Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polygon BMW u Sokolova má za sebou těžkou překážku. Dostal posudek vlivu na životní prostředí

ČTK
Diskuze (0)
Záměr stavby testovacího polygonu BMW u Sokolova získal posouzení vlivu na životní prostředí.

Jde o první, ale důležitý krok k získání stavebního povolení a následnému uskutečnění investice za zhruba 250 milionů eur, tedy asi 6,4 miliardy korun.

Karlovarský kraj podle portálu EIA rozhodl, že zkušební areál nemá významný vliv na životní prostředí, což znamená, že nebude třeba rozsáhlejší analýza environmentálních dopadů stavby, uvádí E15.

Areál se má rozkládat na 575 hektarech Podkrušnohorské výsypky. Kromě zkušebních tratí tam budou provozní budovy, dílny nebo sklady, vyplývá z oznámení záměru, který posuzoval Krajský úřad Karlovarského kraje.

Projekt BMW Group Future Mobility Development Center bude komplexem testovacích drah, které budou sloužit mimo jiné pro vývoj samořiditelných automobilů a bezpečnostních asistentů. Hlavní prvky areálu tvoří různé trasy charakteru okruhů a silniční sítě.

Území trvalého záboru je rozděleno na zónu pozemních staveb, tvořící zázemí zkušebního areálu na severu, a samotnou oblast zkušebních tratí na jihu. Severní stavební zóna má významně menší plochu s rozlohou asi 33 ha.

Podle aktuální plánu by v areálu mělo vzniknout 15 budov s hrubou podlažní plochou 70.400 čtverečných metrů. Bude zde také k dispozici zhruba šest hektarů parkovacích stání. Jsou rozdělena na asi 1200 míst pro zkušební vozidla, 50 míst pro zaměstnance, návštěvníky nebo poskytovatele služeb a plochu pro logistická vozidla.

BMW má stavět svůj testovací polygon na pozemcích, které automobilka získala velmi levně od Sokolovské uhelné. Pomoci má i Karlovarský kraj, který slíbil vybudovaní příjezdové komunikace k areálu.

ČTK
Diskuze (0)