Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokrok, nebo neúcta? Tohle Ferrari 308 GTS dostalo elektrický pohon z Tesly

Jan Zajíc
Diskuze (3)

I když Ferrari 308 GTS asi nepatří mezi nejoslavovanější modely italské automobilky, jistě se najde spousta lidí, kteří ho obdivují.

A může to být třeba i díky roli ve známém americkém seriálu Magnum. Nebo proto, že 308, vyráběná v letech 1975 až 1985 prostě patří k jejich dětství a dospívání. Že o tomto supersportu jako mladí snili.

Označení GTS patří verzi s odnímatelným střešním panelem, model s pevnou střechou nesl přídomek GTB. V průběhu výroby se objevilo několik verzí, vždy se ale o pohon staral 2,9litrový osmiválec, který v prvním provedení nabízel výkon 188 kW. Americká varianta poskytovala 177 kW.

Červený exemplář, který si můžete prohlédnout v galerii a ve videu níže, však pod pohlednou karoserií navrženou studiem Pininfarina ukrývá něco úplného jiného.

Místo italské V8 tu je elektrické ústrojí od Tesly. Elektrický motor našel místo nad zadní nápravou, baterie jsou pak rozmístěné tak, aby se podílely na rozložení hmotnosti v poměru 50:50. Výkon údajně přesahuje 500 koní, točivý moment dosahuje 600 N.m.

Zajímavé je, že i když elektrické Ferrari přišlo o převodovku, v kabině zůstala klasická řadicí páka. Tu ovšem pro jízdu vpřed stačí ponechat v pozici, která kdysi patřila jedničce.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
25. 7. 2020 13:10
Re: No,
Jestli nad tím musíš přemýšlet jsi wůl. Lancia není Ferko.
Avatar - Stejsn
24. 7. 2020 21:29
No,
kdysi jsem viděl článek o Lancii 037 s motorem TDI. A teď co je horší...