Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pohled do staré inzerce: Z některých cen dnešních klasik se vám možná zamotá hlava

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Zatímco v současnosti nové ojeté auto většinou vybíráme na internetu, není to tak dávno, kdy převládaly jiné způsoby.

Určitě si některé z nich vybavujete také. Oblíbenou možností například byly návštěvy autobazarů takzvaně na blind, kdy jste si během dne udělali výlet po několika prodejcích ojetých vozů a jednoduše okukovali, co má na place.

Dalším zdrojem inspirace byla inzerce, ovšem nikoli internetová, jako dnes, ale především ta tištěná. Nabídky aut se objevovaly nejen v různých inzertních novinách, velkou roli hrály také časopisy pro automobilové fanoušky a nadšence. V nich se totiž nabídky objevovaly - a v některých stále objevují - také.

A právě starým tištěným inzerátům se pravidelně věnuje projekt 90s CZECH ROADS, který byl založen v říjnu roku 2019 na sociální síti Instagram, později zamířil také na Facebook a v současnosti funguje i jako internetová stránka. Věnuje se především devadesátým létům.

Dobová inzerce totiž patří, společně například s příběhy konkrétních vozů a jejich majitelů, ukázkami tehdejší reklamy nebo připomínkami oblíbeného tuningu, k obsahu, který tento projekt pravidelně nabízí. A to ve formě ukázek z dobové inzerce, v níž převažuje zejména ta ze začátku tisíciletí.

Video se připravuje ...

Zdroje přitom zahrnují časopisy o tuningu a sportovních vozech i tradiční inzertní noviny, takže výběr aut je velice rozmanitý. Ale hlavně: jde o pozoruhodný pohled do minulosti, který nejenže ukazuje, jak zajímavé vozy byly tehdy u nás k mání, nebo jaký druh úprav na začátku tisíciletí frčel, především však připomíná tehdejší ceny. A někdy jde o fascinující částky - tedy z dnešního pohledu.

Výběr z dobové inzerce najdete v galerii, jestli vás zaujal, rozhodně sledujte projekt 90s CZECH ROADS.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
23. 5. 2022 15:47
kup
tenkrát nebylo jednoduché přihlásit staré dovezené auto