Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Platformu Mazdy MX-5 dostane sportovní model značek Fiat-Abarth

Michal Fokt
Diskuze (0)
Šéf Alfy Romeo potvrdil, že sportovní model, odvozený od roadsteru Mazda MX-5, dostanou už příští rok značky Fiat a Abarth, možná pouze Abarth.

Původně vypadala avizovaná spolupráce koncernu Fiat a Mazdy tak, že techniku sporťáku MX-5 měla dostat novodobá Alfa Romeo Spider, jejíž výrobu s italskými motory měli zajistit Japonci. Pak ale Marchionne ustanovil pravidlo, že kvůli image značky budou všechny Alfy vyráběny v Itálii a do této strategie se kooperace s Mazdou nehodila.

Fiat nicméně potvrdil, že spolupráce s japonskou automobilkou trvá a společný projekt se bude týkat jiné značky koncernu FCA. Nyní tuto situaci potvrdil šéf Alfy Romeo Harald Wester s tím, že všechny vozy Alfa Romeo včetně příštího Spideru využijí nově vyvíjenou zadokolkovou platformu, nesoucí označení Giorgio, zatímco "dvousedadlový projekt FCA pravděpodobně najde nový domov u značek Fiat-Abarth".

Dočkáme se tedy nepřímého nástupce modelu Fiat Barchetta, jenž bude existovat i ve verzi Abarth nebo bude zrealizován už dlouhá léta avizovaný projekt samostatného sportovního modelu Abarth, jenž by konečně potvrdil status Abarthu coby samostatné značky, nikoli pouze úpravce Fiatů.

Michal Fokt
Diskuze (0)