Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 960: Konkurent pro Ferrari s osmiválcem a čtyřmi turby!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Automobilka Porsche údajně pracuje na vývoji modelu, který se má stát přímou konkurencí pro Ferrari 488 GTB a Lamborghini Huracán.

Porsche má v současnosti skutečně širokou paletu modelů a jen samotná 911 nabízí řadu poměrně výrazně odlišných verzí od Carrery přes Turbo po GT3, ale stále zde chybí model, s nímž se může německá značka přímo postavit supersportům, vyjíždějícím z bran automobilek Ferrari, Lamborghini nebo McLaren.

To se má změnit, protože ve Weissachu se údajně pracuje na vývoji zcela nového modelu 960. O voze s tímto označením se přitom hovořilo již v letech 2012 a 2013, kdy byla zmiňována i jeho pohonná jednotka. Nejprve se mělo jednat o přeplňovaný vidlicový osmiválec a následně plochý šestiválec se čtyřmi turbodmychadly.

Podle současných zpráv má mít připravované Porsche 960 před zadní nápravou uložen zcela nově vyvinutý plochý osmiválec o objemu 3,9 litru, který bude přeplňován čtveřicí turbodmychadel. Výkon tohoto motoru se pak má pohybovat okolo 478 kW (650 k).

Nová pohonná jednotka má být vybavena systémem VarioCom, umožňujícím změnu kompresního poměru. Ten má být při pomalé jízdě vysoký, aby bylo dosaženo nízké spotřeby a při agresivnějším stylu zacházení s akcelerátorem se automaticky nastaví nízká komprese.

Skelet a karoserie Porsche 960 mají představovat hybridní konstrukci, v níž bude využito vysokopevnostní oceli, hliníkových slitin, titanu i kompozitních materiálů. Výsledkem má být vedle špičkové tuhosti karoserie i nízká hmotnost celého vozu, která se má pohybovat okolo 1400 kg, resp. 1500 kg pro verzi s pohonem všech kol. Ta má být schopna akcelerace z 0 na 100 km/h za 2,5 s.

Uvedení Porsche 960 na trh se očekává v roce 2019, což má být pouhý rok po premiéře nové generace modelové řady 911. Výroba tohoto vozu pak má probíhat v Zuffenhausenu a na rozdíl od Porsche 918 Spyder nemá být omezena, ale předpokládá se roční produkce okolo tří až čtyř tisíc vozů.

Porsche 960 se navíc nemá omezit na jedno jediné provedení jako dosavadní vrcholné modely značky, ale máme očekávat několik různých verzí jako u současných modelových řad 718, 911, Panamera, Macan a Cayenne.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - maxi!
30. 4. 2016 16:38
Re: Marketingová fuška
nieco hovoris
- ale podla mna su kupci na to Porsche, R8 alebo Lambo uplne iny ludia
a Turbo uz je pomaly a iste skor GT
( aj ked z 0 - 100 je to king aj v triede supersport, nechapem!)
Avatar - maxi!
30. 4. 2016 11:36
udajne....
tak ked sa údajně pracuje, tak ja udajne sa uz celkom tesim na jeho premieru!
Papierovo je to pekny prislub a tak dufam, ze z toho nieco bude!
:-!