Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 935 Bob Akin L1 je výborný způsob, jak utratit 1,2 milionu dolarů

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
Chcete výhodně investovat 1,2 milionu dolarů? Pak máte jedinečnou možnost koupit si úžasné závodní Porsche 935, s nímž americký závodník Bob Akin jel slavný závod 24 hodin Le Mans v roce 1982.

Auto, které je na prodej v americké Californii, konkrétně ve Scott Valley, je skutečným originálem poslední evoluce závodního Porsche 935. O tom svědčí třeba výrobní číslo karoserie (šasi) 935-L1. Ale o co přesně jde?

Porsche 935 představila stuttgartská automobilka v roce 1976 s úmyslem účastnit se závodů sportovních prototypů v následující sezóně. V roce 1979 vůz pod taktovkou týmu Porsche Kremer Racing vyhrál slavný závod 24 hodin Le Mans. Řídil jej Němec Klause Ludwige a dva Američané, bratři Whittingtonovi.

Vůz, s nímž jel Akin výše zmíněný závod, a který je v současnosti na prodej, byl ale dále upraven. Konkrétně Chuckem Gaaem. Výsledkem se stalo auto pojmenované „Super GTB 935“. Snahou bylo zlepšit jízdní výkony a zejména rychlost vozidla při jízdě v přímém směru. K tomu bylo zapotřebí vylepšit aerodynamiku, což se podařilo montáží přední části vozu pocházející ze stroje Lola T600 GTP. Novinkou se stal také hliníkový podvozek, pevný a lehký. Navzdory změnám byla zachována původní linie střechy, jakož i sklon sloupků A čelního skla. Čelní sklo ale bylo více vypouklé.

Tento konkrétní exemplář zdobil Akinův obchod až do roku 1999, kdy jej zakoupil Jacques Rivard. Ten na voze udělal renovaci ve stylu „Udělám auto lepší, než když bylo nové“. Repasi motoru a převodovky svěřil Rivard firmě G&S Autoworks. Cílem snažení bylo účastnit se s vozem závodů historiků. Co se týče technicky, k pohonu slouží plochý, dvakrát přeplňovaný šestiválec o objemu 3,2 litru s udávaným výkonem přes 800 koňských sil. Hmotnost auta činí 1054 kg.

Kdo je Bob Akin?

Bob Akin je bývalý americký závodník, ale také obchodník, novinář a televizní komentátor. Svou závodní kariéru začal v roce 1957, avšak nikoliv v autech, ale závodních člunech. Závodní licenci na vozidla, konkrétně národní SCCA, získal v roce 1959. Hned ve třetím svém závodě v Bridhamptonu zvítězil s vozem Alfa Romeo Veloce Spyder.

Od začátku 60. let však ze závodů vypadl a začal se věnovat obchodní činnosti. Zpět se vrátil v roce 1973, kdy v Mercedesu-Benz 300 SL odjel několik kol díky pozvání svého přítele Sama Poseyho. V roce 1978 získal vůz Porsche RSR Carrera. S ním vyhrál šestihodinovku ve Watkins Glen a připsal si dvě vítězství ve 12 hodinovce v Sebringu, konkrétně v sezonách 79 a 86. V letech 1981 a 1982 získal druhé místo ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně. Současně se také účastnil závodů 24 hodin Le Mans s Porsche 935, která je právě na prodej. Ačkoliv Akin již od roku 1991 aktivně nezávodí, s motoristickým sportem zůstává i nadále spjat.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)