Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pit Bull VX: Policejní obrněnec, který jako by přijel z filmu o Batmanovi

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Krvavé útoky ozbrojených střelců a teroristů se množí. Americká policie tedy dostala do výzbroje nové obrněnce Pit Bull VX.

Tedy, policie, konkrétně se jedná o jednotky SWAT (Special Weapons And Tactics), které zasahují při podobných událostech. Pit Bully tak doplní vozy Bearcat a BATT. Auta tohoto druhu pochopitelně musí odolat střelám ze zbraní včetně nechvalně proslulého sovětského Kalašnikova AK-47 a výbuchům ručních granátů.

Pit Bull VX vyrábí firma Alpine Armorinc Inc. Základem je monstrózní truck Ford F-550 poháněný vidlicovým osmiválcovým turbodieselem. Je ovšem kompletně opancéřovaný, takže pod ocelovými pláty původní konstrukci poznáte jen stěží.

Minimálně osmitunový drobeček navíc vypadá, jako by přijel z vědeckofantastického filmu. Představil se už v říjnu 2011 v Chicagu. Policisté z celého světa byli nadšeni až na německé. Ti tvrdili, že je příliš agresivní. Chtěli by snad, aby jim obrněnce navrhoval Giugiaro?

Ano, VX je pojízdná hromada ocele, která připomíná vojenské transportéry. Tady jde ale o účel, nikoli o design. Brutalita zločinců se přitom stupňuje, a to nejen v USA, ale i jinde, třeba v Jižní Africe, Mexiku nebo Brazílii. Americká policie neměla přitom pořádné taktické vozy až do konce minulého století.

Teprve po střeleckých orgiích na Columbine High School 20. dubna 1999 jim nabídla společnost Lenco Armored Vehicles svůj Bearcat. Zranění se tehdy museli schovat za běžné hasičské automobily a ty jim nemohly poskytnout patřičnou ochranu před útoky dvojice střelců.

Bearcaty byly zatím použity při akcích v sedmdesáti případech. Ne tak, že by postávaly opodál a poskytovaly psychickou ochranu, ale skutečně zasahovaly. Poslední případ se odehrál nedávno v Texasu, kdy zneškodnily zločince, který použil právě slavné „ákáčko“ a vypálil z něj celkem 35 střel.

Největšími odběrateli Bearcatů jsou SWAT týmy policejních sborů z New Yorku a Los Angeles. Tato vozidla se účastnila také války v Iráku, kde zajišťovala obranu kasáren amerického letectva, Jednotkám totiž nezbyl ani jeden vojenský Humvee, všechny byly nasazeny v boji. Nyní ale firmě Lenco Armored Vehicles vyrůstá důležitý konkurent.

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
13. 4. 2012 18:07
Re: Nemci se svou narodni vypasenou orlici
Tak to by jsi byl pěkně blbej terorista. MG3 váží jako holátko přes 10 kg, se základní podstavcem, který je nutný, a ze zásobníkem už má 15 kilo. S takovým heblem by tě dostali raz dva.
12. 4. 2012 23:15
Re: Zombie proof vehicle
Jasná páka! Taky se už těším na 3. řadu, snad tam bude míň kecání a víc akce :-!
Avatar - Ada je zase tady
12. 4. 2012 22:26
Re: Nejde o vozidlo proti zločincům
například zásah proti hnutí Occupy Wall street ...
12. 4. 2012 21:43
Re: Nejde o vozidlo proti zločincům
Zjisti si, co mají v popisu práce jednotky S.W.A.T. a potom mudruj.
Avatar - Ada je zase tady
12. 4. 2012 21:35
Nejde o vozidlo proti zločincům
ale proti naštvaným demonstrantům, kteří budou hájit svá demokratická práva... Pokud nějaká vláda nasazuje taková vozidla proti občanům své vlastní země, nic pěkného to není... :no: