Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Boxster slaví 25 let. Limitkou s čtyřlitrovým šestiválcem

David Bureš
Diskuze (13)

Porsche Boxster 25 Years je speciální roadster, který vznikne jen v 1250 exemplářích. Pohání ho motor z úžasného Boxsteru GTS 4.0.

Porsche Boxster je dnes už nedílnou součástí nabídky značky, když se prodává již ve své čtvrté generaci. Ta první přitom byla v roce 1996 prvním roadsterem značky od doby 914 ze sedmdesátých let. Pro automobilku byla klíčová, protože její obchodní úspěch zajistil Porsche další budoucnost. Když tak letos první Boxster slaví 25 let od své premiéry, rozhodli se to v Zuffenhausenu náležitě oslavit. Proto vznikla limitovaná edice jednoduše nazvaná Porsche 718 Boxster 25 Years.

Klíčovou součástí limitované edice je motor pod kapotou. Ten je totiž opravdu speciální - atmosférický šestiválec typu boxer o objemu čtyř litrů, který známe z povedeného 718 Boxster GTS 4.0 nebo puristického 718 Spyder. Naladěn je tu na 294 kW jako v derivátu GTS, přičemž je možné jej stejně jako v GTS pořídit nejen se sedmistupňovým dvouspojkovým PDK, ale také se šestistupňovým manuálem!

Jen o úžasném čtyřlitru tato edice ale není. Jsou tu ale i další prvky zlepšující jeho schopnosti. Standardem je tak sportovní zavěšení PASM s o 10 mm sníženým podvozkem nebo vektorování točivého momentu PTV se samosvorným mechanickým diferenciálem.

Hlavně je tu ale speciální vzhled, který vzdává hold konceptu, který příchod první generace Boxsteru poprvé avizoval na detroitském autosalonu v roce 1993. Auto tak připomíná unikátní měděně hnědý odstín Neodyme, zde použitý nejen na dvoubarevných 20palcových kolech z lehkých slitin, ale také na různých detailech karoserie.

Logicky je tu i stříbrný odstín karoserie GT Silver Metallic užitý právě na původním konceptu. Komu by ale nevyhovoval, může zvolit i černou nebo bílou metalízu. Nechybí tu ani speciálně zdobené víčko hrdla nádrže v hliníkovém provedení nebo černé detaily a loga s číslovkou 25.

Odkazem na koncept původního Boxsteru z roku 1993 je také ztvárnění interiéru. Ten totiž využívá kožené čalounění v červeném odstínu Bordeaux, který ladí s červenou barvou plátěné stahovací střechy. Opět je tu však alternativa, tentokrát v podobě černé barvy pro čalounění i střechu. Kabinu dále zdobí hliníkový dekor, ve výbavě nechybí elektricky ovládaná sportovní sedadla nebo sportovní multifunkční volant, které jsou jedněmi z vícera prvků standardní výbavy, která je proti běžnému Boxsteru bohatší.

Porsche hodlá postavit jen 1250 exemplářů Boxsteru 25 Years. Příjem objednávek už začal, první kusy se u prodejců fyzicky objeví v březnu 2021.

David Bureš
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
14. 1. 2021 19:52
Re: Jak moc nemusím
To dvojfarebné lakovanie so zlatou mi vôbec nelahodí oku, tak som to myslel. Tvar je celkom v poriadku.
Avatar - white label
14. 1. 2021 15:10
Re: Jak moc nemusím
Doslova hnusná mi ta kola nepřipadají, je to (svým způsobem) takový kontroverzní design, něco se mi na nich líbí a zároveň mi na nich něco (trochu) vadí. Každopádně je na jiném Porsche neuvidíš.
Avatar - speedfred
14. 1. 2021 09:02
Re: Jak moc nemusím
Pohľad zhora bol celkom fajn (asi najlepšia fotka) ale inak na fotkách to bolo také že zrovna do takej konfigurácie BY som nešiel. Asi sa mi to ani moc nepáči.. Kolesá doslova hnusné.
Avatar - white label
13. 1. 2021 19:27
Re: Dohonit
Červené vnitřky a stříbrný lak jsou na Boxsteru možné už od r. 1996, proto je tohle barevné provedení i na ediční 25 leté limitce.
Avatar - white label
13. 1. 2021 19:24
Re: Hlavně je...
Můžeš ho mít s manuálem i PDK, cena zhruba + 10 tis eur proti Boxsteru GTS 4.0 v základu.