Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polestar 1 míří do Ženevy. Ukáže první vůz i progresivní stánek

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Výkonné elektrifikované kupé se na výstavišti zatím ukázalo jen v Číně. Nyní se první příležitosti dočkají i Evropané, Polestar 1 dorazí na ženevský autosalon.

Model Polestar 1, první vlaštovka nově vzniklé značky Polestar, se na výstavišti naposledy ukázal v říjnu loňského roku v čínské Šanghaji. Počátkem března si elektrifikované kupé konečně prohlédneme i na evropské půdě, k vidění bude na autosalonu v Ženevě.

„Na tuto výstavu se těšíme. Jsme nadšeni ze zpětné vazby a reakcí veřejnosti na náš první vůz,“ uvedl Thomas Ingenlath, generální ředitel společnosti. „Náš stánek v Ženevě bude odpovídat tomu, co značka ztělesňuje: nekompromisní, čistý a progresivní design.“

Polestar dříve patřil mezi dvorní ladiče automobilů Volvo, avšak společnost Geely, vlastník švédské automobilky, je oddělil. Pod tímto názvem nyní figuruje zcela nový výrobce, jenž se soustředí na stavbu výkonných vozů na elektrický pohon.

Neplatí to zcela, jelikož první výrobek, výše zmíněný Polestar 1, dorazí jako hybrid. Designem je auto velmi podobné moderním produktům Volva, zejména modelu S90. Stojí na platformě SPA a dostane karoserii z uhlíkových vláken.

Dvoudveřové čtyřmístné kupé dostane hybridní jednotku, která poskytuje čistě elektrický dojezd až 150 kilometrů. Mezi plug-in hybridy jde zatím o nejdelší vzdálenost. Hlavní jsou ale další parametry, zejména výkon 600 koňských sil a točivý moment 1000 N.m. Auto je vybaveno dvojitým elektrickým pohonem zadní nápravy pro lepší řízení distribuce točivého momentu.

Výrobu vozu pohostí čínská továrna v Chengdu, odstartovat má v polovině roku 2019 a k prvním zákazníkům vozy zamíří o rok později. Nejprve se hovořilo o 500 vyrobených kusech ročně, ale poptávka je tak velká, že se Polestar pokusí výrobní kapacity ještě zvýšit. Všechny další modely již budou čistě elektrické, včetně chystaného malého sedanu Polestar 2, ale i SUV či kabrioletu.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)