Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot pronajme společnosti ČEZ 65 elektromobilů

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Peugeot firmě ČEZ pronajme během příštích let 65 vozů na elektrický pohon.

ČEZ se rovněž zavázal v následujících letech vybudovat přes 150 dobíjecích stanic pro elektromobily. Zástupci obou společností své společné plány představili na tiskové konferenci.

"V horizontu deseti let se elektromobily stanou masovou záležitostí," vyjádřil se k projektu obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Peugeot společnosti ČEZ poskytne formou tříletého pronájmu deset vozů typu iOn od jara roku 2011 a dalších 55 vozů v roce 2012. "Věříme, že tato dohoda bude významným přínosem společnosti Peugeot Česká republika i skupiny ČEZ k rozvoji elektromobility v ČR. Tato smlouva, kladoucí důraz na ekologii, technologie a nové obchodní metody, nepochybně posílí věhlas značky Peugeot v ČR," uvedl generální ředitel Peugeot Česká republika Yann Carnoy.

ČEZ chce využít elektromobily pro vlastní potřebu a také je poskytne formou pronájmu svým partnerům. Cílem projektu je získání dat potřebných k rozvoji elektromobility v Česku. Oba partneři se ve smlouvě zavázali k vzájemnému poskytování informací a zkušeností s využitím elektrických vozidel. Do roku 2012 plánuje ČEZ v ČR vybudovat 150 dobíjecích stanic pro elektromobily. Umístěny budou například u obchodních center či na veřejných parkovištích.

"Chceme-li, aby elektromobilita byla vnímána jako reálná alternativa spalovacím motorům, musíme umět dostat elektromobily blíž lidem," podotkl Svoboda. ČEZ bude dva vozy testovat také ve Vrchlabí, kde firma rozvíjí svůj program takzvaných chytrých sítí, které mají modernizovat spotřebu energie. Podle ředitele divize elektromobilů Peugeot Ayoula Grouvela má Peugeot iOn na jedno dobití dojezd zhruba 150 kilometrů, záleží však na rychlosti či využití vozidla při jízdě. Například v zimě se dojezd zkracuje klidně i o 20%. Z klasické domácí zásuvky se baterie plně nabijí za šest hodin, v případě použití rychlonabíjení se pak baterie nabije na 80% za 30 minut.

Na elektromobily sází také další energetické společnosti v Česku. E.ON například letos zapůjčil svým partnerům, včetně Pražské záchranné služby, elektromobily Smart ED od automobilky Mercedes-Benz. Firma také poskytla elektrické skútry typu e-max policii v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Vlastní elektromobil v současnosti chystá celá řada automobilek včetně tuzemské Škody Auto, která chce příští rok v rámci testů vyjet s Octavií na elektrický pohon. Na trhu již je například italský elektromobil Tazzari a Opel přijímá objednávky na model Ampera, který se ale k zákazníkům dostane až v posledním čtvrtletí příštího roku. Podle statistiky Svazu dovozců automobilů se v registru vozidel letos objevily dva osobní elektromobily, loni jich bylo pět.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)