Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Passat 3,6 FSI? Policie ve světě používá i daleko zajímavější auta

Aleš Dragoun
Diskuze (45)
České policejní Passaty R36 a nově také 3,6 FSI nejsou zdaleka nejrychlejšími policejními vozy, které globálně muži zákona používají.

Většinou se pochopitelně jedná o jednotlivé exempláře či malou sérii postavenou na zvláštní objednávku. Vždy si hned získají značnou publicitu, což znamená pro výrobce velmi dobrou reklamu. Některé ale představují pouhé magnety na výstavách. Jiné ovšem při troše štěstí objevíme přímo ve službě. Pojďme se na ně podívat.

V Nizozemí jezdí už pět let jeden exemplář kupé BMW M3 E92. Řekli byste, že rychle jedoucí řidiči nebudou mít před stádem 420 koní z čtyřlitrového V8 žádnou šanci, tedy pokud nevlastní ještě něco silnějšího? To jistě ne, ale „emtrojka“ se neúčastní brutálních honiček, které jsou výsadou spíše velké země na oceánem. Slouží k prevenci. S její pomocí policisté vysvětlují dětem, jak funguje silniční provoz, co se v oblasti bezpečnosti očekává od nich a také jakou zbraní mohou být silná auta - byť i ve zkušenějších rukách.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

Policie v Texasu zabavila také v roce 2007 výtečníkovi jeho kupé Dodge Viper první generace z roku 2000. „Pilot“ si totiž dovolil jet na dálnici těsně nad 200 km/h, přitom v daném úseku byla rychlost omezena na 56 km/h. Ani on však nenastupuje do bitev se silničními piráty. Jednotka D.A.R.E. jej používá rovněž k ušlechtilejší činnosti: prevenci před drogami a násilím. Uniformovaní muži s ním navštěvují základní školy a informují děti o případných nebezpečích, která na ně číhají.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

V Itálii můžete potkat Lamborghini Gallardo. Jeden ze dvou kusů modelu LP 560-4 se ale pánům policistům zákona podařilo před časem rozložit na prvočinitele. To karabiniéři dostali loni v létě také dvojici britských Lotusů Evora S. Vidlicový šestiválec o objemu necelého 3,5 l dává určitě alespoň 257,5 kW (350 k) a auto se rozjede až na 275 km/h. Tedy, pokud pronajaté lotusy ještě nedostaly v Hethelu další posilu. Slouží v Miláně a Římě a součástí jejich výbavy je třeba i lednička. Pro převoz krve a orgánů.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

Německo vyniká pestrostí vozového parku. Zdaleka se nejedná jen o modely značek Volkswagen nebo Opel. Trabanty a wartburgy z časů východoněmecké Volkspolizei a po sjednocení přemalované na bílozeleno již dávno ze silnic zmizely. Ale Mercedesy E nebo BMW řady 3 nejsou zas až takovými výjimkami.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

Náhodou klidně narazíte na dálnici i na Porsche 911. Jeho přítomnost není pouze výsadou jednoho nejmenovaného akčního seriálu. Naposledy šlo o Carrery S 997, navíc vyladěné od TechArtu. Je ovšem pravdou, že za dob generace 996 měla policie k dispozici pro celé Německo jen dva vozy. Jednu 996, dokonce coby kabriolet, používali v Bulharsku! Určitě praktičtější pro muže (a ženy) zákona je SUV Cayenne, hříšníka mohou okamžitě zadržet a převézt jinam. Jezdí například v Rusku.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

A co pro nás daleké Japonsko? Fotky Nissanů Skyline GT-R R34 v pro ně tradiční černobílé kombinaci s červenými majáky jste určitě viděli. Pro eliminaci opravdových silničních pirátů ovšem většinou všude stačí běžnější, byť výkonná auta. V oblibě jsou Imprezy WRX (Itálie, Španělsko, Portugalsko, Francie), po Británii se už před dekádou proháněly Lancery Evo VI a dnes tam slouží čtvrtým rokem Evo X. Řecké zákon chránící složky měly zase k dispozici české Octavie RS.

bmw lamborghini nissan porsche vw bmw lamborghini nissan porsche vw

Mimochodem, před Passaty používala naše dálniční policie Mondea ST220. O Tatru 700 první série (1996) bohužel zájem neměla, bělostná limuzína se zeleným pruhem tak zůstala v jediném exempláři.

Další unikátní policejní auta si prohlédněte v galerii pod článkem.

Aleš Dragoun
Diskuze (45)
Avatar - Lance
7. 4. 2012 09:52
Re: Octavie
Mně se nepodařilo najít na obrázku řeckou Octavii RS alias GT, ale není mi jasný, proč by zrovna v Řecku měla mít Octavia RS klasickej nárazník. Jedničková GT také vypadala stejně jako RS, jen měla o 10 kW víc. Myslim, že na obrázku v článku je zkrátka klasická Octavia. Ale není důležitý se tím zabývat...
Avatar - Norge
6. 4. 2012 17:09
Politi
..tak to u nas zase pouzivaju pre istotu hellikopteri ..., cize si to uzivate na rovine v lese, kde su iba soby a losy ..inak pekne zvierata, a prave pre zvierata vas nenahanaju, ..ale nameraju a odfotia vas stacionarne radary a s pomocou uz spominanej hellikopteri zadovazia photecky, v prvej obci na vas pockaju a ak nemate cash ..ci personalnummer ..idete dalej ci domov pesi, bus ..atd. A ak by Vas to napadlo v meste jednostopim bavariam urcite neuteciate ;) ...Klud, zijeme iba raz, tak preco stracat papiere za rychlost, ..na to su ine miesta, resp.krajiny.
Avatar - spanel
6. 4. 2012 15:56
Re: Octavie
je pro řecko se sice nejmenuje RS ale GT a je to derivát naší RS! nesuďte podle nárazníku...
Avatar - theolli
5. 4. 2012 20:00
Jo
a Frantíci prohání [odkaz] [odkaz]
5. 4. 2012 08:03
Re: Octavie
No taky si myslím že na řízení takové rakety jako jsou nové policejní Passaty by měl být řidič náležitě proškolen a vytrénován a neměl by to dostat do ruky kde jakej pošuk.