Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche chystá elektrického a vodíkového konkurenta pro BMW 5

Michal Fokt
Diskuze (1)
Německá sportovní značka rozšíří svou paletu modelů o nový model vyšší střední třídy. Jeho zvláštností bude, že půjde o vůz, disponující výhradně alternativními systémy pohonu.

Porsche dnes prodejně spoléhá kromě dvou SUV modelů také na luxusní liftback Panamera, zacílený na sportovněji založenou klientelu sedmičkového BMW nebo Audi A8. Teď má ovšem v plánu jít o segment níž, kde působí pětkový bavorák, Audi A6, ale třeba i ambiciózní Jaguar XF. A s čím vlastně? Budete asi překvapení.

Porsche chce do tohoto segmentu podle Ulricha Hackenberga, šéfa R&D koncernu Volkswagen, uvést hned dvě verze jednoho modelu, nepůjde však o klasickou kombinaci diesel-benzin, popřípadě hybrid, ale o elektromobil a vůz s vodíkovými palivovými články (takže vlastně také elektromobil). Vůz využije lehce upravenou modulární koncernovou platformu MSB, pojmenovali ji eMSB a v rámci ní bude mít nový model, ať už půjde o sedan nebo také liftback, akumulátory pod podlahou kabiny a elektromotor(y) a ecu vzadu, pod podlahou zavazadlového prostoru. V případě vodíkové verze bude palivový článek umístěn nad přední nápravou.

Stuttgartská automobilka se nechce nechat zahanbit Teslou v případě elektrického modelu tak počítejte s výkonem přes 310 kW a jízdním dosahem na jedno nabití (o dost) více, než 450 km. V prodeji by se nový vůz měl objevit v roce 2018. Vodíková verze přijde na řadu ještě o něco později a bude se jednat o produkci v omezené sérii.

Porsche už ohledně této koncepce přihlásilo v Evropě, Číně a USA několik individuálních patentů, dá se však předpokládat, že vývoj elektromobilů probíhá napříč celým VW, Audi už také oznámilo práci na čistě elektrickém crossoveru Q6 a německý koncern se netají dalšími plány na elektrifikaci své nabídky.

Michal Fokt
Diskuze (1)
5. 5. 2015 14:40
jen houst
at nam nabidka elektra pekne pribejva, snizi to diky konkurenci mozna trosku ceny, ale hlavne to zrejme zrychli poptavku po dobijecich mistech a tedy jejich rychlejsi rozsirovani :-)