat automat, pak DSG.
Adam
Dobrý den, VW Taigun - bude verze 4x4 a v jake cenove relaci ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano u "Taigunu" bude krome predniho nahonu i pohon 4×4 a vzhledem k tomu, ze se jedna o auto o tridu pod Tiguanem, predpokladam, ze cena bude cca o 150.000 nizsi, nez u soucasneho Tiguanu.
Miloš Petr
Dobrý den pane Janebo, přeji hodně štěstí a prodejních úspěchů. Pozdravujte ode mě prosím Vašeho kolegu Luboše Křivánka, který jak vidím na fotkách je s vámi v redakci. Děkuji Miloš Petr - spolužák
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Milý Miloši, ačkoli jsi přesvědčen, že jsem zde, není tomu tak. Ten pán na fotografii mi je sice velice podobný, ale takovou ošklivou kravatu bych si nikdy nevzal. Fantomas
Nikita
Dobry den,

chtel bych si moc zeptat, jestli skoda Yetti je nejspolehlivejsi skodovka.

Dekuju !
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, myslim, ze vsechny Skodovky jsou velmi spolehliva auta, ktera z nich je ale nejvice, se musite zeptat reditele Petra Pecenky.
Petr Veleba
Dobry den, vlastnim dv vozy VW, pred 5 lety jsem si zakupil novy VW Passat a pred 3 lety novy VW Multivan, mam dotaz, po 4 letech mi Passat zacal na kazdem dilu karoserie rezavet a multivan ma totalne rzave prahy na obou stranach, provesene dvere.... reklamaci je problem a vedu to pres soudniho znalce, kde je kvalita VW? za co mam platit takove castky za vuz, kdyz je to rezavejici sunt? uz nikdy VW nechci ani videt! dekuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, na váš příspěvek bohužel nemohu zareagovat, neboť nemám objektivní informace k vašemu případu. Nezlobte se, prosím, proto, když jej nechám bez adekvátní odpovědi.
Dušan
Dobrý den.Kdy se na českém trhu začne prodávat Golf Variant1.4TGI BlueMotion ajaká bude cena? Nebude jen v nejvyšší výbavě a bude se moci
objednat s DSG převodovkou?Bude možné za příplatek objednat větší nádrž na CNG a menší na benzín jako je to možné u Mercedesu?
Děkuji a přeji hezký den.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf Variant TGI s pohonem na CNG budeme samozrejme nabizet i DSG prevodovkou v linii Comfortline i Highline. Nadrze budou jasne dane, bohuzel zde nebude moznost dokoupit nadrz vetsi. Dekuji za dotaz
Nick
Dobrý den, nechystá se Importér Porsche stěhovat z Prahy 5? A stará se importér Porsche také o dovoz vozů Porsche? Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, z Prahy 5 se zatím stěhovat nechystáme. Importérem vozů značky Porsche je pro ČR společnost Porsche Inter Auto.
Tom
Dobrý den, 
opravdu plánujete SUV na bázi pola a up ? Pokud ano, kdy se začnou vyrábět?

Děkuji

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, v tomto segmentu se opravdu planuje vyroba SUV, a to v roce 2015.
sharf
Dobrý den! Odpovědi na všechny dotazy víte nebo mate kolem sebe někoho kdo vám poradí a určitou věc doplní? děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, kazdy se potrebuje obcas nekoho zeptat.
David
Dobrý den,
musím uznat, že odpovídáte opravdu super, máte přehled, ničemu se nevyhýbáte. Už jste naznačil, kdy budou představeny některé modely, jen jestli byste nemohl upřesnit, na které výstavě, nebo ve kterém měsíci se představí facelift Touaregu. Moc díky za odpověď a jen tak dál.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, děkuji za pozitivní komentář. Co se týče faceliftu Touaregu, tak jeho představení plánujeme na druhou polovinu příštího roku.
lichořešnice
dobrý den,
je zájmem místního zastoupení vw, aby zákaznící raději jezdili na servis do německa ? zakoupili jsme vůz golf VI v roce 2009 - po 12-ti tisícíh km vadné kotouče - vyjádření servisu - sami jsme si je zničili, mohli jste jet 200 km/hod a rychle zabrzdit. podotýkám, že šlo o 1,4 16V, který snad tolik ani nejede. po několika dalších opravách-neopravách jezdíme na servis do německa,kde nás alespoň neoblažují takovými nesmysli. my tedy již žádný vw produkt určitě nekoupíme.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, takový zájem samozřejmě nemáme a domnívám se, že servisní síť VW se snaží svým zákazníkům vyjít vstříc, pokud je to možné. Každý případ, resp. reklamaci je ale nutné objektivně posoudit a rozhodnout o jejím řešení. V některých případech bohužel dojde k jejímu zamítnutí. Váš pohled na na značku Volkswagen mě velice mrzí, neboť jsem o kvalitě této značky opravdu přesvědčen. Snad svůj názor ještě do budoucna přehodnotíte. Příjemný den.
Ctirad
Kdy přijde up!gt s přijde vůbec?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, ano, vůz přijde, dostane motor 1.0 TSI.
Martin J.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na kdy se chystá nový Passat? Přeci jen vůči konkurenci (Audi A4, BMW 3, Škoda Octavia, Superb) je lehce designově pozadu, vyberu třeba přední světlomety, které jsou jen s bodovými LED místo LED pásků, působí to tedy dost lacině, jak blikající řetězy na vánočním stromečku ;) Děkuji za odpověď a držím palce.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, novy Passat B8 bude uveden na cesky trh na konci pristiho roku a bude skutecne prevratny. Uz jsem mel moznost videt vuz nazivo a bude opravdu prevratny.
David SK
Dobrý deň, je plánovaný Golf Alltrack, konkurent Octavii Scout ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano, bude v nabidce.
Art Vandelay
Dobry den, Sharan DSG + 4M, kedy bude? Preco nie je uz teraz ked technologie existuju? Ak by sa tato verzia predavala, tak uz davno stoji v mojej garazi. Kedze automat je pre mna dolezitejsi, od 4x4 som upustil a teraz mi v garazi stoji namiesto Sharanu S-Max.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v současné generaci Sharan DSG 4Motion opravdu není, ale jelikož jsme zaregistrovali poptávku po této kombinaci, budeme ji chtít přinést v nové verzi Sharanu. Děkuji za dotaz.
David Duchoň
Dobrý den.
Velmi mě překvapilo nastavení relativně příznivé cenové hladiny u nového Golfu. Když si porovnám jedno s druhým, Golf Trendline je za cca 330t. výbavou téměř na úrovni nejvyšší Octavie Elegance, která startuje okolo tuším od 480t. Co tento cenový obrat vyvolalo? U VW bylo známé, že za výbavu vyžadovalo příplatky, nebo nákup nejvyšších a zároveň hodně předražených modelů. Je to boj mezi vlastními značkami, proti korejským značkám či proti jiným, neasijským automobilkám, kde se politika ceny - výbavy "zamrazila" (myslím konkrétně Ford u modelu Focus, kde dealeři v ČR zaspali úplně, nebo Opel Astra...). Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dekuji za zajimavou otazku. Mam svou vlastni filozofii jak spravne zacenit model na trhu tak, aby z pohledu zakaznika melo vsechno "hlavu a patu". Pöjdme se spolecne podivat do kuchyne zaceneni modelu Volkswagen na ceskem trhu, kde za posledni rok a pul doslo k zasadnim zmenam. Ferova prvni cena je zaklad, ale nesmi byt podstrelena, nasich produktu si vazime. Kazda vyssi vybava musi mit pro zakaznika nejen produktovou, ale i cenovou vyhodu oproti predchozi, aby byl motivovan koupit si drazsi a vybavenejsi model, treba i s podporou znackoveho financovani. Navic cim vyssi a vybavenejsi verze, tim vice motoru a prevodovek v nabidce, nasich zakazniku, kteri kupuji drazsi modely, si vazime. Naprosta prehlednost v priplatcich za konskou silu u motoru, automat, pohon 4×4, diesel ci CNG pohon je samozrejmosti. Pak uz zbyva jen takto postavenou paletu nabidky vozu nastavit cenove vuci prumeru cen nasich konkurentu a muzeme prodavat.
dodo13
Planuje VW prist na trh s hybridmi nizsej triedy typu golf, polo, up? Podobne ako toyota s Yarisom hybrid a Auris hybridom?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano, plug-in-hybrid se objevi v modelu Golf 7 uz v pristikm roce a bude dostupny i na ceskem trhu.
Ondra
Bude VW nabízet k novým vozidlům také předplacené servisní balíčky tak jako je nabízí konkurence?

Kdy bude v nabídce VW Golf s pohonem na CNG? popř. jaké další modely se chystají ve verzi na CNG?

Děkuji za odpovědi
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, co se týká servisních balíčku, momentálně jsou zpracovávány informace z trhu, potřebné pro správné a funkční nastavení servisních balíčků pro značku Volkswagen. S tímto produktem počítáme v průběhu příštích dvou let. Se pohonem na zemní plyn je to následovně. Koncem tohoto roku bude nabízen model VW Golf Variant v provedení CNG (TGI). Zároveň bude možné objednávat model VW Golf v té samé motorizaci s tím, že bude k dodání v průběhu příštího roku.
Daniel Matušek
Dobrý den,
Jako invalida plánuji koupi vozu s automatickou převodovkou,Vozy VW se mi zpracováním,technologiemi velmi zamlouvají.Příplatek za DSG ale považují za horentní.Neplánujete robotické převodovky do aut větších než UP?Děkuji Matušek
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, automatizovanou prevodovku budeme nadale nabizet pouze u modelu up! Priplatek za DSG u modelu Polo neni tak vysoky, zkuste se poptat u autorizovaneho prodejce Volkswagen.
sargis
Dobry den, pan Petr, ste alebo nie ste prispievatel na Auto.cz s nickom GTI? :-)) Dakujem.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, mohu s jistotou prohlasit, ze nejsem. Bohuzel tak tak stiham precist hlavni auto servery a casopisy, abych se udrzel v obraze. Na nazory druhych zasadne nereaguji.
Petr Doleček
Dobrý den , chci se zeptat jaký je velikostní rozdíl mezi novým golfem Variant a Octavia Combi. Děkuji Petr Doleček 
dolecek.petr@seznam.cz
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, zavazadelník Golfa Variant je menší o 5 litrů, vnitřní prostor pro posádku je u obou vozů velmi podobný.
Mistr
Proč se VW nepostavil čelem k problémům s rozvodovými řetězy? Spousta majitelů kvůli tomu nemůže značce přijít na jméno.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, tento problém nás samozřejmě mrzí, nicméně se nedomnívám, že se výrobce k této věci nepostavil čelem. V případě, že bohužel k problému tohoto typu dojde, je možné využít velkorysou nabídku kulance, tedy finančního podílu výrobce na nákladech za opravu.
Lenivec
Dobry den, uvazuje sa do buducna ze sa do Passatu da V6 diesel motor? Myslim ze by to bola logickejsia a popularnejsia vrcholna motorizacia nez benzinovy V6.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, V6 se neplanuje, ale v pristi generaci Passatu B8 se dockate dieseloveho motoru Bi-TDI.
Karel Dobeš
Dobrý den. Na Strojírenském veletrhu v BRNĚ by měly být testovací jízdy v elektromobilu TESLA ROADSTER. Plánuje něco podobného i ŠKODA AUTO?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, dotaz ohledně vozů Škoda je spíše pro zástupce Škoda Auto. Co se týče značky Volkswagen, za kterou mohu hovořit já, tak na veletrhu ve Frankfurtu představíme modely e-up! a e-Golf.
Radek
Rád bych se zeptal, kdy se objeví nový Phaeton a zda se počítá s verzi W12 a také bych se rád zeptal, zda VW uvažuje o výrobě klasického off roadu s rámovou konstrukcí - třeba na bázi Amaroku.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, novy model Phaetonu se objevi v roce 2016. Verze W12 se zde jiz pravdepodobne neobjevi. Off Road otazku jste si jiz odpovedel, takovy vuz uz mame, i kdyz v ramci znacny Volkswagen uzitkove vozy - Amarok.
Jiří Doležel
Dobrý den, kdy bude představen nový model VW Passat Variant? Děkuji Doležel
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, VW Passat Variant bude predstaven na konci pristiho roku.
Tomáš Macek
Dobrý den,
zajímalo by mě
1. kdy VW předpokládá nasazení nové generace motorů TDI s vysokotlakým vstřikováním 3000bar nebo s elektrickým dmychadlem. Bude to současně s příchodem nové generace Passatu?
2. bude nový Passat nadále pokračovat s verzí R36 s VR6 motory nebo přejde výhradně na čtyřválce?
Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, bohužel k tomuto tématu ještě nemáme relevantní informace. Co se týka víceválcových motorů, nebude tato filozofie v budoucnu podporována a to z důvodů ekologických. V budoucnu počítáme tedy s max. čtyřválcovými motory.
K.M.Novotný
Dobrý den,kdy se u nás budou prodávat EUP a EGOLF?Kolik korun budou stát?
Děkuji K.M.Novotný
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, oba vozy budou v CR v nabidce uz pristi rok. Ceny vozu zatim rici nemohu, ale jak jsem jiz v jedne z odpovedi avizoval, napr. e-up! se bude cenove pohybovat pod hranici 600.000 Kc.
Kamil
Ještě tedy doplňující dotaz k zahřívaní motoru. Proč podle historie- kde máte v databázi uvedené proběhnuté opravy není možné zjistit v kterém servise to bylo konkrétně provedeno. ( kontaktovcal jsem několik poboček pro zjištění- marně) Opravdu mě toto velice zklamalo a příště se budu poohlížet po jiné značce. Díky
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, ano, historie vozu viditelná v systému ELSA Pro neobsahuje informaci, kde byl dyný díl měněn. Pokud byla oprava prováděna v rámci záruky není problém zjistit, který servis díl měnil, jedná-li se o českého partnera.
Suzanne
Dobry den, kdy už konečně bude pěkné kabrio od VW? viděla jsem nějaké nákresy, nějaký koncept, eos mi přijde nezajímavý ale chtěla bych něco jako doplněk k Touaregu na víkendy. A doplňková ne vazne minena otázka: pročpak kefír? nějaké problémy? Hezký den :)))
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Volkswagen v provedeni cabrio nabizi pouze model Beetle Cabriolet, myslim ze jako doplnek k Touaregu je idealni. Kefir je zdrava snidane :)
Petr
Dobry den, jako reditel divize VW v ČR, kdyby se k vam dostala informace, ze pres program Dasweltauto jsou a byly prodavany prokazatelne bourane vozy, ktere byly popsany jako nehavarovane v perfektnim stavu (i pouhym okem slo poznat, ze se jedna o 4-stope vozidlo), jak byjste danou situaci resil? Tim myslim z pohledu opatreni aby se neco takoveho nestavalo a odskodneni zakaznika? Predem dekuji za odpoved
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dekuji za dulezity dotaz. U nas v Cechach se porad prodava 4 krat vice vozu ojetych, nez novych. Jsem moc rad, ze v Cechach se importeri jiz delsi dobu snazi o popularizaci programu znackovych programu pro ojete vozy, ktere maji jasne standardy a jasnou pridanou hodnotu pro zakaznika v podobe jasneho puvodu, jasne historie, feroveho stavu z pohlehu technickeho stavu a najetych km, ktery je podporen dlouhym check listem technickeho stavu a v neposledni rade i zarukou. Nas koncernovy program se jmenuje DasWeltAuto. V pripade, ze nas prodejce DasWeltAuto porusi pravidla, ke kterym se podpisem smlouvy s nami zavazal, je jasne, ze z toho vyplyvaji sankce vcetne nahrady skody poskozenemu zakaznikovi. S podobnymi pripady se nevahejte obratit na nasi zakaznickou linku. Postarame se o vyreseni pripadneho dotazu vcas a k Vasi spokojenosti.
Roman79
Dobry den,
zaujimala by ma planovana zivotnost motorov 1.4 TSI a 1.8 TSI.
Dakujem.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, při dodržování servisních intervalů je životnost našich motorů navrhována na celou životnost koupeného automobilu.
Jáhn
Dobrý den, koupil jsem si v roce 2009 nový VW GOlf GTI. Auto bylo jako druhé na víkendové blbnutí tudíž nájezd km byl minimální. Jakmile pominula 2 letá záruka u auta začal chrastit rozvodový řemen a odešly 3 cívky. Najeto cca 27 tis km. Je normální že u takto velké společnosti mi bylo sděleno že záruka se na to nevztahuje a že nemám na nic nárok? Záruka skončila asi 2 měsíce než se to stalo. Nabídli mi opravu za nekřesťanských 25tis. (já si to pak opravil sám s ještě lepšími komponenty za 10tis) Nyní jsem přešel k BMW cokoliv řeším po záruce je mi nabídnuta oprava s přispěním automobilky atd (na ceně se podílí) Je mi jasné že tento případ nejde vysvětlit během 10 řádků, ale přístup VW mě odradil k dalším nákupům jejich vozů.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, váš případ mě velice mrzí. Máte pravdu v tom, že nelze v takto malém prostoru zcela uchopit tento případ, nicméně i u značky Volkswagen je možné využít tzv. kulancí, o kterých se zmiňujete ve spojitosti se značkou BMW. Její výše je vždy dána stářím vozu, najetými kilometry a komponentem, který závadu způsobil.
Adam Bednář
Dobrý den, psalo se už, že přijdou od VW elektrické modely e-Golf a eUp! Zajímalo by mě ale, ŠKODA AUTO už v 2011 vyvinula plně ELEKTRICKOU OKTAVII a od roku 2012 ji půjčuje vybraným rodinám v ČR. Kdy prosim Vás bude ŠKODA OCTAVIA GREEN E-LINE k prodeji běžným občanům? díky.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, otazka ohledne prodeje vami zminovaneho vozu je spise otazkou pro zastupce znacky Skoda.
Petr Maděra
Audi nebo Porsche?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Domnívám se, že otázka stojí jinak. Volkswagen nebo Volkswagen? :-) Samozřejmě i ostatní značky koncernu VW máme v oblibě.
Martin
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, proč u vašich vozů nelze obědnat některá příplatková výbava, jako např. lepší ráfky bez toho, aniž bych si musel dokupovat speciální podvozek o který zájem nemám? Takových případů samozřejmě mohu uvést víc. Také by mě zajímalo proč jsou vaše vozy v ČR tak drahé v porovnání třeba s Renaultem který je v ČR oproti západu velmi levný a který jsem 8 let vlastnil, koupil ho v ČR nový a na servis a nic podobného si nemohu stěžovat. Děkuji za odpověď
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, co se tyce kombinace kol s jinou z priplatkovych vybav, je to konstrukcni zalezitost vozu. Napr. nektera kola je mozne kombinovat se sportovnim podvozkem, nektera kola pouze s R-Line pakety, zpetnou parkovaci kameru s velkym displejem radia, atd. Tyto kombinace jsou dany rovnou z vyroby. Co se tyce cen, zkuste se s Passatem projet, pak uvidite, co dela rozdil v cene. Jine znacky zdaleka nemaji tolik moznosti individualizace, kterou nabizi nase siroka nabidka priplatkovych vybav, coz je nase velka konkurencni vyhoda.
Nick
Dobrý den, jaký je rozdíl mezi Porsche Inter auto a Porsche Import? Jsou to obě Rakouské firmy? Byl byste ochoten příjmout pracovní nabídku např. u Renaultu ne Peugeotu nebo Fiatu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za dotaz. Od zadu, jsem spokojenym zamestancem koncernu Volkswagen jiz 15 let, kde jsem za tu dobu jiz neceho dosahl a myslim, ze by byl hrich menit a zacinat nekde od zacatku. Clovek by ale nemel nikdy rikat nikdy. Ted k otazce Porsche Ceska republika s.r.o. a Porsche Inter Auto CZ s.r.o. - importerem vozu Volkswagen osobni, Volkswagen uzitkove vozy, Audi a SEAT je spolecnost Porsche Ceska republika se sidlem v Praze na Radlicke. Dle obchodniho rejstriku snadno zjistite, ze majitelem je Porsche Holding ze Salzburgu. Importerem vozu Porsche, Bentley a Lamborghini je pro Ceskou republiku firma Porsche Inter Auto CZ, jejimz majitelem je stejny Porsche Holding se sidlem v Salzburgu. Kdyz pujdete dale, zjistite i z tiskovych zprav, ze koncern Porsche Holding Salzburg byl v breznu roku 2011 koupen koncernem Volkswagen AG za 3 mld. EUR. Doporucuji take zapatrat v internetu a precist si zajimavou historii rodiny Porsche.
Honza K.
Sleduji Vás i VW v ČR a držím palce.

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Moc diky Vam i vsem zakaznikum i fanouskum znacky Volkswagen za prizen, vzdy se budeme snazit dostat svym slibum a uspokojit potreby nasich zakazniku a fanousku.
Bertold
Dobry den pan Janeba! Chcem pochvalit koncern VW za to, ze dokazal prist v oblasti benzinovych motorov s niecim, co umoznilo splnit prisne emisne limity a pritom zachovat radost z jazdy. Mam samozrejme na mysli motory TSI. Je fajn ze tuto technologiu dokazal VW nasadit hromadne od malych modelov po vacsie a ze je TSI cenovo porovnatelne s atmosferickymi konkurentami. Tym padom je to technologia dostupna najsirsim masam. Skoda ze prve motory trpeli problemami s rozvodmi a tym si posramotili povest. Mame vo firme Jettu 1,2 TSI rok vyroby 2011 (Recenzia je aj na mojeauto.cz) s najazdenymi 130 000 kilometrami a zatial bez problemov s rozvodmi. (V ramci jednej z prehliadok VW preventivne menil nejake suciastky suvisiace s rozvodmi gratis.) Chcem sa spytat ako to vyzera so spolahlivostou novej generacie TSI motorov. Su uz definitivne vyliecene detske choroby? Dakujem za odpoved.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, určité problém, který jsme v této oblasti zaznamenali jsou u nové řady motorů TSI (EA211)vyřešeny změnou konstrukce rozvodového mechanismu, a to přechodem z pohonu pomocí řetězu na řemen. Věříme, že se do budoucna podobným nepříjemnostem vyhneme, protože, jak i sám uvádíte, motory TSI jsou vynikající z mnoha pohledů a podobné problémy si nezaslouží.
Dušan
Dobrý den.Měl bych ještě jednu doplňující otázku ke Golfu Variant 1.4TGI BlueMotion. Bude možné u typu s DSG objednat pohon 4x4 nebo aspoň zvýšený podvozek? Budu s tím jezdit na hory. Nebudou tomu vadit nádrže na CNG?Ještě jednou děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, pohon 4Motion pro Golf TGI nebude mozny kvuli ulozeni nadrzi kolem zadni napravy. Predpokladam, ze ani zvyseny podvozek zde nebude mozny.
Jan
Dobrý den, bude u Golfa Variant pro motor 1.4TSI(90kW)možno objednat DSG.
Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, ano u tohoto motoru je DSG v nabidce.
čurapo
Dobry den! Znáte své spolupracovníky jmeny? Kdo má například u vás odpovědnost za vozy na CNG? Děkuji!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, vsechny znam jmeny a vsichni si u nas v tymu tykame. Jsem zastancem toho, ze to ulehcuje komunikaci a soustredite se na praci a plny vykon a ne na to, kdo s kym jak vychazi a komu mate vykat a komu tykat. Za CNG strategii odpovida u nas v tymu Petr, ale Vas konretni dotaz muze zodpovedet i nekdo jiny. Pokud neco potrebujete, meli by Vam pomoci nasi skoleni a certifikovani prodejci u nasich autorizovanych partneru jejichz seznam naleznete na nasich webovych strankach. V pripade, ze nepomohou, poslete nam dotaz na nasi zakaznickou linku. Dekuji.
Popelka
 Dobrý den, proč máte tak rozdílné ceny u navigačních systémů ve vozidlech i když se jedná o stejný typ navigace. Jako příklad uvedu Navigační systém RNS 315 kde u VW Polo stojí 12900 a u Beetle stojí ta samá 21300,-. Přijde mi ,že stejný typ navi v závislosti na velikosti modelu má jinou cenu i když je vlastně stejná, Děkuji Popelka
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, cena navigace se neurcuje podle toho, zda vypada stejne a ze Vas navigace dovede do cile. Cena se odviji prevazne od narocnosti technologie pro jednostlive modely, atd.
Jan
Před rokem jsem zakoupil nový VW Passat a nerozumím logice kontrolek mlhových světel. Na ovladači světel jsou znázorněny kontrolky předních i zadních mlhovek, ale pokud zapnu přední, kontrolka na ovladači svítí a když přidám zadní svítí kontrolka zadních mlhovek mezi "budíky". Proč nesvítí obě kontrolky mlhovek buď na ovladači, nebo obě u "budíků"? Takhle mi to přijde divné a nepraktické.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, tato logika je dána následujícími aspekty. Zatím co kontrolka pro přední mlhová světla je umístěna na přepínač více méně informativně, čímž uspoříme místo na štítu přístrojů pro ostatní kontrolky, které je nutné na štítu přístrojů mít, kontrolka pro zadní mlhová světla je na štítu přístrojů umístěna záměrně, aby vás výrazněji informovala o zapnutých zadních mlhovkách, které mohou být pro řidiče jedoucí za vámi např. ve městě nepříjemné.
Petr
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zda bude u nás prodeji Golf R a zda bude i 5ti dvéřový. Neuvažujete o výrobě auta jako je amarok ale s klasickou karoserii - konkurence pro LC?

Petr
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Golf R bude v nabidce i v 5ti dverove variante. Model Amarok je nabizen u kolegu Volkswagen Uzitkove vozy.
Miro
Dobrý den, 

chtěl bych se zeptat, zda bude nový VW Passat mít k dispozici 8 st. automatické převodovky skombinované so vznetovým ústrojím. Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, s touto prevodovkou se nepocita.
Standa Mrkvička
Dobrý den, existuje nějaký model od VW který se Vám osobně nelíbí? :) Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, jako byvaly Skodovak jsem mel zasadni problem s designem Volkswagenu zhruba pred 5ti lety. Asi je to subjektivni nazor, ale posun v designu vsech nove prichozich modelu Volkswagen za posledni 3 roky je dramaticky v pozitivnim slova smyslu. Pokud bych mel skutecne dnes vybrat "osklive kacatko znacky Volkswagen", tak by to byl asi brazilsky Gol, ktery k nam nedovazime a ani se k tomu nechystame.
DPF
Jak přizpůsovat jízdu motoru s DPF u CR motorů z roku 2011? Jsou nějaké rady nebo postřehy? Vadí vozidlu plný výkon?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v první řadě bych doporučoval používání kvalitního paliva, které má na zanášení vliv. Dále je dobré, pokud není možné, abyste se vyhnul/a jízdám na krátké vzdálenosti a to ještě ve městském provozu, dal/a DPF, resp. systému možnost regeneraci provést. To znamená jet ustálenou jízdou ve středních otáčkách nejlépe minimálně půl hodiny. Četnost těchto jízd je samozřejmě závislá na způsobu použití vozu ve smyslu shora uvedených aspektů.
Lukas
Dobrý den, proč jste ukončili prodej modelů Golf Cabrio (i GTI) a Jetta? Chápu, že o ně nebyl velký zájem, ale byly zajímavým zpestřením nabídky...
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, modelu Golf Cabrio bylo v Ceske republice prodano velmi malo kusu, proto jsme v nabidce zanechali pouze Beetle Cabriolet, ktery je podle meho nazoru velmi povedeny. Jetta byla take stazena z nabidky kvuli male prodejnosti.
Jaros
Zdravím , kdy bude představen nový VW Tiguan? A bude mít větší zavazadelník? U nynějšího nás od koupě odradil právě malý kufr...vyhrála Honda CR-V..
Také by mne zajímal nový VW Touran , kdy bude , zda se také zvětší a na jakou délku? A verze Cross konečně bude mít i volitelný pohon 4 motion?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, novy Tiguan se objevi v roce 2015. Bude i o neco vetsi v oblasti zavazadloveho prostoru.
Petr
Dobrý den, prosím je lepší pro motor 1,4 TSI tankovat 100oktanový natural ? Jedná se o vozdilo Octavia 90kw, vím že jste Volkswagen ale věřím, že odpověd jiste znáte :-) Dekuji mnohokrát
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, domnívám se, že je výhodnější využívat palivo, které je pro daný motor doporučeno výrobcem, tedy v tomto případě 95 okt. Použitím 100 oktanového paliva nic nezkazíte, ale myslím, že pomyslný poměr cena/výkon není výhodný.
nexi
Dobrý den - nemáte obavy v prodejnosti passatů až přijde do prodeje úplně nový superb v r,2014 i současný Vás poráží - dík
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Skoda je v Cechach fenomen a Superb je jejich vlajkovou lodi. Kdyz se ale podivame na segment stredni tridy, tak je to prevazne o Passatu a Superbu a spolecne tvorime vyrazne vetsi polovinu. Znamena to, ze nasi zakaznici nase modely chteji a trefili jsme se s nasim produktem do potreb nasich zakzniku. Ctime hodnoty nasi znacky Volkswagen a stejne tak je cti i Skoda. S novymi produkty se urcite setkame a urcite nasi prodejci svedou boj o nejednoho zakaznika. At vyhraje ten lepsi!
topkaki
Dobrý den, jak to vypadá s budoucností atmosférických čtyřválců u VW (zatím poslední u Pola)? Spekuluje se o modelové řadě (značce) levných vozů VW, budou atmosférické čtyřválce tam?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, dle dostupných informací se bude až na vyjímky výrobce soustředit na techniku TSI, tedy přeplňování motorů. Tou vyjímkou mám na mysli např. model VW Up. Technologie TSI je výhodná z pohledu možnosti malého objemu při zachování stejného nebo i vyššího výkonu, tzv. downsizing a jeho vlivu na snižování emisí.
Matej Čisko
Dobrý deň. Viete prosím odhadnúť mesiac a rok, kedy bude v ČR/SR v predaji nový VW Tiguan? Ďakujem vopred za odpoveď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, v ČR to bude 2. polovina roku 2015.
VW
Jak zjistit z historie oprav ve kterém servisu bylo vozidlo servisováno? Proč mi to nikdo nebyl schopný říct?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, v systému, který máme k dispozici od výrobce, je možné zjistit servisní historii vozu, ať se jedná o české či zahraniční servisy. Bohužel zde není uvedeno, o jakého servisního partnera se jedná. Existují samozřejmě interní systémy výrobce, kde je tato informace uvedena.
Ondřej
měl jsem k naprosté spokojenosti VW Golf VI 1,2 TSI DSG. Golf VII si nekoupím ani náhodou, byť bych chtěl. Proč? Zadní náprava "drncavka". Proč nás nutí do Highline v nejvyšších verzích, abych nemusel poslouchat ty rány? 600 - 700 tis. Kč za Highline nedám ani náhodou. Rapid nemá o moc horší podvozek. Koupím si asi Toyotu Auris. Tam je multilink, stejná výbava a cena cca 390 000,- Kč s automatem motor 1,6. Proč si VW odhání spokojené zákazníky? Mám jinak 5 vozů VW, z toho 4x Golf VI. Ale VII ani náhodou. Pozdravujte soudruhy z NDR!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, model Golf 7 ma multilink od motorizace 90kW včetně. Doporucuji predvadeci jizdu u autorizovaneho prodejce, urcite zmenite nazor.
Jan Maly
Cituji

Dobry den,
 zaujimala by ma planovana zivotnost motorov 1.4 TSI a 1.8 TSI.
 Dakujem.Roman79

Dobrý den, při dodržování servisních intervalů je životnost našich motorů navrhována na celou životnost koupeného automobilu.

Dotaz:

Jaka je tedy navrhovana zivotnost celeho automobilu? Konretne u modelu Polo a Golf
Dekuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, přesný údaj není výrobcem udáván.
Qremp
V navaznosti na dotaz zivotnosti motoru by me tedy zajimalo, s jakou zivotnostosti tedy pocitate napriklad u Octavia 3 1,4 TSI
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, přesná hodnota není výrobcem udávána.
GTI
Vážený pane řediteli,

úvodem prosím přijměte upřímné blahopřání k tomu, že jako relativně mladý člověk zastáváte v naší zemi vrcholné řídící místo u evropské produkční jedničky. Nestačí samozřejmě jen vzdělání či praxe, důležité je též srdce, a jak čtu v úvodním článku, právě Vaše srdce fandy motorismu, je to, co Vás dokonale předurčuje k předmětné funkci. S tím souvisí můj skromný dotaz: Který aktuálně vyráběný vůz Volkswagenu nejvíce, nejhlouběji komunikuje s Vaším naturelem, s naturelem jezdce, šoféra? 
 
Děkuji za odpověď a přeji Vám trvalé pracovní úspěchy. 

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, moc dekuji za mile blahoprani, potesilo me to. Mam rodinu a s mym sluzebnim vozem Sharan jsme vsichni moc spokojeni, nemenil bych. Jelikoz mam ale nejen moznost, ale i povinnost znat nase auta, tak se cas od casu svezu vsim, co nabizime. V pameti mne zustaly zapsany emocionalne a sportovne strizene modely Golf R 6.genereace (tesim se na sedmicku!), Scirocco R a novy Golf 7 GTI s vybavou Performance, kde uzasne funguje absolutne spickovy aktivni diferencial, ktery je vlastnostmi o 2 generace dal, nez obycejny zavodni diferencial s omezenou svornosti. Dekuji za prani a Vas zajem.
Peter
Reakce: Myslite ze by ste z pohladu znacky mohli v tomto smere vyjst v ustrety a vyzadovat od servisnych partnerov aby zabezbecili bezpecnostne a ine rizika a umoznili zakaznikovi 'vidiet' aku sluzbu plati?

Vas koment: "Dobrý den, toto je vždy v kompetenci daného servisního partnera. Tuto záležitost značka VW neupravuje. Vždy je ale lépe, aby se zákazník pohyboval z bezpečnostních důvodů v prostorách, které mu jsou určeny. Někteří servisní partneři mají např. prostor pro zákazníky s prosklenou stěnou, takže je do určité míry možné opravu sledovat"

Otazka: Dobry den, po osobnych skusenostiach so servismi VW ale aj inymi je tazke doverovat ze sevisne ukony boli vykonane tak ako stoji na fakture. Je mozne aby servis dovolil zakaznikovi na servisny ukon prihliadat? Bolo by to fer a ovela viac by sa zvysila dovera zakaznikov.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, toto není možné servisním partnerů nařídit, nehledě na to, že bychom šli proti nařízením daným legislativou týkající se bezpečnosti práce na pracovišti. Nedomnívám se ale, že by obecně docházelo k záměru zákazníka ošidit. To je přeci vždy z dlouhodobého hlediska nesmyslné a pro nás také nepřijatelné.
Marek
VW Jetta bola stihanuta z CZ trhu. Bolo to koli nizkemu zaujmu, a teda malym predajnym cislam?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Ano
Dadák
Dobry den, proc Skodovka nenabizi v konzervativni Octavii konzervativni motor napr. benzinovou atmosferickou 1.6 z cinskeho Rapidu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, toto je otazka spise pro zastupce Skoda Auto.
Patas99
Dobrý den. Mám tři dotazy. Jaký vůz, popřípadě jeho generaci, považujete za největší zlom automobilky VW. Za druhé jaký model, hádám že máte VW, vlastníte a který automobil by jste si přál ze všeho nejvíce. Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, diky za dotaz. Nechci, aby to vyznelo jako reklama, ale pro me je skutecny maly zazrak automobilky Volkswagen novy Golf 7. generace. Kdo neridil, neuveri a nepochopi, proc je auto Autem roku 2013 ve svete, v Evrope i u nas v Ceske republice. Ridim Volkswagen Sharan, vzdy si objednavam 7-mi mistnou verzi. V nasi rodine jsme 4, ale obcas vezmeme babicku a dedu a v aute je vetsi legrace. Potom, co jsem se svezl s plne elektrickym Golfem, tak ho proste chci. Neveril jsem, ze jizda s elektrickym vozem muze byt natolik zabavna.
Peter
Dobry den, preco mi servise nechcu prezradit celu servisnu historiu vozu? Vraj su to interne udaje...
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, tento systém neslouží sice k tomu, abyste obdržel papírovou formu servisní historie vozu, ale nahlédnutí do systému by problém být neměl.
stengel
Dobrý den, kolik WV Polo WRC edition bude na českém trhu k prodeji? Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, k prodeji budou 3 vozy.
Josef G
Dobrý den,kdy bude na trhu nový Golf Plus a bude už vystaven ve Frankfurtu? Děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, uvedeni noveho modelu Golf Plus bude v cervnu 2014.
Petr
Dobrý den, píšete, že jste stáhli z prodeje v ČR VW Jetta. Proč to? Mě se ta poslední generace velmi líbí. Mám rád kalsická auta, možná není s obrovským kufrem, ale i tak má velkou přidanou hodnotu, navíc je krásné na pohled. děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, model Volkswagen Jetta jsme stahli z prodeje kvuli male prodejnosti.
Pavel
Dobrý den,
píšete že problémy s rozvody jste vyřešily ale neuvádíte už dále jak jste vyřešily nápravu na potencionálně postižené motory, co třeba 4 roky staré auto s nájezdem 50tis km jenž poslední dva roky nebylo v autorizovaném servisu? Má majitel smůlu a bude platit za lajdáctví vw? Díky
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, musím vám oponovat. V případě, že by vozidlo svými parametry spadalo do rozsahu možné kulance a servisnímu partnerovi by záleželo na tom, aby vám poskytnul tuto možnost (servisní partner rozhoduje o poskytnutí kulance), je možné, pokud si necháte provést servisní prohlídku na vlastní náklady, aby jste kulance výrobce v tomto případě využil.
Zdeněk
Dobrý den, od kdy bude možné objednavát VW Golf s motorem TGI?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nejpozdeji na konci tohoto roku.
nexi
Pane Janeba - nyní budte objektivní a jako kupující - co by jste koupil za auto Passata nebo Superba ? Vím,že není lehká otázka,protože nový Superb má být dobře vybaven a určitě Škoda udělá maximum. Dík
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nezlobte se, ale jake sef Volkswagenu v Cechach neumim byt objektivni a pri koupi uz to nejde vubec, pouze snad v hodnoceni obou modelu. Kazde rozhodnuti zakaznika je subjektivni a velkou roli hraji i emoce, prestoze vetsinou se jedna prvotne o ciste racionalni zhodnoceni faktu. Mam to stesti, ze jsem dlouho jezdil obema vozy. Vybral bych si Passat limuzinu 1,4TSi 110kW CNG, plyn me bavi, sveho casu (pred 20-ti lety) jsem jezdil Skodovkou na LPG.
Vladimír Čermák
Dobrý den pane řediteli, jsem majitelem již druhého VW Passat B7 ,který byl vždy zakoupen u autorizovaného prodejce zcela nový a také řádně servisovaný. Chtěl bych se zeptat, zda mám mít obavu, jestli je vůz schopen bezproblémově (při řádném servisu) zvládnout nájezd na cca 350 tis.km bez větších investic (motor 2.0 TDI 103kW CR). Děkuji za odpověď!
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, 350 000 km není pro váš vůz samozřejmě problém. Doporučuji provádět tak, jak uvádíte pravidelné servisy.
Vincent
Dobrý den, v novém Autobildu upozorňují na špatně montované odvodňovací kabely klimatizace u Golfu a dalších MQB modelů - to vede k pronikání vody do interiéru a tvoření "jezírek" na podlaze u spolujezdce. Postihlo to i kus z dlouhodobého testu. Vyskytl se tento problém už i v ČR? Díky.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, zatím se v ČR nevyskytl ani jediný problém tohoto druhu.
Jarapel
Dobrý den, nabízíte nějaké uplatnění čerstvým absolventům technických vysokých škol, kteří by se chtěli realizovat v automobilovém průmyslu zejména u značky VW? Děkuji za opdověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, velmi mne tesi vas zajem. Na ceskem trhu bych vam doporucoval zacit v ramci koncernu Volkswagen ve Skoda Auto. Vice informaci o kariere v ramci koncernu a o programech pro absolventy je mozno se take dozvedet na volkswagen-karriere.de
Tom
Dobrý den, mám v Passatu originální navigaci RSN 315 a vozidlo je ještě v záruce. Proč není aktualizace map alespoň po dobu záruky bezplatná?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, Volkswagen take aktualizace map kupuje od externiho dodavatele, pokud by mela byt aktualizace bezplatna, o to vyssi by byla pravdepodobne cena navigace.
František Pavlásek
Dobrý den,

      Chtěl jsem se zeptat, proč firma Volkswagen nedodržuje své smluvní závazky ? Mám u dealera objednaný model Polo Comfort Edition. Nyní jsem dostal informaci, že vozidlo, které jsem objednal a zaplatil zálohu nebude za těchto podmínek dodáno . Mám prý využít nové akční nabídky. Tato akční nabídka sice obsahuje více výbavy, ale o tu já zájem nemám. Prodejce mi řekl, že při sepisování objednávky a skládání zálohy žádnou informaci o navyšování ceny či nevyrobení mého vozu neměl a chce po mě nyní o 30.000 Kč více. Jak je možné, že měníte cenu již objednaných a zálohovaných vozů ?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den pane Pavlasku, omlouvam se za toto nedopatreni, kontaktujte prosim zakaznickou linku info@volkswagen.cz a my s Vámi budeme dany problem resit. Dekuji.
Martin Peter
Dobrý den, jelikož jsem příznivcem koncernu VW a zároveň jsem schopen pochopit, že auto je stroj, tudíž se může porouchat, beru zkratování piezo vstřikovacích ventilů Siemens u 2,0 TDI PD 125kW (BMR) s jistou dávkou tolerance. Nicméně je velmi nepříjemné zůstat stát x stovek km od domova(nebo např. v noci při jízdě za pacienty), kdy jedinou možností je odtah vozu do servisu. Nechal jsem si tedy vyměnit všechny vstřiky na vlastní náklady (cca 85 000kč)ještě před tím, než VW toto v současné době mění v rámci kulance. (tehdy to ještě VW neměl nařízené z Bruselu a kulance na se na tento problém nevztahovala). Dotaz tedy zní - vstřiky byly měněny na mé náklady v cca 100 000km, pokud budu mít stejný problém v 200 000km bude se na toto vztahovat zmiňovaná kulance? Díky za odpověď, hezký den. Peter
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, záleží na tom, jaké vstřikovače máte momentálně ve voze namontovány. Problém se týkal pouze dílu určitého čísla. Je tedy velice pravděpodobné, že se problém již nebude opakovat. Pokud by se opakoval, existuje v danou chvíli kulance výrobce.
Martin Š.
Dobrý den,proč nelze objednat náhradní díly do převodovek DSG?Oprava mechatroniku výměnou v ČR stojí od 60 tis.Kč, oprava vadného dílu stojí v SRN třetinu.
Jakým způsobem se VW poučil z totálního selhání při výměnách defektních vstřikovačů dvoulitrových TDI?děkuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, není pravdou, že by nebylo možné objednat žádné díly pro převodovku DSG. Sadu spojek, mechatronik a periferii převodovky vč. snímačů a ovl. prvků lze objednat a měnit. Co se týká vstřikovačů, existuje v tomto případě dílenská akce, která výměnu vstřikovačů řeší a dále také kulance, tedy podpora výrobce na nákladech za opravu.
trs2040
dobry den chcem sa opytat kedy sa zacne davat no stavajucej fabie 2 novy motor 1.2 tsi na platforme e211
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, tuto informaci bohužel nemáme.
Patrik
Dobrý den,
jak je to se svolávací akcí, kvůli řetězu u TSI motorů? Koupil jsem (u autorizovaného bazaru Das welt auto) Tourana 1.4 TSI rok 2008, najeto 120 000 km (se servisní knížkou). Po měsíci začal motor chrastit. Ale prodejce mi oznámil, že nárok na výměnu nemám!
Patrik
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, svolávací akce na rozvodové řetězy neexistuje. V tomto případě je možné v závislosti na stáří vozu, ujetých km využít kulance výrobce, tedy určitého podílu na nákladech za opravu.
Escomak
Dobrý den pane Janebo,
mám na Vás dotaz ohledně nového Passatu.
1. Kdy se můžeme těšit na nový Passat v roce 2014(Ženeva,Paříž)?
2. Nahradí tlačítka na středovém panelu velký dotykový displej a spoustu věcí se bude ovládat hlasem?
3.Motory na CNG: S jakým motorem a výkonem se počítá do Passatu a chcete osadit motory na CNG do všech modelů VW? 
Přeji hodně úspěchů a děkuji za odpověď.

R.Livar
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dekuji za dotaz. Prvni Passaty B8 na platforme MQB-B u nas uvidime koncem roku 2014 az zacatkem roku 2015, takze pocitejte s Parizi 2014, pokud chcete videt prvni kousek na vlastni oci. Co se tyka druhe otazky, bohuzel nemohu potvrdit ani vyvratit, nicmene vychazejte z toho, ze nove technologie, stejne jako v Golfu 7.generace budou velkym tematem v novem Passatu. Co se tyka tzv. Infotainmentu - medii a komunikace, tak my ve znacce Volkswagen bychom radi vzdy nasim zakaznikum nabidli neco navic, neco noveho. Dokazu si predstavit, ze v blizke budoucnosti si na svem smartphonu zvolite profil "vuz" a stejnou obrazovku jako na svem telefonu vcetne vsech aplikaci uvidite naklonovanou na displeji v aute. To bych si treba ja osobne pral, ale uvidime, co nam vsechno nove technologie umozni v novych modelech nasim zakaznikum nabidnout. K posledni otazce - v soucasne dobe neni strategie nasazeni CNG motoru ve stredni tride uzavrena, dejte nam, prosim, jeste trochu casu. Technologie tezby bridlicovych plynu dnes umoznuje ve strednedobem horizontu naprostou energetickou sobestacnost cele Evropy a to vcetne dopravy, nicmene predsudky a investicni narocnost, pokud bychom se rozhodli neco takoveho realizovat, odsuzuje CNG / LNG jeste na par let k tomu, aby byl "pouze" alternativnim pohonem / palivem. Verim, ze jsem Vam alespon castecne odpovedel. Dekuji
Lukáš
Dobry den.
Rád bych se optat zda bylo možné od Vás auto jsi pujčit třeba na rok a jezdit sním po čr a dělat reklamu :-)
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, je mi lito ale bohuzel v teto podobe to mozne neni. Nebranime se ale zajimavym marketingovym napadum.
Xawier
Dobrý den. Můj dotaz zní, zda se bude pro běžný Golf/Golf Variant nabízet i silnější benzínová motorizace, než 1,4 TSI/103kW. Mezi tímto motorem a GTI mi přijde velký výkonostní skok. Navíc jistě existuje skupina zákazníků, co neocení sportovní podvozek, sedadla atd. Raději by silný motor v komfortním balení. Něco jako 1,8TSI v Octavii III by dle mého bylo ideální... Děkuji za info.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, silnejsi motorizace nez 1,4TSI 103KW se u modelu Golf/Golf Variant neni v nabidce, pouze pak Golf GTI/GTI Performance.
GTR
Spolupracuje VW s firmou Hödlmayr?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, co se tyce prepravnich sluzeb, tak spolupracujeme s ARS Altmann.
Michal
Dobry den, proc uz VW Jetta neni v oficialni nabidce na Ceskem trhu?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrz den, model Jetta jsme stahli z nabidky kvuli male prodejnosti.
Pavel
Dobrý den,
píšete že o kulanci rozhoduje servisní partner, tedy jednotlivý autorizovaný servis? Mě bylo řečeno že to určuje dovozce a ten někdy kulanci schválí až na třetí pokus..
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, není tomu tak. V první fázi o udělení kulance rozhoduje servisní partner a to na základě splnění předpokladů daných výrobcem. Dovozce si v určitých případech, které překračují určitou finanční částku, vyhrazuje, aby byl o daném případu inormován. Pokud jsou všechny předpoklady splněny, nic nebrání uznání kulance.
janjirak
nevim proc wv golfy tak vychvalujete mame doma tdi 2002 jezdi 250km h a zrychleni za 6.7 takove auto reklamu nepotrebuje ahojwv
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, gratuluji. :-)
Pavel Ptáček
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, co opravdu stojí za mohutnou propagací dieselových automobilů jako ekologicky čistých? V Praze už se téměř nedá dýchat, všude je cítit prokazatelně karcinogenní emise z dieselových aut.Nezajímá mě příčina, ale následky. Vy vyděláváte a já musím mít obavy o zdraví své rodiny. Přitom stačí diesely nenabízet (nevyrábět)a šířit osvětu o jejich toxicitě. Prosím, nechci žádnou PR odpověď ani obhajobu, že vy za to nenesete žádnou odpovědnost.A hlavně lži o modernosti nových motorů atd. Děkuji.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, jsem přesvědčen o tom, že vozidla, která jsou dnes a v nedávné minulosti s dieselovými motory vyráběna a prodávána, cítit nemůžete. To z podstaty jejich konstrukce a hlavně filtrace výfukových plynů pomocí partikulárních filtrů. Doufám, že jsem vás alespoň trochu přesvědčil.
Zdenda
Setkáváme se zejména u asijských výrobců / vyrábějících v ČR a SR/ s 5 i 7-letou zárukou, i když v určitém omezení. Uvažuje VW zakládající si na kvalitě výrobků, o navýšení její standardní 2 - leté záruky bez nutnosti dokoupení.

Děkuji za odpověď.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, dekuji za Vas dotaz. Jak spravne pisete, nase dvouleta zaruka je 100% a bez omezeni. Nechystame se ji nijak v budoucnu omezovat, to je nas zavazek pred nasimi zakazniky, a proto prodlouzenou zaruku prodavame, az do celkovych 5-ti let dle najezdu km. Je to trochu jako pojisteni, chcete si byt jisti, ze se o Vas postaraji. Jdeme take trochu opacnou cestou, nez konkurence a snazime se vzdy nabidnout neco navic. Proto i nasi zakaznici maji narok jeste az do 3 let od konce zaruky na opravy, u kterych jsou dily castecne ci nektere dokonce plne hrazeny dle aktualniho kulancniho katalogu. Timto instrumentem se snazime zvysovat spokojenost nasich zakazniku. Je vzdy lepsi, kdyz Vam nekdo pomuze, pokud jste s pomoci nepocitali, nez kdyz Vam nekdo odmitne pomoci s necim, s cim jste pocitali, protoze jste si nevzali bryle pri podpisu smlouvy. Omlouvam se, pokud jsem Vam svou odpovedi nepomohl.
M.
Zdravim
na com sa hlavne setri-myslim konstrukcne,materialovo atd. na autach z VW group ? A nehovorte mi ze sa nesetri ,lebo setri sa uz vsade,len blbec by si myslel ze tieto dnesne auta -je jedno akej znacky sa vyrabaju za ucelom dlhej zivotnosti a kvalitativne tiez nie su to co byvali spred 15-20 rokov napr.nevydrzia najazd vela km bez vymeny dolezitých dielov,vrzganie v interieri atd......
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, domnívám se, že srovnávání vozů, které byly vyráběny před 15-20 lety, s těmi, které jsou vyráběny dnes, není příliš šťastné. Dnešní vozy jsou mnohonásobně složitější, využívají dokonalejší a úspornější technologie. I když jsou daleko složitější, není procentuální poruchovost vozů v žádném případě vyšší.
Honza
Pekny den,kdy muzeme ocekavat male benzinove motory napr. 1,4 tsi ve spojeni se 4x4 treba v golfu variant pripadne i s DSG. dekuji
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, model Golf Variant bude ve spojeni s 4Motion pouze u motorizaci 1,6TDI a 2,0TDI a pouze s manualni prevodovkou.
honza
Jak vnímáte značku Hyundai?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, pro me je znacka Hyundai dynamicky se rozvijejicim konkurentem na nasem trhu s vyhranenou konfrontacni komunikacni strategii a jasnym cilem - zmenit vnimani a image znacky a oslovit prevazne retailoveho zakaznika domaciho matadora Skodovky.
Martin
Samozřejmě, mám VW Passat který jsem koupil s ohromnou slevou, kterou mi zařídil můj bratr který u vás, u importéra pracoval. Musím říct že kdybych nedostal tu ohromnou slevu, do Passata bych nešel protože za tu cenu bych si mohl pořídit i Mercedes který je zase oproti VW o krok dál. To co mi u VW vadí je za tu cenu ohromná strohost interiéru. Ale jinak VW nemohu hanit a myslím že i vy už chápete jaká mají vaše auta cenu.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, za ta léta jsem přesvědčen, že právě ta určitá strohost tvarů, která je v jistém smyslu nadčasová, je tou pravou devizou značky Volkswagen.
Jindřich Koza
Dobrý den, bude Golf Plus 4Motion?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, 4Motion u tohoto modelu nebude. Je k dispozici u modelu Golf a Golf Variant.
Křižan Vladimír
Kdy bude prodávat škodovka auta s atmosfériským motorem 1,6 MPI?
Četl jsem, že tento motor bude v RAPIDU. Je to pravda?
Vlastním Octavii I.(r.v. 2002) s tímto motorem a jsem s ním i celým autem velmi spokojen. Nechci přeplňované motory. Celý život jezdím se Škodovkou.
Další koupím pouze s atmosférickým motorem 1,6 MPI. Pokud takový motor nebude, přejdu k jiné značce.
Děkuji za odpověď. tel. 737232835.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, vzhledem k tomu, že značku Škoda v ČR nezastupujeme, nemůžeme se za kolegy ze Škoda Auto a.s. vyjdřovat. Děkuji za pochopení.
Roman Kušnír
Dobrý den,

možná vidíte do politiky koncernu VW. Minulá generace vozů Škoda Octavia prý brala část klientely VW Passat. Proč nyní koncern "přistřihává křídla" Škodě Auto (jednoduchá zadní náprava Octavie, Materiály v interiéru Rapidu, Osekaná byť více vybavená Fabie 3gen. atp.)i když zisky Škody Auto jdou z části do kapsy mateřské automobilky?

Děkuji R.K.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, na nektere parametry strategie koncernu Volkswagen jsem jiz ve svych predchozich vyjadrenich odpovidal. Dovolte mi ale polozit Vasi otazku do jine roviny a prezentovat svuj osobni nazor. Jak je mozne, ze Skoda s pristrihnutymi kridly ma kazdeho pul roku novy model, celosvetove je uspesna a roste a ma v Cechach naprosto bezprecedentne vysoky trzni podil presahujici 30%?
Michal B.
Dobry den,kedy pride na trh GOLF PLUS (od Golfu VII)a ci bude mat pohon 4x4?

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, na cesky trh prijde v prvni polovine pristiho roku. Pohon 4x4 mit nebude.
Pavel
Dobrý den,
prodlouženou záruku poskytujute vy, tedy dovozce, nebo nějaká pojišťovna která se pak bude různě vymlouvat jak jsme u nich zvyklý.
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, jedna se o plnohodnotnou prodlouzenou zaruku vyrobce, nikoli pojistovny. Funguje tedy zcela shodne, jako klasicka zakonna dvouleta zaruka na vuz.
Peter
Dobry den, Este jedna otazka k navigaci. Preco navigacia v mojom telefone stoji 3 tisic ..(aj s celym telefonom a dozivotnymi mapamy) a je zdarma...a v aute stoji 20tis+ a este za mapy musim doplacat?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, navigační systém ve voze je komplexní systém zahrnující více komponentů. Z tohoto důvodu je také dražší, než vámi uvedené zařízení. Dalším důvodem je také odlišná konstrukce, která je dána u všech zařízení, používaných v oblasti automotive. tato zařízení musejí splňovat daleko složitější a přísnější pravidla než běžný mobilní telefon.
Emik
Dobrý den, dnes už je běžně k automobilům 5ti i víceletá záruka, což vzhledem k cenám aut je celkem logické. Platit za opravy po dvou a půl letech provozu je lumpárna. Kdy si VW uvědomí, že nejde jen o marketing, ale prostě lepší služby jejich konkurence?
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, pokud si podrobně prostudujete podmínky vámi uváděných záruk, nebudete váš názor dále sdílet.
kalivoda
kdy bude nová generace pola

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, nova gerenace modelu Polo se zatim planuje na rok 2016. V pristim roce nas ceka facelift.
Daniel
Dobry den, 
bude v budoucnu vyplnena mezera mezi Tiguanem a Touaregem novym modelem SUV? Kdy dale prijde nova generace Tiguanu a kdy facelift Touaregu?
Predem dekuji
Hezky den
Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobry den, B-SUV se do budoucna u Volkswagenu planuje, presne uvedeni na trh zatim nebyl stanoven. Nova generace modelu Tiguan prijde v roce 2015, facelift Touaregu uz pristi rok ve druhe polovine.
CommonUser
Prosim, mohli by ste mi povedat, ktory naftovy motor od VW filtruje NOx ?

Petr Janeba, ředitel divize Volkswagen ČR osobní vozy
Dobrý den, obsah NOx je nejprve snižován pomocí systému zpětného vedení výfukových plynů a následně upraven v katalyzátoru na na dusík a vodní páry.
Vitek