Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Piloti F1 chtějí uzavřené kokpity už od příští sezony

Michal Fokt
Diskuze (9)
Dojde v roce 2017 k další dramatické změně ve formuli 1? Jezdci chtějí být v monopostech chráněni uzavřeným kokpitem.

Formuli 1 vždy charakterizovalo šasi, z něhož (více či méně) vyčuhoval jezdec, který tak byl při kolizi či havárii vystaven vážnému riziku zranění. Dnes už je vrcholové formulové závodění velmi bezpečným sportem, ale případy Wilsona a Bianchiho ukazují, že je stále co zlepšovat a piloti mají za to, že tou nejdůležitější oblastí je ochrana jejich hlavy v otevřeném kokpitu.

Požadují tedy, aby nejpozději v příštím roce byl zaveden kokpit uzavřený, jenž by je chránil ve větší míře, než je tomu dosud. Neočekávejte však zasklenou kabinu, kterou prezentují různé studie jako třeba McLaren MP4-X v galerii, vypadá to, že se lidem od F1 líbí spíše návrh Mercedesu s ochrannými lamelami nad kokpitem, spojenými uprostřed.

Právě tuto myšlenku prý převzala FIA a podle předsedy asociace jezdců GPDA Alexe Wurze provedené testy vykazují velmi dobré výsledky. Podle jeho názoru tedy zavedení tohoto bezpečnostního prvku už nic nebrání a nejpozději od roku 2017 by jej GPDA rádo vidělo na všech autech jako povinný bezpečnostní prvek. Wurz doufá, že rozhodnutí padne už v pátek na setkání s představiteli FIA.

Michal Fokt
Diskuze (9)
Avatar - deolator
27. 1. 2016 13:07
Závěrečený umíráček
Osobně si myslím, že aplikace obdobných "ochranných" konstrukcí, jaká je nastíněna na tom Mercedesu, definitivně zarazí poslední hřebíček do rakve jménem Cirkus F1. Neboť právě ta skutečnost, že F1 v minulosti byla sérií otevřených monopostů bez blatníků, vybavených atraktivními, špičkově silnými motory, pohybujících se na hranici svých možností, byla tou podstatnou magií, která každoročně lákala ke svému sledování milióny lidí. Pokud ale, po těch kvílejících motorech, širokých pneumatikách a otevřených kokpitech nakonec zůstanou do budoucna jen tyto bezpohlavní žebřiňáky, může Bernie a spol začít v klidu strojit pohřební průvod.
27. 1. 2016 02:42
Další
Takže k princeznám z fotbalu se připojují i jezdci F1?
Avatar - flyboyeda
26. 1. 2016 22:57
Já bych F1 zrušil a je klid
;-)
Avatar - beibej
26. 1. 2016 21:58
konec F1
no když se bojí ať nejezdí. Však jezdců co se nebojí a chtějí F1 jezdit je utčitě dost! A ti co se bojí můžou jít do prototypů.
Avatar - Covenant
26. 1. 2016 21:45
Sloupek
Co ten přední sloupek v zorném poli ...to má být jako bezpečnější ;-\