Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pojízdné hlediště do divočiny. Ineos Grenadier přichází ve verzi Safari

Marek Bednář
Diskuze (0)

Speciální verze Ineosu Grenadier pro vyhlídkové jízdy africkou divočinou je sice zatím jen ověřením konceptu, automobilka se však tímto způsobem posouvá blíže naplnění vizí šéfa skupiny Ineos po stránce ochrany životního prostředí.

Po uzavřeném offroadu a pick-up trucku přichází britská značka Ineos s další verzí své prvotiny Grenadier. Nazvala ji Safari a právě takové jí předpovídá i použití – k jízdě africkou divočinou.

Vůz samotný je ovšem spíš ověřením konceptu než věcí, která by se měla zítra začít masově vyrábět. Firma Ineos Automotive, automobilní divize britského chemického giganta, totiž koupila botswanskou společnost Kavango Engineering. Ta se zabývá různými přestavbami vozidel, mimo jiné právě pro safari. Vznikla tak nová odnož Ineos Kavango, která bude upravovat grenadiery pro použití na safari, pro filmaře či lékaře.

Video se připravuje ...

Grenadier Safari vznikl právě v její režii a změny jsou patrné na první pohled – místo původní pevné střechy tu je plátěná stříška vysoko nad hlavami osádky. Je doplněna čelním sklem, které je možno sklopit na kapotu jako u Jeepu Wrangler, a zadní sedačky jsou posazeny o kus výš než ty přední, aby měli pasažéři co nejlepší výhled.

Firma Kavango, nově divize Ineos Kavango, sídlí v botswanském Maunu a má zhruba sedm desítek zaměstnanců, kteří zvládnou ročně přestavět asi dvě stovky aut. Klíčoví zaměstnanci zůstanou na svých místech, uvádí automobilka.

Akvizice ovšem není jen o rozšiřování skupiny potenciálních zákazníků grenadieru. Generální ředitel skupiny Ineos Jim Ratcliffe má zájem na ochraně životního prostředí a v Botswaně lidé i úřady vyvíjí velkou snahu směrem k ochraně tamní přírody. „Tato akvizice pomůže Ineos Automotive realizovat vizi sira Jima Ratcliffa hrát klíčovou roli v programech zabývajících se životním prostředím a záchranou ohrožených druhů na celém světě,“ nechala se slyšet Lynn Calderová, ředitelka Ineos Automotive.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme