Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina plánuje vlastní elektrický sedan a SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Pininfarina již není pouze jménem slavného designérského studia a karosárny, ale je i samostatnou automobilovou značkou. Na první model, jímž je hypersport Battista, mají do tří let navázat další automobily s elektrickým pohonem.

Automobili Pininfarina sice sdílí jméno s italským designérským studiem a karosárnou Pininfarina SpA a je rovněž plně ve vlastnictví indického koncernu Mahindra & Mahindra, ale jedná se o společnost založenou v roce 2018 a s oficiálním sídlem v německém Mnichově.

Prvním vozem, reprezentujícím Automobili Pininfarina, se stal elektrický hypersport Battista, který se představil během autosalonu v Ženevě v březnu roku 2019. Tento automobil má především přilákat pozornost a vznikne v sérii omezené na 150 exemplářů.

Michael Perschke, generální ředitel Automobili Pininfarina, v rozhovoru pro Automotive News Europe, poodhalil blízkou budoucnost své značky a uvedl, že v současnosti jedná s nejmenovanými partnery o vytvoření platformy pro automobily s cenou kolem 200.000 až 400.000 eur (zhruba 5,2 až 10,4 milionu Kč). Na této platformě pak mají být do tří let uvedeny nové modely.

Strategickým záměrem Automobili Pininfarina je stát se významným hráčem v segmentu hypersportovních a luxusních automobilům, jak uvedl Michael Perschke. Společnost se v souvislosti s tímto cílem navíc zaměřuje na využití elektrických systémů pohonu.     

Na model Battista mají navázat o něco méně extrémní modely a ve hře je sedan i SUV. Pořadí, v němž mají být tyto nové vozy do tří let uvedeny, bude určeno na základě ohlasu a požadavků potenciálních zákazníků, jímž budou během soukromých akcí představovány návrhy, vycházející z minulých konceptů studia Pininfarina. První taková akce se má uskutečnit v srpnu 2019 během Concours d'Elegance v kalifornském Pebble Beach.

V souvislosti s novou platformou pro elektromobily uvedl Michael Perschke, že ji bude Automobili Pininfarina nabízet i dalším společnost a má se jednat o tzv. skateboard, který umožní stavbu karoserií různých stylů. Všechny vozy od Automobili Pininfarina pak mají být osazeny bateriemi s kapacitou od 100 do 125 kWh, umožňujícími dojezd na jedno nabití až kolem 600 km.

Výroba nových automobilů značky Automobili Pininfarina může v ideálním případě probíhat v italské karosárně Pininfarina spA, ale společnost má údajně jisté nabídky i z jiných zemí a samotný Michael Perschke uvedl, že Itálie zaostává za rozvojovou politikou pro elektrickou mobilitu, kterou nabízí Německo, Francie a Velká Británie.

Zdroj: Automotive  News Europe

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme