Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie bude ve středu na 800 místech v Česku měřit rychlost

Diskuze (26)

Na přibližně 800 místech po celém Česku bude policie ve středu 21. dubna kontrolovat, zda řidiči dodržují maximální povolenou rychlost jízdy. Lokality vybrali policisté i veřejnost.

Do bezpečnostní akce nazvané Speed marathon se policejní hlídky zapojí pošesté. Cílem akce je snížení dopravní nehodovosti a zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy na silnicích.

Policisté se zaměří na dodržování stanovených rychlostních limitů v obci i mimo obec, měření budou provádět po celý den. "Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů," uvedla policie.

Minulý rok policisté kontrolovali dodržování rychlosti na silnicích v pátek 14. srpna. Více než 600 policistů bylo na 900 místech a při kontrole 5300 aut zjistili 2281 dopravních přestupků. Povolenou rychlost jízdy porušilo 1740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných. O stanovištích a celé akci byli řidiči předem informováni.

Právě rychlost jízdy je podle policie jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Loni se sice nepřiměřená rychlost podílela na počtu dopravních nehod "pouze" 16 procenty, usmrceno ale bylo při těchto nehodách 179 lidí. To je 43 procent lidí usmrcených při nehodách zaviněných řidiči aut. V prvním letošním čtvrtletí zemřelo při dopravních nehodách v Česku 81 lidí, z toho 32 úmrtí způsobila nepřiměřená rychlost.

Akci Speed Marathon pořádá organizace Roadpol po celé Evropě.

Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
21. 4. 2021 10:07
Re: jasne
Takoví, jako ty, mě jen utvrzují v názoru, že být policistou, není povolání, ale charakterová vada.
Avatar - Dinar
21. 4. 2021 10:04
Re: Proč?
Jsou zveřejněny.
Avatar - Dinar
21. 4. 2021 10:00
Re: jasne
Pokuty za dopravní přestupky vybrané policií ČR jdou do státního rozpočtu, pokuty vybrané městskou policií (vč. těch z přestupků zjištěných stac. radary zřizovanými městem na území města) jdou do rozpočtu daného města. Jestli jde o blokovou pokutu nebo o pokutu z násl. správního řízení v tom, kde peníze skončí, nehraje roli.
19. 4. 2021 18:47
Re: jasne
Ano, to opravdu nejde. Nicméně, šlo mi o to slepě nepokutovat překročení maximální povolené rychlosti. Ono se to ve skutečnosti děje. Pokud nejedu jako "hov.do" a jedu třeba mírně přes 100 km/h na devadesátce, nikdy mne nikdo nezastavil /i když tam stála hlídka/. Ale akce tohoto typu mi nepřijde přínosná v ničem. Když někde jedou na dálnici policisté, téměř všichni se je bojí předjet. Proč? Efekt pos..ranosti. Tak takto ta akce bude fungovat. Jeden den budou všichni pos... a pojedou pomaleji. Ok. Velmi poučná jsou videa z on board kamer, kde je jasně vidět nebezpečná jízda. Takové záběry bych pouštěl do eteru (např. kampaň agresivita zabíjí se mi líbí) Podle mě je to účinnější než stát u cesty s plácačkou.
Avatar - rohYpnol
18. 4. 2021 18:14
Re: jasne
V principu se nehádám. Ale praxe je jinde.

Pokutuj nepřizpůsobení rychlosti stavu a podmínkám. Fajn, souhlasím. A teď mi řekni jak to chceš reálně udělat...? Nijak.. prakticky neproveditelné.