Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche má novou limitku, 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire zamíří jen do Francie

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nová limitovaná edice 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire oslavující 100 let náročného vytrvalostního závodu vznikne v počtu 72 kusů. Značka tak odkazuje na dvaasedmdesátiletou přítomnost v závodu.

Francouzské zastoupení automobilky Porsche se dnes pochlubilo novou limitovanou edicí modelu 911 Carrera GTS, která na oslavu stého výročí náročného čtyřiadvacetihodinového závodu přináší speciální doplňky, které byly inspirovány historickými vozy Porsche 356 SL a Porsche 911 GT1.

Klasické Porsche 356 totiž získalo výhru ve své třídě v roce 1951, kdy se závodu vůbec poprvé zúčastnilo. Exoticky vyhlížející Porsche 911 GT1 se pak stalo celkovým vítězem roku 1998. Limitovaná edice Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire navíc vznikne pouze v 72 kusech, jako připomínka dvaasedmdesátileté přítomnosti značky v tomto závodu.

Video se připravuje ...

Projekt této limitované edice se začal rodit již v roce 2020 a jeho autorem je Grant Larsson, ředitel speciálních projektů v oddělení Porsche Style. Výsledkem jeho práce je 25 nových speciálních komponent, ze kterých se ale budou moci radovat pouze Francouzští zákazníci – na jiné trhy totiž tato limitované edice nemíří.

Začít přitom můžeme hned s barvou exteriéru Le Mans Silver, která byla odvozena od historického vozu 356 SL. Z historického vozu si navíc designéři vypůjčili také číslo 46, umístěné na dveřích. Za zmínku přitom stojí, že s barvou exteriéru pomáhal také Rod Emory, současný vlastník vozu Porsche 356 SL.

Detaily jako zlatá kola se středovou maticí, naznačené žaluzie na bočních oknech nebo červené bezpečnostní pásy si pak limitovaná edice vypůjčila z vozu 911 GT1. Na autě navíc vidíme několik plaketek odkazujících na závody Le Mans nebo stylový nápis „Born in Le Mans, manufactured in Zuffenhausen“.

Interiér se sportovními sedačkami je čalouněn v odstínu Graphite Blue s dekory v křídově bílém odstínu. Na loketní opěrce je embosován tvar okruhu La Mans, doplněný o letopočty 1923-2023. Označení speciální edice je navíc patrné i z prahů dveří nebo plaketky před spolujezdcem.

Po stránce techniky se ale nic nezměnilo. Pod kapotou je tedy stále 3,0litrový plochý šestiválec s twin-turbo přeplňováním, nabízející nejvyšší výkon 353 kW (480 k) a 570 Nm točivého momentu. O přenos výkonu na kola se může starat sedmistupňová manuální převodovka nebo osmistupňové PDK.

Francouzští zákazníci si mohou limitovanou edici Porsche 911 Carrera GTS Le Mans Centenaire Edition objednat již nyní, ovšem za cenu od 237.819 eur, což je v přepočtu cca 5,6 milionu korun. Oproti standardnímu Porsche Carrera GTS tak jde o celkem výrazný příplatek 79.109 eur, tedy bezmála 1,9 milionu korun.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme